Naminei virti patogumų nereikia

„Jei žmonės pamatytų, kaip kartais gaminama naminė degtinė, jiems dingtų noras ją ragauti“, – įsitikinę Kauno rajono policijos komisariato Prevencijos poskyrio pareigūnai. Prieš porą savaičių jie nutvėrė dar vieną nelegalų degtindarį.

Daugiau nuotraukų (1)

Vygandas Trainys

Jun 29, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Mar 5, 2018, 2:25 AM

Birželio 14-ąją Šiulių kaime (Zapyškio sen.), nuošaliame miške, aptiktas vietos gyventojo 54 metų Rimanto Nėniaus naminės degtinės fabrikas pareigūnams sukėlė šleikštulį.

Vanduo samanės gamybai čia buvo semiamas iš šalia esančio drumzlino melioracijos griovio, statinės, kuriose rūgo broga, paskutinį kartą turbūt buvo plautos praėjusiame amžiuje, o pagamintas skystis per žarną tekėjo į purviną kibirą.

Pareigūnai teigia, kad į elementarią švarą nusispjaunama ir kitose pakaunės samanės fabrikėliuose.

Litras naminės degtinės kaimo vietovėse kainuoja nuo 8 iki 12 litų.

Laukė tinkamo momento

Degtindarį reikia nutverti už rankos, antraip jis tvirtins neturintis su šiuo verslu nieko bendra. Kas antram pažeidėjui pavyksta išsisukti – pastebėjęs policininkus, jis daugiau nekelia kojos į fabrikėlį.

Kad neatkreiptų dėmesio, policininkai paprastai apsimeta grybautojais, žvejais, medžių kirtėjais, elektros tinklų specialistais. Sekdami R.Nėnių, V.Krikščiūnas ir du jo kolegos taip pat apsimetė grybautojais.

Iš pradžių policininkai šeimininko nerado, tačiau nufotografavo į statines supilstytus 160 litrų raugo.

Kai dar kartą atvyko po poros valandų, vyriškis kūreno krosnelę ir į kibirą buvo pripylęs 6 litrus samanės. Naminukės daryklą R.Nėnius buvo įrengęs netoli nuo savo namų esančiame miške.

Anksčiau dukart įkliuvęs R.Nėnius neneigė samanę gaminęs ir šį sykį. Namine degtine jis esą trina skaudamus sąnarius arba atsiskaito su darbininkais, triūsiančiais jo ūkyje.

Prieš keletą metų teismas už degtinės gaminimą R.Nėniui skyrė 3000 litų baudą. Tačiau kaimietis pinigų nesumokėjo. Antstoliai bejėgiai, nes vyriškis niekur nedirba, o sodyba, kurioje jis gyvena, įregistruota jo motinos vardu.

Varyklos – prie vandens

Per metus Kauno rajone policija aptinka maždaug po 2–3 naminės degtinės varyklas. Neoficialiais duomenimis, Kauno rajone šiuo metu veikia 5–6 naminės degtinės varyklos, daugiausia jų – Zapyškio ir Ežerėlio seniūnijų teritorijose.

Šiose vietovėse susiklostė palankios sąlygos nelegaliam verslui – gyvenamuosius namus supa miškai, kuriuose galima pasislėpti, čia netrūksta upelių, balų ir griovių, iš kurių galima pasisemti vandens.

Mieste samanės varyklos – retenybė. Degtindariams įsikurti Kaune esą nėra tinkamų vietų – nuošalių miško plotų, kuriuose būtų vandens telkinys. Be to, gamybos metu keliamas triukšmas gali privilioti nekviestų svečių.

Rado 302 butelius naminės

Pakaunės varyklose, nelygu jų dydis, per 5–7 dienas užraugiama nuo 100 iki 1000 litrų brogos. Iš 10 litrų šio raugo prilašinamas vienas litras degtinės.

Stambesniais degtindariais laikomi tie, pas kuriuos aptinkama po toną naminės. Dažniausiai jie patys nepardavinėja produkcijos, o paskirsto ją kaimų gyventojams, kurie gautus pinigus pasidalija su gamintojais.

Šįmet jau buvo surengtos dvi sėkmingos policijos operacijos – netoli vienas nuo kito esančiuose Šiulių ir Riogliškių kaimuose.

Riogliškiuose ūkininkaujantis 50 metų vyras įkliuvo pirmąsyk. Pas jį rastas 151 litras naminės degtinės.

Varyklą kaimietis buvo įsirengęs visai šalia savo išpuoselėtos sodybos.

Dabar vyksta šio degtindario teismas. Jis prisipažino laikęs naminukę, bet neigė ją gaminęs.

Liepsnos nudegino kūną

Kai kurie nutverti naminės gamintojai ir prekeiviai puola slėpti įkalčius, ypač jei turi nedidelį svaigalų kiekį.

Babtuose gyvenanti 70 metų moteris degtinę norėjo išpilti, bet netyčia skystį išliejo ant įjungtos dujinės viryklės. Plykstelėjusios liepsnos nudegino šeimininkei pilvą, o policininkui – ranką.

Žaizdos gyvybei buvo nepavojingos, bet pareigūnai po šio įvykio stengiasi pažeidėjus iškart atkirsti nuo ugnies šaltinių.

Slaptavietė, verta prizo

Kauno rajono viešosios policijos vadovas Remigijus Meškauskas prisiminė atvejį, kuriuo galėtų susidomėti net filmų kūrėjai. Policijai buvo pranešta apie Griškabūdžio miško pakraštyje netoli nuo Ežerėlio įrengtą naminės degtinės varyklą.

Anonimas nurodė net tikslias palydovines jos koordinates.

Nuvykę į vietą, pareigūnai iš pradžių nustebo neradę čia jokio fabrikėlio.

Tačiau netrukus jiems įtarimą sukėlė miško pakraštyje, šalia skardžio į žemę, įkastos eglutės, kurios nerodė gyvybės žymių. Priėjus arčiau pastebėta, kad iš po jų kyšo naminės gamybos aparatų kaminėliai.

Visa varykla – generatorius, žarnos, statinės, krosnelė – buvo įrengta viršutinėje skardžio dalyje. Šią vietą galima buvo pamatyti tik stovint prie pat skardžio krašto.

Ant skardžio sunešti rąstai atstojo sandarų stogą. Degtindariai po juo buvo įsirengę aikštelę, atsivežę baldus ir ne tik pardavinėjo svaigalus, bet ir patys ten rengė puotas.

Baudos priklauso nuo rasto kiekio

Baudžiamojon atsakomybėn traukiami tie, pas kuriuos rasta daugiau nei 10 litrų namų gamybos alkoholinių gėrimų. Mažesnį kiekį turintiems asmenims skiriamos administracinės baudos nuo 300 iki 3000 litų.

Laikantiems ir gaminantiems iki 50 litrų degtinės gresia apie 3000 litų bauda, viešieji darbai, areštas iki 90 parų arba laisvės atėmimas iki 2 metų. Kai aptinkama daugiau nei 50 litrų, teismai degtindariams skiria 3000–5000 litų baudas arba baudžia kalėjimu iki 5 metų.

Ragina šviesuomenę netylėti

Vytautas Krikščiūnas, Kauno rajono policijos komisariato Prevencijos poskyrio viršininkas

„Šiuo metu vis smarkiau svarstoma apie naminės degtinės legalizavimą.

Jei vis dėlto būtų leista ją gaminti, reikia nustatyti griežtą tvarką, kad būtų laikomasi higienos, saugios gamybos reikalavimų, turi būti numatytos patikrinimo procedūros.

Dabar naminė degtinė varoma baisiomis sąlygomis.

Man sunku suvokti, kaip žmonės gali tokį produktą gerti.

Norėtųsi, kad kaimų šviesuomenė netylėtų žinodama, kad pašonėje veikia žmones ir aplinką nuodijantys degtinės fabrikėliai.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.