Dukrelę žiauriai sumušusi moteris jau už grotų

Širvintų rajono gyventoja, praėjusio penktadienio naktį, kaip įtariama, žiauriai sumušusi pusantrų metukų dukrą, suimta penkioms paroms. Jai pareikšti įtarimai dėl sunkaus sveikatos sužalojimo. Tuo metu vaiko teisių kontrolieriaus tarnyba aiškinasi, kaip probleminė šeima daugiau kaip pusmetį galėjo gyventi visų tarnybų ir socialinių darbuotojų palikta likimo valiai. Tačiau Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba griežtinti socialinės rizikos šeimų priežiūros artimiausiu metu neplanuoja.

Drama Širvintų rajone sukrėtė ne tik kaimynus, bet ir visą Lietuvą.<br>„Lietuvos ryto“ televizija
Drama Širvintų rajone sukrėtė ne tik kaimynus, bet ir visą Lietuvą.<br>„Lietuvos ryto“ televizija
Daugiau nuotraukų (1)

Kristina Garalevičiūtė

Jun 17, 2013, 6:36 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 10:46 AM

Dėl į Vaikų ligoninę Santariškėse atvežtos žiauriai sumuštos mažylės gyvybės sostinės medikai kovojo visą savaitgalį. Būklė stabilizavosi, tačiau ji vis tiek lieka sunki. Pusantrų mažylė ligoninėje praleis dar mažiausiai porą savaičių.

„Mergaitei yra pakraujavę smegenys, diagnozuoti daugybiniai kaukolės kaulų lūžiai, dantų trauma, kojos kaulų lūžis, pakraujavimas į akių tinklainę. Taigi laukia darbas, kad būtų išvengta neurologinių komplikacijų“, - „Lietuvos ryto“ televizijai sakė Vaikų ligoninės neurochirurgas Ramūnas Raugalas.

Santariškių medikams tenka gydyti ne tik praėjusio penktadienio naktį patirtus sužalojimus, bet ir ankstesnius sumušimus. Aptikta, kad anksčiau mergaitei buvo sulaužyta ranka.

Šeimoje augo trys mergaitės

Įtariant, kad pusantrų metų mergaitė buvo nuolatos mušama, Vaiko teisių kontrolieriaus tarnyba pradėjo tyrimą ir aiškinasi, kodėl socialiniai darbuotojai neužbėgo nelaimei už akių.

Į atokų Širvintų rajono kaimą iš Joniškio šeima atsikėlė rudenį. Joniškyje ji buvo įtraukta į socialinės rizikos šeimų sąrašą. Tačiau persikėlus, savivaldybės nebesugebėjo viena su kita susisiekti ir tris mažyles auginanti probleminė šeima 8 mėnesius gyveno neprižiūrima.

„Pas mus ši šeima yra aplankyta tik vieną kartą - įsitikinti, kad jinai tikrai atvyko ir gyvena pas mus. Tam kad Joniškio rajono skyrius atsiųstų mums dokumentus ir mes galėtume tęsti darbą, tai mes viską eilės tvarka ir darėme, laukėme dokumentų. Apie šeimą neturime jokios informacijos, išskyrus tai, kad atvyko pas mus gyventi“, - „Lietuvos ryto“ televizijai sakė Širvintų Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Ramunė Vidmantienė.

Informacija apie probleminę šeimą tiesiog „pasiklydo“

Neoficialiomis žiniomis, probleminės šeimos bylą Širvintų savivaldybė gavo iki tragedijos likus savaitei. Vaiko teisių kontrolieriaus tarnyba sako, kad toks socialinių darbuotojų ir savivaldybių bendravimas yra visiškai nenormalus.

„Pernelyg ilgas laikas. Taip, būna, pasitaiko atvejų, kad šeima gyvena vienoje savivaldybėje ir išvyko į nenustatytą gyvenamąją vietą, tačiau bet kokiu atveju yra kontrolės mechanizmai. Šeimos turi ateiti prasitęsti pašalpas. Tai, tarkime, ta savivaldybė pastebėjusi, kad iš jų rajono dingo kokia šeima, turėtų imtis iniciatyvos ir ieškoti“, - sakė Vaiko teisių kontrolieriaus patarėja Renata Stankevičienė.

Vaikų tėvas nieko nepastebėjo?

O kol tai nebuvo daroma, tris dukras auginanti moteris, kaimynų pasakojimu, nevengdavo stikliuko. Po dukros sumušimo jai buvo nustatytas daugiau kaip promilės girtumas.

„Ar ji turėjo kokių problemų dėl alkoholio? O kur kaime negeria, retai kas kaime negeria, vis tiek išgeria“, - „Lietuvos ryto“ televizijai sakė smurtu prieš dukrą įtariamą moterį pažįstantys kaimiečiai.

Tuo metu sumuštos mažylės tėvas sako, nepastebėjęs, nei kad žmona gėrusi, nei kad mušusi vaikus.

„Čia pamačiau šviežiai nubrozdinimą, tai sako - šašą nudraskiau. Bet kad lyg to šašo ir nebuvo. Kas galėjo pagalvoti, kad ji galėjo suduoti?“ - svarstė mažylės tėvas.

Sumuštos mažylės sesės paliktos su tėvu. Ar paimti jas iš šeimos, sprendžia Širvintų savivaldybė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: kandidatų komentarai po pirmojo prezidento rinkimų turo