Prieš teismą stojo tris žmones Margininkų kaime nužudęs medkirtys

Kėdainių rajone, Margininkų kaime, praėjusių metų rugsėjo pradžioje įvykdytas kraupus nusikaltimas sukrėtė net visko mačiusius teisėsaugininkus.

Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

Jun 19, 2013, 2:37 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 9:07 AM

Per išgertuves dėl sunkiai suvokiamų priežasčių kilus spontaniškam konfliktui 27 metų vietos medkirtys Vitalijus Zaikinas peiliu mirtinai subadė savo sugėrovus – 48 metų Vidą ir 45 metų Andrių Petrauskus.

Įvykdęs kruviną egzekuciją, nuo alkoholio apsvaigęs žudikas nuėjo į kitą trobos dalį, kurioje kartu su šeima gyveno 20-metė Deimantė Staniulytė. Žiauriai nužudytos, pusnuogės ir, kaip teigiama prokuratūros kaltinime, išžagintos moters kūnas vėliau buvo rastas kambaryje ant grindų. Kol buvo niekinama ir žudoma jauna moteris, gretimame kambaryje miegojo du mažamečiai jos vaikai – 2 metukų berniukas ir metais vyresnė jo sesutė. 

Protą sujaukė alkoholis

Didelį rezonansą visuomenėje sukėlusio kraupaus nusikaltimo tyrimui buvo pasitelktos itin kvalifikuotų pareigūnų pajėgos. Tyrimui ėmė vadovauti didelę patirtį aiškinantis itin sunkius nusikaltimus sukaupęs Kauno apygardos prokuratūros prokuroras Virginijus Sokolovas. Įtariamasis buvo sulaikytas itin operatyviai, jis rastas miegantis savo mamos namuose.

Per tyrimą pareigūnai nustatė, kad V. Zaikinas lemtingąjį 2012-ųjų rugsėjo 9-osios vakarą Margininkų kaime girtuokliavo kartu su broliais A. ir V. Petrauskais.

Įsiplieskus konfliktui su V. Petrausku, V. Zaikinas priėjo jam iš už nugaros ir tyčia peiliu sudavė ne mažiau kaip septynis smūgius į kaklą, krūtinę bei ranką. Vėliau teismo medicinos ekspertai nustatė, kad V. Petrauskas mirė nuo ūmaus išorinio ir vidinio kraujavimo bei trauminio šoko.

Sugrįžęs į kambarį, kuriame prieš kelias minutes buvo nužudytas V. Petrauskas, A. Petrauskas pamatė fotelyje sukniubusį nužudytą brolį ir suskubo pranešti policijai.

Nužudęs du brolius išžagino merdinčią moterį

Antrąją savo auką V. Zaikinas užpuolė koridoriuje – peiliu sudavė ne mažiau kaip 29 smūgius į įvairias kūno vietas.

Kaltinamajame akte rašoma, kad nužudęs du brolius, V. Zaikinas nuėjo į kitą namo dalį, kur su savo šeima gyveno 20-metė D. Staniulytė. Savo aukų krauju apsitaškęs girtas žudikas iš moters pareikalavo lytinių santykių.

Šiai nesutikus, žudikas auką pargriovė ant grindų ir peiliu į įvairias kūno vietas smogė ne mažiau kaip 39 kartus. Paklaikęs medkirtys merdinčią, krauju plūstančią moterį išžagino. Žiauriai nužudytos bei išniekintos moters kūnas nudraskytais drabužiais buvo rastas gulintis didžiuliame kraujo klane, žudikas jai perrėžė gerklę.

Per plauką nuo žūties

Galima tik spėlioti, kiek žmonių dėl laimingo atsitiktinumo lemtingąjį vakarą išgelbėjo savo gyvybes. Siautėjęs žudikas nepastebėjo kad gretimame kambaryje, kur buvo žudoma ir prievartaujama D. Staniulytė miegojo du jos mažamečiai vaikai.

Lrytas.lt kalbinti teisėsaugininkai sakė nesiryžtantys spėlioti, kas galėjo nutikti, jeigu bent vienas iš vaikų būtų prabudęs ir ėmęs verkti.

Tik dėl laimingo atsitiktinumo savo gyvybę išsaugojo ir nužudytosios moters sugyventinis, jos vaikų tėvas 29 metų Nerijus Petrauskas.

Tuo metu, kai buvo įvykdyta triguba žmogžudystė, N. Petrausko namuose nebuvo – vyras uždarbiavo kaime. Apie pusę dešimtos vakaro grįžęs namo jis pamatė iš namo vidaus išeinantį gretimame Vikaičių kaime gyvenusį V. Zaikiną. Kruviną peilį rankoje laikęs V. Zaikinas ištarė: „Aš tavo bobą papjoviau.“

Po šių žodžių išsigandęs N. Petrauskas nubėgo į kaimą ir iškvietė medikus bei policijos pareigūnus.

Atvykę policijos pareigūnai viename namo gale, virtuvėje, rado iki pusės išrengtą nebegyvą D. Staniulytę, kuriai buvo perpjauta gerklė. Namuose tuo metu buvę abu mažamečiai poros vaikai miegojo. 

Kaimiečiai gailėjo ir aukų, ir žudiko

Iš karto po tragedijos V. Zaikino artimieji žurnalistams pasakojo, kad šis buvo ramaus būdo, esą nepiktnaudžiaudavo alkoholiu. Kartu su sūnumi gyvenusi jo motina pasakojo, kad šis pats plaudavęs grindis ir tvarkydavęs kambarius, prižiūrėdavo daržą, augino bulves.

Motina spėjo, kad sūnus sveiką protą galėjo prarasti dėl komplikuoto asmeninio gyvenimo. Išsiskyręs su žmona V. Zaikinas kurį laiką gyveno su kita moterimi, augino jos kūdikį, tačiau ši jį palikusi. Atstumtas vyras artimiesiems prasitarė įklimpęs į skolas, pasiėmęs per 3 tūkst. litų greitųjų kreditų.

Vietos gyventojai „Lietuvos rytui“ pasakojo, kad asmeninių išgyvenimų prislėgtas medkirtys V. Zaikinas buvo įjunkęs į alkoholį, tačiau išgėręs nepasižymėdavo agresyvumu.

Taikūs buvo ir nužudyti broliai Petrauskai. Nors ir mėgėjai išgerti, jie buvo darbštūs, todėl gyventojai mielai juos samdydavosi padieniams darbams – malkoms sukapoti ar bulviakasiui. Atsitiktine žmogžudžio auka tapusi D. Staniulytė pagal išgales rūpinosi savo vaikais, negirtavo. Itin anksti motina tapusios merginos gyvenimas nebuvo rožėmis klotas. Anksčiau Kėdainiuose su vaikais ir sugyventiniu gyvenusiai moteriai teko kraustytis į gūdų užkampį, apleistą sodybą, nes šeima mieste pragyventi nebepajėgė.

Neneigia žudęs

Iš karto po sulaikymo prokurorai suabejojo V. Zaikino psichikos būkle, jam buvo skirta teismo psichiatrinė ekspertizė. Tačiau ekspertai nustatė, kad žudikas psichiškai sveikas ir pakaltinamas – nusikaltimo padarymo metu jis galėjo suvokti savo veiksmus ir juos valdyti.

Lrytas.lt žiniomis, per ikiteisminį tyrimą V. Zaikinas prisipažino nužudęs tris žmones, tačiau nesugebėjo nurodyti sveiku protu nesuvokiamo poelgio motyvų.

V. Zaikinas iki šiol kategoriškai neigia išžaginęs merdinčią D. Staniulytę.

Už inkriminuojamus nusikaltimus – trijų žmonių nužudymą bei išžaginimą – V. Zaikinui gresia aukščiausia bausmė – įkalinimas iki gyvos galvos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.