Apiplėštas ikonų kolekcininkas jau suprato – iki teisingumo laukia ilgas kelias

Vogtų ikonų pardavėjas įkliuvo Vokietijos policijai, o jas pagrobusius plėšikus Lietuvos teismai išleido į laisvę, rašo „Lietuvos rytas“.

Daugiau nuotraukų (1)

Milda Kuizinaitė

Jul 10, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Mar 3, 2018, 4:40 AM

Vieno didžiausių Lietuvoje apiplėšimų tyrimas tęsiasi jau penkerius metus, o ikonų savininkas jo pabaigos laukia Prancūzijoje.

Dalis iš Vilniaus kolekcininko prieš penkerius metus pagrobtų ikonų rasta Vokietijoje. Prieš kelias dienas Vokietijos policija Frankfurte suėmė 49 metų Raimondą Aukštuolį.

Manoma, kad jis vadovavo nusikaltėlių grupuotei, 2008 metų rudenį Vilniuje pagrobusiai Andrejaus Balykos ikonų kolekciją.

Plėšikų rankose atsidūrė 272 ikonos, kurių vertė – daugiau kaip 10 milijonų litų.

Sulaikytas su įkalčiais

Anksčiau Vilniuje siautėjusiai Zelionų grupuotei priklausęs R. Aukštuolis policijai įkliuvo, kai Frankfurte ruošėsi paimti pinigus už parduodamas ikonas.

Gavęs pinigus, savo bendrininkams Lietuvoje jis turėjo pranešti, kad už pirkinį jau sumokėta.

Sulaikius lietuvį aptikta didelė dalis pavogtų meno vertybių. Jos įvertintos maždaug 3 milijonais eurų (10,4 milijono litų).

Generalinė prokuratūra išdavė Europos arešto orderį. Laukiama, kol R. Aukštuolis bus perduotas Lietuvai.

Pareigūnams įkliuvo dar trys šias ikonas padėję parduoti asmenys. Jie anksčiau teisėsaugai nebuvo žinomi.

Atgavo tik keletą kūrinių

A. Balykos namus Vilniuje apiplėšę nusikaltėliai šiuo metu teisiami Panevėžyje.

R. Aukštuolis plėšime tiesiogiai nedalyvavo, tačiau jam gali būti pareikšti įtarimai dėl žinomai nusikalstamu būdu įgyto turto realizavimo ir dėl per kratą rastų pistoletų su duslintuvais.

Nuo plėšikų nukentėjusiam kolekcininkui 53 metų A. Balykai per penkerius metus pavyko atgauti tik dešimt dingusių meno kūrinių. Jie buvo aptikti Baltarusijoje ir Ukrainoje.

Kad didelė dalis jo kolekcijos rasta Vokietijoje, A. Balyka vakar sužinojo tik iš „Lietuvos ryto”. Kolekcininkas šiuo metu gyvena Prancūzijoje.

Istoriją pasakojo tris kartus

– Vokietijoje iš jūsų pagrobtas ikonas bandė parduoti R. Aukštuolis. Ar pažįstate šį žmogų? – paklausiau A. Balykos.

– Esu girdėjęs šią pavardę. Žinau, kad prieš porą dešimtį metų Lietuvoje buvo toks nusikaltėlis.

– Teigiama, jog jis galėjo organizuoti jūsų apiplėšimą?

– Baudžiamojoje byloje dėl mūsų apiplėšimo tokios pavardės nėra.

– Jūsų apiplėšimo byla teismui buvo perduota jau prieš dvejus metus. Kodėl taip ilgai tęsiasi teismo procesas?

– Ši byla buvo pradėta nagrinėti Vilniaus apygardos teisme. Kai visi mano šeimos nariai davė parodymus, paaiškėjo, kad šiame teisme įsidarbino vieno kaltinamųjų – Sauliaus Jankūno – giminaitė.

Byla buvo perkelta į Panevėžį. Man, žmonai ir vaikams reikėjo važinėti į posėdžius Panevėžyje ir iš naujo duoti parodymus.

Kai byla artėjo į pabaigą ir turėjo prasidėti kaltinamųjų apklausos, vėl pasikeitė teisėja – tad ši istorija pradėta iš naujo narplioti trečią kartą. Vėl teko viską prisiminti.

Aš pats tą maratoną kaip nors atlaikysiu, bet kaip jaustis mano žmonai? Plėšimas juk įvykdytas dėl manęs. Čia aš kaltas, kad rinkau meno kūrinius ir norėjau, kad jie išliktų kitoms kartoms.

Vieni pinigus investuoja į nekilnojamąjį turtą, į verslą, o aš investavau į kultūrą. Pasirodo, į kultūrą investuoti negalima.

Dar keistesnis dalykas, kad praėjusių metų rugsėjį visi įtariami plėšikai buvo išleisti į laisvę. Teisėjas nusprendė, kad jie jau dvejus metus išbuvo už grotų.

Gyvename demokratinėje šalyje, todėl nusikaltėliai taip pat turi teises. Išėję į laisvę, jie vienas po kito pradėjo sirgti, gydytis, todėl teismo posėdžius vis tekdavo atidėti.

Nesitiki griežtų bausmių

– Kaip pasijuto jūsų šeima, kaltinamuosius išleidus į laisvę. Ar iš jų nesulaukėte grasinimų?

– Neįsivaizduoju, kaip tokius žmones buvo galima išleisti į laisvę. Čia juk ne tie vagys, kurie vagia iš automobilių.

Tai aukštąjį išsilavinimą turintys žmonės, kuriems netrūksta nei pinigų, nei ryšių. Išėję į laisvę, jie toliau gali pardavinėti pagrobtus kūrinius.

Jei R. Aukštuolis būtų teisiamas Vokietijoje, jam būtų paskirta griežtesnė bausmė nei Lietuvoje. Čia jis įrodys, kad ikonas iš ko nors nusipirko turguje. Lietuvos kriminalistams aš tikrai jokių priekaištų neturiu, bet čia tokie įstatymai.

Pagalvokime, kokia bausmė būtų skirta JAV tam, kuris pagrobė svetimą vaiką? O iš manęs pagrobė vaiką ir jį kankino.

Nors sūnus jau buvo pilnametis, jam teko daug iškentėti.

Jį apipylė benzinu, mušė įvairiais įnagiais, bandė išdurti akis ir norėjo užkasti gyvą. Netgi duobė tam buvo paruošta.

Sūnus tai atlaikė.

Vėliau jis pasakojo, kad rimtai išsigandęs buvo vieną kartą. Nusikaltėliai jį surištą įkišo į automobilio bagažinę ir leidosi stačiu šlaitu mano namo link. Tuo metu sūnui pasirodė, kad automobilis važiuoja į ežerą ir jis nuskęs.

Apie tai, kad kaltinamieji paleisti į laisvę, sužinojau iš vieno advokato. Jis nerimavo, kad bendrininkai susidoros su Sauliumi Navicku, kuris prieš juos buvo davęs parodymus.

Anksčiau jis buvo primuštas kalėjime. Kaltinamieji nuolat gąsdina ir mano sūnų, kuris iškentė jų patyčias. Bet toks yra teismo sprendimas ir net prokuroras nieko negali padaryti. Kaip nors išgyvensime.

Ikonų namuose nebelaikytų

– Pareigūnai teigia suradę ir didžiąją dalį ikonų. Ką su jomis darysite, jei pavyks atgauti?

– Grąžins jas ar ne, man dabar jau nelabai svarbu. Be ikonų gyventi lengviau. Jei pavyks jas atgauti, paprašysiu, kad Lietuvos nacionalinis muziejus skirtų kokią salę.

Tada pagrobtus, bet po truputį į Lietuvą grįžtančius daiktus galėtume parodyti visuomenei.

Čia buvo mano klaida. Meno kolekcijos turi gyventi muziejuose, o ne namuose.

Aš jas laikiau namuose, visiems rodžiau, kol parodžiau tam, kuris labai norėjo praturtėti.

Pagrobtą jaunuolį grasino sudeginti

* Apiplėšti žinomą sostinės kolekcininką Andrejų Balyką vilniečiai S. Navickas ir S. Jankūnas sumanė 2008 metų gegužę.

* Susiradę keletą bendrininkų, jie pradėjo regzti nusikaltimo planą ir stebėti Dvarčionyse gyvenančio kolekcininko namų aplinką bei šeimos narius. Dėl įvairių kliūčių penkis mėnesius kruopščiai planuotas nusikaltimas buvo įvykdytas tik iš penkto karto.

* Plėšikai įsigijo policininko uniformą, kelias radijo stotis, šaunamųjų ginklų. Ant balto mikroautobuso jie priklijavo žalią juostą, kad jis taptų panašus į policijos automobilį.

* Spalio 10-osios naktį policininko uniformą apsivilkęs ir ūsus prisiklijavęs S. Navickas sustabdė automobilį „Volvo C80”, kuriuo tą vakarą važiavo kolekcininko sūnus 22 metų Ornaldas Balyka.

* Prie vairuotojo prišokę penki vyrai lipniąja juosta apvyniojo jam galvą ir kojas, sumušė ir įkišo į „Volvo” bagažinę.

* Miško keliu pavažiavę į atokesnę vietą užpuolikai vaikiną ištraukė iš bagažinės, mušė, tampė ir sukinėjo pirštus, pirštais spaudė akis.

* Kankindami kolekcininko sūnų nusikaltėliai bandė gauti informacijos, kaip patekti į namą, kur laikomas seifas ir ikonos. Apipylę O. Balyką benzinu, vyrai pagrasino jį sudeginti gyvą.

* Paryčiais jie įsiveržė į A. Balykos namą, surišo jo žmoną ir antrąjį sūnų. Kolekcininko tą vakarą namuose nebuvo.

* Iš namo nusikaltėliai pagrobė 272 vertingas ikonas, kurių bendra vertė – beveik 10 milijonų litų. Nemažai jų buvo parduota Baltarusijoje.

* Kaimyninėje šalyje pareigūnams pavyko rasti 8 ikonas, dar 2 buvo aptiktos Ukrainoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.