Lietuvio S. Juciaus žudikus teis, tačiau mįslių dar liko

Šiauliečio Stanislovo Juciaus žudikas su bendrininkais netrukus stos prieš teismą Kaliningrade. Tačiau ar tik šie asmenys kalti dėl žiaurios lietuvio žmogžudystės?

Daugiau nuotraukų (1)

Birutė Vyšniauskaitė

Jun 21, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Mar 5, 2018, 7:53 AM

Užsakyti verslininko iš Lietuvos S. Juciaus nužudymą galėjo vienas įtakingas Rusijos valdžios atstovas.

Taip „Lietuvos rytui” teigė buvęs policijos generalinis komisaras Vytautas Grigaravičius, padėjęs S. Juciaus šeimai bendrauti su Kaliningrado srities teisėsaugininkais ir prisidėjęs prie šio kraupaus nusikaltimo atskleidimo. Tokią versiją jis girdėjęs iš kolegų rusų.

Tas žmogus iki šiol Kaliningrade užima aukštą postą.

„Oficialiai apie tai nekalbama, tačiau užkulisiuose esu ne vieną kartą girdėjęs. Ar nebus taip, kad rusai tiesiog surado iešmininkus, o tikrieji kaltininkai ir S. Juciaus nužudymo užsakovai taip ir liko nuošalyje? Ko gero, ištirti jų veiklos niekas nedrįso”, – svarstė V. Grigaravičius.

Pagrobėjai persistengė?

S. Jucius buvo pagrobtas 2007 metų balandžio 18-ąją Kaliningrade, kai maršrutiniu taksi planavo važiuoti į darbą savo įkurtoje statybų bendrovėje „Roslitstroj”.

Lietuvio nužudymu kaltinamas 37 metų Rusijos pilietis kartu su bendrininkais, prisistatę policininkais, įsodino S. Jucių į automobilį, surakino antrankiais ir nusivežė į mišką šalia kelio Kaliningradas–Mamonovas.

Čia verslininkas buvo nužudytas keliais šūviais į galvą ir užkastas. Rusijos teisėsaugininkai užsiminė, kad netrukus prieš teismą stosiantis samdomas žudikas persistengė – nusikaltimo užsakovai esą prašė jo tik pagąsdinti S. Jucių.

Nauji tyrėjai dirbo kitaip

Intensyviai kurį laiką su Kaliningrado teisėsaugininkais bendravęs V. Grigaravičius teigė, kad S. Juciaus nužudymo byla iš mirties taško pajudėjo tik 2011 metais, kai buvo pakeista daugelis šios srities policijos bei kriminalinės paieškos tyrėjų. Jų vietą užėmė iš kitų Rusijos miestų atsiųsti pareigūnai, nesusiję su vietos valdžia ar nusikaltėliais.

S. Juciaus palaikai netoli Kaliningrado buvo rasti 2011 metų rugsėjį. Tačiau Rusijos teisėsaugininkai tik po kelių mėnesių ėmėsi jų tyrimo.

Kad būtų tiksliai nustatyta, ar miške rasti nušauto ir sukapoto vyro palaikai tikrai yra S. Juciaus, jo dukteriai teko bendrauti su Rusijos teisėsaugininkais. Jie lygino dukters ir tėvo genetinius duomenis.

Kaliningrado srities tardymo komiteto Tardymo valdybos Ypač svarbių bylų skyriaus viršininko pavaduotojas Sergejus Sumaratovas „Lietuvos rytui” yra sakęs, jog tyrėjai iš karto įtarė, kad rasti palaikai – S. Juciaus, tačiau buvo būtina atlikti visus formalumus.

Jeigu palaikai būtų buvę atvežti į Lietuvą arba Rusijos teisėsaugininkai būtų kreipęsi pagalbos į mūsų šalies teisėsaugininkus, anot V. Grigaravičiaus, Vilniuje ekspertizė būtų buvusi atlikta per kelias dienas.

Kaliningrade jos teko laukti beveik pusmetį.

Siūlo galas nutrūko

Bylą teismui perdavę Rusijos teisėsaugininkai tvirtino, jog 2007 metais pašalinti S. Jucių iš statybų verslo samdomiems žudikams užsakė su lietuviu Kaliningrade konfliktavęs Ivanas Ševaljė.

Šiam su nusikalstamu pasauliu susijusiam veikėjui nepatikę, kad S. Jucius su partneriais pastatė daugiabutį, kuris užstojo pro nuosavo namo langus matytą vaizdą.

Neatmestina, kad S. Jucius su I. Ševaljė buvo pažįstami ar net turėjo bendrų reikalų.

Pats I. Ševaljė taip pat Kaliningrade buvo nužudytas 2011 metų gegužę.

Rusijos teisėsaugininkai, radę S. Juciaus palaikus, tyrė versiją, kad galbūt I. Ševaljė nužudė tie patys žudikai, kuriems jis užsakė lietuvio žmogžudystę.

Greičiausiai kažkas tik paprašė I. Ševaljė pasamdyti žudikus.

„Kai buvo nužudytas I. Ševaljė, nutrūko siūlo galas, vedantis tikrųjų S. Juciaus žmogžudystės užsakovų link”, – kalbėjo V.Grigaravičius.

Iš karto po to, kai 2011 metais buvo rasti S. Juciaus palaikai, Rusijos teisėsaugininkai sulaikė 5 įtariamuosius. Keli jų sutiko bendradarbiauti su tyrėjais.

Rusijos pilietis, kuriam pareikšti kaltinimai dėl S. Juciaus nužudymo, už šį nusikaltimą iš užsakovų gavo apie 3 tūkst. litų.

Žmona ir duktė jautė pavojų

Po S. Juciaus dingimo Kaliningrade „Roslitstroj” vadovo poste jį pakeitė šios bendrovės bendraturtis Aleksandras Siomkinas. Bet po penkių mėnesių ir jis buvo nužudytas.

Kaliningarde iki šiol yra nemažai abiem verslininkams priklausiusio turto.

Savo dalį siekia atgauti ir S. Juciaus našlė su dukterimi. Dėl to joms teko kelis kartus važiuoti į Rusiją.

„Nežinau, kaip dabar klostosi įvykiai, tačiau anksčiau, kai aš joms padėdavau, buvo iškilęs realus pavojus dėl jų gyvybės.

Nusikaltėliai ir S. Juciaus našlę, ir dukterį per teisėsaugininkus bandė atsivilioti į Kaliningradą – neva pasitarti dėl turto susigrąžinimo. O iš tikrųjų, matyt, bandyta jas pašalinti iš turto dalybų. Man yra tekę samdyti joms abiem apsaugą Kaliningrade”, – pasakojo V. Grigaravičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: prasidėjo išankstinis balsavimas