26 kg kokaino gabenusiai tarptautinei grupuotei – griežtos bausmės

Ir po nuosprendžio neigė kaltę

Daugiau nuotraukų (1)

Virginija Petrauskienė

2013-06-21 14:07, atnaujinta 2018-03-05 07:31

Nyderlandų Karalystės pilietis 38-erių Maartenas Sebastianas Spanjaartas nuteistas kalėti 12 metų. Jo bendrininkams, Kolumbijos ir Ispanijos pilietybę turinčiam 43-ejų Robinsonui Echeverriui Cardonai ir 57-erių uteniškiui Vytautui Šalteniui teismas skyrė po 11 metų nelaisvės.

Ir po nuosprendžio neigė kaltę

Panevėžio apygardos teismo salėje nuosprendį išgirdę užsieniečiai teisėją užpylė klausimais ir šoko ginčytis. Jie ir toliau bandė tikinti esą nekalti. „12 metų už nieką“, - kartojo sukrėstas M. S. Spanjaartas. „Juk autobuse buvo ne kokainas, o kokaino chloriatas“, - po nuosprendžio paskelbimo dar bandė diskutuoti ispanakalbis R. Echeverris Cardona.

Iš trijų teisiamųjų tik V. Šaltenis prisipažino žinojęs, kad iš Nyderlanų Karalystei priklausančios Kiurasao salos Karibuose atsiųstame autobuse bus „šis tas nelegalaus“.

Pasibaigus posėdžiui, olandas dar spėjo gauti žodinį teisėjo leidimą paskambinti savo žmonai ir dviejų vaikų motinai.

Kolumbietis nebespėjo – jis neišgirdo teisėjo leidimo susisiekti su savo šeima – Ispanijoje gyvenančia ir penkis vaikus auginančia žmona.

Išdavė iš autobuso bėgęs skystis

2011 metų vasarą turistinį atviro tipo autobusą laivu iš Kiurasao salos išsiuntė M. S. Spanjaartas. Autobusas priklausė jo 71-erių tėvui, Sebastianui Leopoldui Mariai Spanjaartui.

Vokietijos Hamburgo uoste krovinį patikrinę muitininkai pastebėjo, kad iš autobuso dugno laša neaiškios kilmės skystis. Patikrinus nustatyta, kad tai skystyje ištirpintas kokainas.

Vokiečių kriminalistai narkotikus pakeitė neutraliu skysčiu. Ištyrus paaiškėjo, kad autobuse buvo gabenama 26 kilogramai ir 628 gramai gryno kokaino.

Sekė autobuso kelią

Pareigūnai tuojau pat kreipėsi teisinės pagalbos į Lietuvos kriminalistus. Pradėta sekti, kas pasiims iš Kiurasao į Klaipėdą siunčiamą autobusą.

Siuntinį pasiėmė Anykščių gyventojas V. Šaltenis. Jis autobusą atgabeno į vieną Utenos rajone esančią įmonę. Stebėdami ir sekdami šį žmogų kriminalistai užfiksavo ir kitus grupuotės narius.

Netrukus po to, kai Lietuvą pasiekė autobusas, į Vilnių lėktuvu iš Amsterdamo atskrido M. S. Spanjaartas ir R. Echeverris Cardona. Juos pasitiko V. Šaltenis.

Pirko puodų narkotikams

Užsieniečiai kuriam laikui apsistojo viešbutyje Vilniuje. V. Šaltenis išnuomojo nuošalią, maždaug 20 kilometrų nuo Utenos esančią kaimo sodybą. Į ją buvo nugabentas autobusas, vėliau ten nuvyko ir narkotikų išgryninimo operacijai pasirengusi trijulė.

Prieš tai užsieniečiai apsilankė „Senukų“ prekybos centre ir prisipirko įvairių rakandų už beveik 1000 litų: tris metalinius puodus, koštuvą, šildytuvą ir kitų šiam darbui reikalingų dalykų.

Vėliau teisme kaltinamieji tikino, kad puodus pirko maistui gamintis ir vandeniui šildytis, kol atostogaus kaimo sodyboje.

Vos užsieniečiai pradėjo pjaustyti autobuso sutvirtinimo vamzdžius, kuriuose tikėjosi rasti kokaino, sodyboje pasirodė kriminalistai.

Nusikaltimo organizatorius – pensininkas

Trijulė atsidūrė už grotų. Pradėjus ikiteisminį tyrimą išsiaiškinta, kad prieš operaciją V. Šaltenis buvo nuvykęs į Nyderlandus ir ten susitikęs su vyresniuoju S. L. M. Spanjaartu. Iš jo lietuvis išgirdo užuominą apie nelegalų krovinį autobuse.

Praėjusių metų gruodį, per pačias Kalėdas, Nyderlandų Karalystėje buvo sulaikytas ketvirtasis grupuotės narys - M. S. Spanjaarto tėvas. Jam pateikti įtarimai organizavus labai didelio kokaino kiekio gabenimą į Lietuvą.

Šių metų balandį S. L. M. Spanjaartas buvo atgabentas į Lietuvą. Jau baigta tirti byla, kurioje olandas pensininkas laikomas tarptautinės narkotikų gabenimo grupuotės organizatoriumi. Jis savo kaltę neigia.

Netrukus byloje surinkta medžiaga bus išversta į anglų kalbą ir pateikta susipažinti kaltinamajam. Byla bus perduota nagrinėti Panevėžio apygardos teismui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.