Pareigūnai skelbia tarptautinę V. Romanovo paiešką

Prokurorai paskelbė tarptautinę Vladimiro Romanovo paiešką. LNK naujienų tarnyba pranešė, kad pareigūnai nesulaukė iš Maskvos tris mėnesius negrįžtančio verslininko ir nusprendė imtis veiksmų.

V. Romanovas negrįžta iš Rusijos.<br>lrytas.lt archyvo nuotrauka
V. Romanovas negrįžta iš Rusijos.<br>lrytas.lt archyvo nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 2, 2013, 6:40 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 4:45 AM

Pareigūnai jį siekia apklausti Ūkio banko žlugimo byloje dėl galimo 50 mln. litų iššvaistymo. Jam grįžus ruoštasi pateikti įtarimus.

Po Ūkio banko griūties V. Romanovas paspruko iš Lietuvos. Į prabangų namą Kaune verslininkas negrįžta nuo gegužės.

V. Romanovas Lietuvos pareigūnams atsiuntė Rusijos medikų išduotą pažymą, kurioje rašoma, kad vyrui sušlubavo sveikata - ištiko insultas.

Pagal procedūras, Rusijos pareigūnai turėtų nustatyti V. Romanovo buvimo vietą ir informuoti apie tai Lietuvos teisėsaugos pareigūnus. Šie turi gauti teismo leidimą ieškomąjį suimti, informuoja LNK laida „Labas vakaras, Lietuva“.

Rusams sulaikius V. Romanovą, duodama apie mėnesį ekstradicijos prašymui parengti. Jį nusiuntus, Rusija sprendžia, ar tai nėra politinis susidorojimas ir ar nėra kitų kliūčių išduoti verslininką.

Savo ruožtu pats V. Romanovas žurnalistams sako, kad vis dar serga ir neatskleidžia, ar rengiasi sugrįžti į Lietuvą.

Prokurorai neatmeta galimybės, kad vengdamas susidūrimo su Lietuvos teisėsauga, verslininkas gali paprašyti Rusijos pilietybės, nors pats buvęs Kauno „Žalgirio“ savininkas tokį manevrą vadina fantazija.

Nori bylinėtis su Lietuva

Balandį Vilniaus apygardos teismas priėmė žlugusio Ūkio banko akcininko V. Romanovo ieškinį - jis  galės bylinėtis su Lietuvos Respublika ir Lietuvos banku.

V. Romanovas prašo pripažinti neteisėtu Lietuvos banko sprendimą apriboti Ūkio banko veiklą, atšaukti licenciją ir perduoti turtą Šiaulių bankui. Atsakovai byloje - ne tik valstybė ir centrinis bankas, bet ir Ūkio bei Šiaulių bankai, taip pat bendrovė „Indėlių ir investicijų draudimas“.

Prašomos priteisti finansinės žalos dydis - V. Romanovo valdytų Ūkio banko akcijų vertė, tačiau ji nėra nurodyta.

Turtas keliauja į mokesčių rojų

Jau senokai Maskvoje apsistojęs V. Romanovas laiko veltui nešvaisto. Žlugusio Ūkio banko bankroto administratoriai neseniai išsiaiškino, kad bankui neįkeista Maskvos centre esančio verslo centro dalis (apie pusė pastato) balandį buvo parduota lengvatinio apmokestinimo valstybėse esančioms kompanijoms, todėl atgauti šį turtą bus nelengva.

Bankroto administratoriaus atstovai portalui lrytas.lt patvirtino planuojantys teismuose užginčyti susitarimą su „Lazurit“ ir taip išsaugoti 50 mln. litų.

„Mes ruošiame ieškinį. Pagal lietuvišką teisinę sistemą, Lietuvos teismų suformuotą praktiką, baudos už neįvykusį sandorį turi būti protingos, skirtos tik kompensuoti galimus pirkėjo nuostolius“, - sakė Ūkio banko interesams atstovaujantis advokatas Vidmantas Drizga.

Jis pastebėjo, kad tokia praktika, kai bankroto metu būdavo sąmoningai „išpučiamos“ baudos, siekiant pasididinti reikalavimus, Lietuvoje buvo dažna prieš dešimt metų ar dar seniau.

Generalinė prokuratūra, pavasarį pradėjusi ikiteisminį tyrimą dėl galimo didelės vertės turto iššvaistymo Ūkio banke, tyrimo eigos nekomentuoja. Prokuratūra nesako, ar pareikš įtarimus V. Romanovui, ar jis bus apklausiamas kaip liudininkas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.