Mirtiną avariją sukėlęs ir pabėgęs biržietis A. Jonikas pateikė savo versiją

Biržietę avarijoje pražudęs Alvaras Jonikas šeštadienį suimtas dviem mėnesiams. Taip nusprendė Panevėžio miesto apylinkės teismo pirmininkė Rita Dambrauskaitė, kuriai šeštadienį dėl sankcijos skyrimo buvo atvestas 23 metų jaunuolis. Prokurorai įtariamąjį prašė suimti trims mėnesiams.

Vedamas į teismą A. Jonikas slėpė savo veidą.<br>R. Stundžienė
Vedamas į teismą A. Jonikas slėpė savo veidą.<br>R. Stundžienė
Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

Jul 13, 2013, 10:03 AM, atnaujinta Mar 3, 2018, 2:15 AM

Prieš tai su draugais prie Kupiškio marių parą linksminęsis A. Jonikas liepos 7-osios vakare Biržų centre sukėlė avariją, kurios metu buvo mirtinai sužalota 44 metų moteris, ir pabėgo. Policijos pareigūnai įtariamąjį sulaikė po 4 parų, besislapstantį Biržų rajone, kaimo sodyboje.

Teismo salėje veidą slepiantis A. Jonikas sakė, kad sąmoningai nesislapstė. Esą apimtas šoko jis pasileido bėgti, kelias paras praleido Biržų girioje, netgi dvi paras išbuvo be sąmonės, o atsitokėjęs nusprendė paskambinti savo tėvams. Šie ir pranešė policijai apie savo sūnaus buvimo vietą. A. Jonikas sakė ne iš karto supratęs, kad per avariją užmušė žmogų.

Skriejo tėvo automobiliu

Nelaimė įvyko birželio 7-osios vakarą 20 val. 40 min. Biržų centre, Vytauto gatvėje, prie prekybos centro „Maxima“. Šalia parduotuvės esanti automobilių stovėjimo aikštelė dėl remonto darbų buvo uždaryta, tad pirkėjai neretai automobilius palieka Vytauto gatvėje.

Prie parduotuvės savo sutuoktiniui priklausantį automobilį „Renault Laguna“ buvo pasistačiusi ir apsipirkti atvažiavusi Šermukšnių gatvėje gyvenusi I. Čepulienė.

Kai moteris, grįžusi su pirkiniais, ketino juos krauti į savo automobilio bagažinę, jai iš už nugaros atlėkė „Volkswagen Golf'. Jis trenkėsi į moterį ir jos automobilį.

Per susidūrimą I. Čepulienė žuvo iškart. Jos automobilis priekiu trenkėsi į šalikelės medį, apsisuko ir liko stovėti gatvėje. Galinis jo ratas buvo nusviestas kelias dešimtis metrų. Maždaug tiek pat dar nulėkęs sustojo ir avarijos kaltininko automobilis „Volkswagen Golf“.

Iš jo išlipęs vairuotojas paspruko, palikęs viduje du sužeistus bendrakeleivius – 17-metį Biržų rajono gyventoją ir 16-metį iš Pasvalio rajono.

Abu šie jaunuoliai, patyrę daug traumų, išvežti gydyti į Panevėžio ligoninę. Jiems ligoninėje nustatytas ir girtumas. Po avarijos automobilyje „Volkswagen Golf“ mėtėsi ledų ir traškučių popieriukai, tuščias alaus butelis.

Keletą kartų baustas už KET pažeidimus

A. Jonikas dirba apdailininku, su sugyventine turi beveik 3 metų dukrą. Jis teisme tvirtino prisidedąs prie mergaitės išlaikymo, nors kartu ir negyvenantis.

Jaunuolis yra žinomas Biržų rajono policijos komisariato pareigūnams. Jis 9 kartus baustas už įvairius smulkius Kelių eismo taisyklių nusižengimus – važiavimą be šviesų, kalbėjimąsi mobiliuoju telefonu vairuojant.

Neseniai jis net buvo mėnesiui netekęs vairuotojo pažymėjimo už tai, kad antrą kartą buvo sulaikytas važiuojantis neužsisegęs saugos diržo. 

Portale „Youtube“ prieš tris dienas iki nelaimės buvo paviešintas vaizdo įrašas, kuriame užfiksuota, kaip A. Jonikas viršija 220 kilometrų per valandą greitį. Manoma, kad telefonu šį vaizdą nufilmavo ir į internetą įkėlė pats A. Jonikas. Tuomet jis vairavo tą patį tėvui priklausantį automobilį „Volkswagen Golf“, kuriuo lėkdamas sekmadienį užmušė moterį.

A. Joniko pavardė figūruoja ir dar tebevykstančiame ikiteisminiame tyrime dėl telefoninio sukčiavimo. Šis biržietis į Vabalninko seniūnija vežė telefoninių sukčių bendrininkus, turėjusius paimti iš apgautos aukos pinigus. 

Biržiečiai stebisi, kad tokios reputacijos jaunuolis pernai tapo policijos talkininku. Vykdant nusikalstamos veiklos modelį, jis siūlė kyšį Biržų rajono kelių policijos pareigūnams. Vienas kyšio paėmimu įtariamas pareigūnas buvo atleistas iš policijos, jo atžvilgiu vyksta ikiteisminis tyrimas. 

"Gal baimindamiesi sulaukti kolegos likimo, prieš šio vaikino daromus Kelių eismo taisyklių pažeidimus užmerkdavo akis?", – neatmetė galimybės biržiečiai. ne vienos vietos gyventojos tvirtino matęs minėtą "Volkswagen Golf" pavojingai lakstant Biržų gatvėmis bei užmiesčio keliais.

Taip lrytas.lt sakė ir A. Joniko sukeltoje avarijoje žuvusios I. Čepulienes artimieji. Jų teigimu, tą patį sekmadienio vakarą, prieš nelaimę, žmonės pasakojo, kad minėtas automobilis dideliu greičiu pavojingai važiavo užmiestyje, todėl kiti vairuotojai net traukėsi jam iš kelio. 

Slapstėsi negyvenamoje sodyboje

Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VPK) viršininkas Rimantas Bobinas lrytas.lt sakė, kad A. Joniką biržiečiai policijos pareigūnai sulaikė vėlų ketvirtadienio vakarą. Bėglys toli nuo Biržų nebuvo nutolęs. Įtariama, kad jis slapstėsi negyvenamoje sodyboje, esančioje viename Biržų rajono kaime.

Tačiau šeštadienį atvestas į Panevėžio miesto apylinkės teismą, A. Jonikas žurnalistams pateikė kitą versiją. Jo teigimu, po avarijos jam buvo šokas, todėl jis puolė bėgti ir atsidūrė beveik prie pasienio su Latvija, Biržų girioje. Ten jis praleidęs kelias paras, buvo praradęs sąmonę.

Po kiek laiko atsipeikėjęs, jis sutiko grybautoją, kuris leido pasinaudoti savo mobiliojo ryšio telefonu. Juo vaikinas esą paskambino tėvams, o šiems pranešus apie tai policijai, išvežtas į Biržus, o vėliau – į Panevėžio areštinę.

Ieškojo informacijos ir komentaruose

„Džiaugiamės, kad dėl Biržų policijos pareigūnų atkaklaus darbo įtariamasis buvo gana greitai surastas. Dabar vasara, oro sąlygos palankios slapstytis – nėra pavojaus sušalti, kur nors įlindus pernakvoti, galima rasti ir ką suvalgyti, todėl bėglio paieškos galėjo ir užtrukti“, – lrytas.lt sakė R. Bobinas.

Neoficialiais duomenimis, pareigūnai, ieškodami A. Joniko, intensyviai dirbo, netgi skaitė komentarus internete apie šį įvykį, tikėdamiesi ten rasti kokių nors vertingų žinių. Policija sulaukė ir ne vieno gyventojo skambučių, atsiliepusio į prašymą suteikti informaciją apie A. Joniko buvimo vietą. 

Vis dėlto Panevėžio apskrities policijos vadovas neatmeta, kad sėkmingai keturias dienas slapstytis jaunuoliui kažkas padėjo. Pavyzdžiui, parūpindavo jam maisto. Pasklidusios neoficialios informacijos, kad A. Jonikas galėjo slapstytis jo giminaičiams priklausančioje negyvenamoje sodyboje, R. Bobinas nekomentavo. Jo teigimu, visos aplinkybės paaiškės ikiteisminio tyrimo metu. Jei bus nustatyta, kad kažkas A. Jonikui padėjo slapstytis, tiems asmenims gresia baudžiamoji atsakomybė. Tiesa, jei tai darė įtariamojo artimieji ar giminės, jie baudžiami nebus.

Pasak R. Bobino, už avarijos, per kurią žuvo žmogus, sukėlimą jaunuoliui gresia iki 8 metų nelaisvės. Jei bus nustatyta, kad jis avariją padarė vairuodamas neblaivus ar kitaip apsvaigęs, gresia iki 10 metų laisvės atėmimo. „Girtumą nustatyti galima ne tik iškart po įvykio. Pauliko atvejis (Skuodo policijos pareigūnas, neblaivus vairuodamas užmušęs 3 vaikus. – Red.) parodo, kad teismui užtenka ir kitų įrodymų, pavyzdžiui, liudininkų parodymų, nustatant vairuotojo blaivumą“, –sakė Panevėžio apskrities VPK viršininkas. 

Tą patį vakarą, kai buvo sulaikytas, A. Jonikas buvo atvežtas į Panevėžį ir uždarytas į policijos areštinę. Penktadienį buvo atliktos jo apklausos, pareikšti įtarimai. Šeštadienį prokuratūra kreipėsi į teismą, prašydama skirti įtariamajam suėmimą.

Parą girtavo prie Kupiškio marių

Atvestas į Panevėžio miesto apylinkės teismą, A. Jonikas kaip įmanydamas slėpė savo veidą – užsidengė striukės gobtuvu, vėliau – dokumentų lapais. Iš pradžių šiek tiek pasakojęs apie klajones Biržų girioje, vėliau biržietis pareiškė, kad jokių komentarų nebus. 

Teisme A. Jonikui talkino valstybės skirta advokatė. Panevėžio apylinkės prokuratūros prokuroras Gražvydas Kazlauskas teismo prašė skirti maksimalią, 3 mėnesių suėmimo sankciją.

Vis dėlto Panevėžio miesto apylinkės teismo pirmininkė R. Dambrauskaitė leido A. Joniką suimti 2 mėnesiams, nes jaunuolis neneigia savo kaltės, prisipažįsta sukėlęs avariją.

Pasak prokuroro G. Kazlausko, yra duomenų, kad A. Jonikas mirtiną avarija sukėlė būdamas neblaivus, nors jis pats tai neigia . "Yra liudininkų, mačiusių, kaip ši kompanija prieš nelaimę girtavo", – sakė pareigūnas. Jis neatmeta galimybės, kad kelias paras įtariamasis slapstėsi, kad išblaivėtų.

Neoficialiais duomenimis, minėtą savaitgalį keli jaunuoliai, tarp kurių buvo ir A. Jonikas, visą parą girtavo prie Kupiškio marių, o sekmadienio vakare parvažiavo į Biržus. Tą patį vakarą, jam vežant draugus Vytauto gatve, ir įvyko skaudi avarija.

Yra biržiečių, kurie matė, kaip prieš pat nelaimę keli akivaizdžiai girti jaunuoliai įsėdo į minėtą "Volkswagen Golf" Vytauto gatvėje esančio prekybos centro "IKI" stovėjimo aikštelėje, visu garsu įsijungė trankią muziką ir cypindami padangomis, dideliu greičiu išlėkė į gatvę. Netrukus pasigirdo smarkaus smūgio garsas. 

Ieškojo ir tėvai

Abu įtariamojo tėvai – buvę Biržų rajono policijos pareigūnai. Biržų rajono policijos komisariato viršininko Eugenijaus Šopio teigimu, A. Joniko tėvas, dirbęs kriminalinėje policijoje, tarnybą policijoje paliko prieš devynerius metus, o komisariato operatyvinio valdymo skyriui vadovavusi motina - prieš trejus.

„Juos galiu charakterizuoti kaip gerus, neturėjusius nusižengimų, pareigūnus. Jie tarnybą paliko dėl asmeninių priežasčių, tiesiog patys taip apsisprendė“, – portalui lrytas.lt kalbėjo komisaras. E. Šopis tvirtino, kad ieškant A. Joniko, buvusiems kolegoms talkino ir jo tėvai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.