Pribloškianti narkotikų kurjerio versija: „Aš nekaltas, kalti policininkai“

Ką daryti, jeigu už labai didelio kvaišalų kiekio gabenimą gresia įkalinimas nuo 10 iki 15 metų? Su įkalčiais sučiuptas, praeityje už tą patį nusikaltimą jau teistas 28 metų kaunietis Vytautas Baltrušaitis pasirinko keistą taktiką. Jis tikino esantis absoliučiai nekaltas, prašė išteisinti, o visą bėdą vertė ant jį sulaikiusių policijos pareigūnų.

Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

2013-06-16 07:59, atnaujinta 2018-03-05 11:53

„Įrodymai byloje surinkti neteisėtai, nebuvo laikomasi policijos patrulių veiklos instrukcijų. Persekiodami ir sulaikydami mane policijos pareigūnai pažeidė daugybę teisės aktų“, – į teismą tardamas paskutinį žodį kreipėsi kaunietis.

Kauno šešėlinio pasaulio garsenybei pavyko pabėgti

Itin stambų kvaišalų kiekį gabenęs V. Baltrušaitis praėjusių metų spalio 8-ąją Prienų pareigūnams įkliuvo atsitiktinai. Į jo vairuotą „Mercedes-Benz“ kelių patruliai dėmesį atkreipė, kai lenkdamas kitą automobilį vairuotojas pažeidė Kelių eismo taisykles, lenkdamas kitą automobilį kirto dvigubą ištisinę juostą.

Patruliai nusprendė nedrausmingą vairuotoją sustabdyti, todėl įjungę švyturėlius ir garso signalą pasileido paskui. Išvydęs jį stabdančius policijos pareigūnus, „Mercedes-Benz“ vairavęs kaunietis net nebandė sustoti, jis padidino greitį ir bandė pasprukti. Gaudynės truko apie 4 kilometrus.

„Mercedes-Benz“ lėkė maždaug 160 kilometrų per valandą greičiu, nesulėtino greičio ir tuomet, kai įsuko į Skriaudžių gyvenvietę.

Policijos persekiojamas vairuotojas Ramybės gatvėje buvo priverstas sustoti, nes atsidūrė aklagatvyje. V. Baltrušaitis ir kartu vykęs Kauno nusikalstamo pasaulio šulas Darius Mačianskas iššoko iš automobilio ir bandė sprukti. Policininkai sulaikė V. Baltrušaitį, o D. Mačianskui pavyko paėmus didelį krepšį su juo pabėgti. Pareigūnai už pusės kilometro vėliau rado krepšį, kuriame buvo į paketus sufasuotas metamfetaminas, net 3 kilogramai kvaišalų. Jų vertė juodojoje rinkoje – apie 50 tūkst. litų.

Gundė rekordiniu kyšiu

Nors ir sučiuptas su įkalčiais, V. Baltrušaitis bandė išsisukti. Už tai, kad pareigūnai jį paleistų, o krepšį su kvaišalais išmestų, jis patruliams siūlė rekordinį kyšį – net 12 tūkst. eurų (apie 41,4 tūkst. litų). Jau anksčiau už narkotikų gabenimą teistas kaunietis puikiai žinojo, kas jam gresia, todėl policininkus bandė įtikinti, kad kyšį reikėtų priimti. Tiesa, tokios pinigų sumos jis su savimi neturėjo, sakė, kad eurus reikėtų Kaune pasiimti iš draugų, minėjo, kad jie padėti seife.

Per ikiteisminį tyrimą kaunietis atsisakė duoti parodymus, tikino kalbėsiąs tik teisme. 

Bylą ėmus nagrinėti iš esmės jis pareiškė pasisakysiąs tik tada, kai bus apklausti visi liudininkai ir peržiūrėta filmuota medžiaga.

V. Baltrušaitis anksčiau už narkotikų platinimą buvo nuteistas kalėti 9 metus, bet praėjus 5 metams už gerą elgesį iš pataisos namų buvo išleistas į laisvę. Jis įpareigotas nebendrauti su jau subyrėjusios Daktarų grupuotės nariais.

Policininkai buvo „nemandagūs“

Su įkalčiais įkliuvusio kauniečio, kuriam pagal pareikštus kaltinimus gresia nuo 10 iki 15 metų nelaisvės, teisme pasakyta ginamoji kalba – neabejotinai advokato parašytas, policijos patrulių veiklą bei elgesį tarnybos metu reglamentuojančių taisyklių analizę primanantis kūrinys.

Kaltinamasis postringavo, esą jo vairuojamą „Mercedes-Benz“ persekioję pareigūnai pažeidė ne vieną veiklos reglamentą, tad ir teisme duoti jų parodymai turi būti pripažinti niekiniais.

V. Baltrušaitis tikino nuo policijos nebėgęs ir nesipriešinęs, akcentavo, kad automobilį sustabdę policininkai privalėjo mandagiai bei aiškiai prisistatyti ir piliečiui prašant parodyti pažymėjimus. Esą dramatiškų gaudynių atomazgoje to nebuvo padaryta.

Savo nekaltumą įrodyti bandantis kaunietis tikino susidūręs su neetišku jį su įkalčiais pagavusių pareigūnų elgesiu. Esą šie nebuvo mandagūs, pažeisdami veiklos instrukcijas neleido susijaudinusiam vairuotojui nusiraminti, o siūlant kyšį – neįspėjo, kad tarnybiniame automobilyje įjungė garso bei vaizdo įrašymo aparatūrą.

„Neįspėjus apie filmavimą, šis vaizdo įrašas turėtų būti pripažintas padarytu neteisėtai“, – išvedžiojo kaunietis.

Paskutinį savo žodį kaltinamasis baigė tradicinėmis frazėmis.

„Man pareikšti kaltinimai grindžiami melu ir šmeižtu, o ne konkrečiais faktais. Nusikaltimo nepadariau, apie jį nieko nežinau. Nesu niekaip susijęs su man inkriminuojamais nusikaltimais, todėl prašau mane išteisinti“, – savo paskutinį žodį baigė V. Baltrušaitis.

Kvaišalus gabeno iš pogrindinės laboratorijos?

Narkotikus gabenęs ir pažeisdamas Kelių eismo taisykles policijos dėmesį atkreipęs V. Baltrušaitis teismo nuosprendį išgirs antroje liepos pusėje.

Per gaudynes pasprukęs, tuo mačiu „Mercedes-Benz“ vykęs Kauno šešėlinio pasaulio „garsenybė“, Daktarų grupuotei priskiriamas 41 metų D. Mačianskas dingo kaip į vandenį.

Kauno teisėsaugininkai jau senokai paskelbė nusikaltėlių pasaulyje Mačkos pravardę turinčio veikėjo paiešką, jo atžvilgiu išduotas ir tarptautinis arešto orderis.

Lrytas.lt kalbinti teisėsaugininkai minėjo neabejojantys, kad būtent D. Mačianskas buvo pagrindinė figūra kvaišalų gabenimo byloje. Automobilį vairavęs ir pabėgti nespėjęs V. Baltrušaitis atliko tik pagalbinį vaidmenį. Spėjama, kad su Daktarų grupuotės likučiais siejami veikėjai vykdė svarbią misiją, pogrindinėje laboratorijoje pagamintą kvaišalų partiją vežė jos užsakovams.

Nesiskirdavo su ginklais

Dėl disponavimo ypač dideliu narkotikų kiekiu policijos ieškomas D. Mačianskas – itin spalvinga asmenybė. Kauno šešėlinio pasaulio senbuvis, anksčiau bokso klubo „Gongas“ viceprezidentas D. Mačianskas pastarąjį kartą buvo nuteistas už 2005 metų gegužę įvykdytą išpuolį prieš Henriko Daktaro nemalonę užsitraukusį buvusį Gintarą Kučį, pravarde Kapucinas. Norėdami pamokyti ir įspėti H. Daktaro reketuotą G. Kučį banditai jo kojas suvarpė kovinio pistoleto kulkomis.

Pirmą kartą D. Mačianskas „pasižymėjo“ dar 1994 metais, kai būdamas vos 22-ejų buvo kaltinamas kartu su bendrais atėmęs koncerno „Agora“ apsaugos vadovo, buvusio kriminalinės policijos pareigūno Jurijaus Milevskio automobilį. Pastarasis vėliau sulaukė grasinimų iš paties H. Daktaro, šis reikalavo, kad J. Milevskis per akistatą neatpažintų D. Mačiansko.

1997 metų pradžioje H. Daktaras buvo nuteistas pusaštuntų metų laisvės atėmimo bausme už tarpininkavimą išperkant automobilius ir grasinimus buvusiam bendrovės „Agora“ apsaugos vadovui J. Milevskiui.

J. Milevskis, nepaisant grasinimų, D. Mačianską atpažino, tačiau šis nebuvo nuteistas, nes jo kaltei įrodyti pritrūko įrodymų.

Mačka „pasižymėjo“ ne kartą, jis du kartus – Kaune ir Palangoje buvo sulaikytas su nelegaliai laikytais šaunamaisiais ginklais. Teisėsaugininkų sluoksniuose kalbama, kad šis šešėlinio pasaulio senbuvis yra tolimas liūdnai pagarsėjusio H. Daktaro giminaitis iš motinos pusės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.