Nuteista medicinos ekspertė, nutekinusi informaciją gimdyvėms namuose

Vilniaus miesto apylinkės teismas paskelbė nuosprendį Valstybinės teismo medicinos tarnybos Vilniaus skyriaus teismo medicinos ekspertei Rasai Gaidienei - ji pripažinta kalta padariusi nusikaltimą.

Teismo medicinos ekspertė pripažinta kalta dėl informacijos nutekinimo.<br>T. Bauras
Teismo medicinos ekspertė pripažinta kalta dėl informacijos nutekinimo.<br>T. Bauras
Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Valentinavičius

Jun 18, 2013, 2:17 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 10:07 AM

Teismas moteriai skyrė 15 minimalaus gyvenimo lygio (1950 litų) baudą. Ji buvo kaltinama tuo, kad pasinaudodama tarnybine padėtimi, nutekino informaciją gimdyvėms, tokiu būdu trukdydama ikiteisminiam tyrimui.

Išgirdusi teismo nuosprendį R. Gaidienė tikino, kad nesijaučia kalta, o nepalankų teismo sprendimą žada skųsti: „Liepos 1-ąją turėčiau pradėti dirbti. Rašysiu prašymą, kad po vaiko priežiūros atostogų grįžčiau į darbą, nežinau kaip dabar vadovai pažiūrės į tokią situaciją.“

Vilniaus apygardos prokurorai atliko ikiteisminį tyrimą dėl kūdikių gimdymo ne gydymo įstaigose, kai po gimdymo namuose mirė vaikai, o gimdyvėms buvo padaryti sunkūs sveikatos sutrikdymai.

Atlikdami tyrimą, pareigūnai klausėsi gimdymuose dalyvavusių medikių Jurgitos Ingos Švedienės ir Dalios Jakaitės pokalbių telefonu. Per tyrimą paaiškėjo, kad D. Jakaitės pažįstama teismo medicinos ekspertė R. Gaidienė galimai nutekino slaptą informaciją pribuvėjoms.

Per vaiko priežiūros atostogas šnipinėjo

Praėjusių metų vasario pradžioje, kai buvo išėjusi vaiko priežiūros atostogų, R. Gaidienė atvyko į darbovietę ir, patekusi į tarnybines patalpas, susipažino su savo kolegos Sigito Laimos, tyrusio kūdikio mirties priežastis, tyrimo išvadomis, kurias vėliau telefonu perdavė I. J. Švedienei ir D. Jakaitei.

Valstybės kaltintoja R. Gaidienės byloje prokurorė Audronė Pupeikienė teigia, kad susipažinusios su vaiko mirties priežastimi, moterys turėjo galimybę pasiruošti ikiteisminiam tyrimui, o kaltinamoji, piktnaudžiaudama tarnybine padėtimi, padarė didelės neturtinės žalos valstybei ir savo darbovietei.

R. Gaidienė pripažino kai kurias faktines aplinkybes, tačiau kategoriškai nesutinka padariusi didelę žalą valstybei. Asmuo, padaręs tokio pobūdžio nusikaltimą, baudžiamas bauda arba areštu, arba laisvės atėmimu iki penkerių metų.

Padarė didelę žalą valstybei

Prokurorės teigimu, R. Gaidienė kaltinama tuo, kad būdama tarnautojui prilygintu asmeniu I. Švedienės prašymu 2012 m. vasario 1 dieną per pietus atvykusi į tarnybines patalpas perskaitė kolegos valstybės teismo medicinos išvadas ir paskambinusi mobiliuoju telefonu perdavė šią informaciją I. J. Švedienei.

„Kalbėdama telefonu moteris įvardijo kūdikio mirties priežastį, tokiu būdu atskleisdama konfidencialią informaciją ir diskredituodama valstybės vardą. Moteris atskleidė ikiteisminio tyrimo medžiagą“, – per posėdį kalbėjo prokurorė.

R. Gaidienė savo kaltę neigia ir pripažįsta tik tam tikras faktines aplinkybes, esą, ji pažeidė tik vidaus darbo tvarkos taisykles, bet nepadarė nusikaltimo.

„Nusižengiau vidaus darbo taisyklėms, tačiau neįžvelgiu man inkriminuojamos veikos. Savo elgesiu nenorėjau pakenkti tyrimui. Mes su kolege gydytoja kalbėjomės kaip specialistės, nežinojau, kad ji įtariamoji“, – kalbėjo R. Gaidienė.

Aiškinasi šešis kūdikių mirčių atvejus

Teisėsaugos pareigūnai aiškinasi šešis kūdikių mirčių atvejus per neteisėtus gimdymus namuose. Įtarimai pareikšti keturioms moterims. Tyrimą atlieka Vilniaus rajono policijos komisariatas.

Anot prokurorų, įtarimai šiuo metu pareikšti keturioms moterims, medicininį išsilavinimą turi dvi iš jų. Gimdyvių ar tėvų atžvilgiu tyrimas nėra atliekamas.

Tyrimas atliekamas dėl dokumentų suklastojimo, spaudo suklastojimo ir naudojimo, dėl sunkaus sveikatos sutrikdymo, nesunkaus sveikatos sutrikdymo ir neteisėto vertimosi medicinine veikla

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.