3 mln. vertės turtą užgrobė prisistatę naujais šeimininkais

Pasirodo, nusikaltėliai turtą gali ne tik atimti, išvilioti, bet ir pagrobti neteisėtai tapę jo savininkais. Klaipėdos pareigūnai narplioja jiems dar negirdėtą nusikaltimą, rašo „Lietuvos rytas“.

Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Pilaitis

Aug 7, 2013, 7:30 AM, atnaujinta Mar 2, 2018, 2:55 AM

Vienos Klaipėdos įmonės savininkams sužibo viltis atgauti 3 mln. vertės turtą, kurio jie neteko, kai verslininkas Vytautas Nemunis su bendrininkais jį neteisėtai pardavė.

Penkiems asmenims pareikšti kaltinimai dėl sukčiavimo užvaldant svetimą turtą.

Klaipėdos teisėsaugininkai atskleidė, kaip žinomam pajūrio verslininkui 56 metų V.Nemuniui su bendrininkais pavyko žaibiškai užvaldyti didelės vertės svetimą turtą.

Aferai rengtasi iš anksto – iš pradžių vienoje Kauno advokatų kontoroje buvo pagaminti netikri įmonės „Hoja Electronics” dokumentai.

Po to V.Nemunis, kaip neva vienintelis įmonės akcininkas, jos turtą oficialiai pardavė bendrovės „Ronier Developmemt” įgaliotajam asmeniui R.N.

Vaidino naujus savininkus

Teisėti „Hoja Electronics” šeimininkai apstulbo, kai po kelių dienų Klaipėdoje pasirodę jiems nepažįstami asmenys pareikalavo perduoti įmonės turtą ir dokumentus naujajam direktoriui – anksčiau keturis kartus už įvairius turtinius nusikaltimus jau teistam klaipėdiečiui V.Nemuniui.

Nuvykę į Registrų centrą „Hoja Electronics” steigėjai ir akcininkai sužinojo, kad „naujieji šeimininkai” čia jau pasidarbavo – jų prašymu įmonės duomenys buvo pakeisti, blokuotos banko sąskaitos, pasigesta jose buvusios nemažos pinigų sumos.

Susimažino savo skolą

Padedant juristams 25 tūkst. litų vertės sandoris 2012 metų birželio 13-ąją buvo sudarytas vienoje Kauno advokatų kontoroje.

Pardavus užvaldytas „Hoja Electronics” akcijas, V.Nemunis pinigų negavo, tačiau 880 tūkst. litų sumažėjo šio verslininko skola „Ronier Development”.

V.Nemunio kreditorius, regis, sugundė „Hoja Electronics” priklausę žemės sklypai, pastatai Palangoje.

Tęsdamas nusikalstamą veiklą klaipėdietis milijono litų vertės svetimą turtą iškart mėgino parduoti – vienoje Kauno notarų kontoroje buvo sudaryta pirkimo ir pardavimo sutartis.

Šiuos neteisėtus sandorius sustabdė Klaipėdos apygardos prokuratūra.

Gresia griežta bausmė

Nustatyta, jog kurpti ir įgyvendinti sudėtingą nusikalstamos veiklos modelį V.Nemuniui padėjo du Kauno gyventojai: 59-erių A.P. ir 46-erių G.G. Kaltinimai dėl sukčiavimo dar pareikšti dviem juridiniams asmenims – R.N. ir A.P. valdomoms verslo įmonėms.

V.Nemunis kaltinamas tuo, kad nebūdamas „Hoja Electronics” akcininkas, o tik apsimesdamas juo neteisėtai pardavė svetimą įmonės turtą su jo verslo reikalais susijusiam juridiniam asmeniui. Tikriesiems savininkams padaryta žala siekia daugiau nei 3 mln. litų.

Bylos dėl sukčiavimo ir netikrų dokumentų pagaminimo medžiaga sugulė į septynis tomus.

Už sukčiavimą panaikinant didelės vertės turtinę prievolę V.Nemuniui ir jo bendrininkams gresia 8 metai nelaisvės.

Prieš Klaipėdos apylinkės teismą V.Nemunis pareiškė nesutinkąs su pareikštais kaltinimais.

Paaiškėjus naujoms aplinkybėms byla pačių prokurorų iniciatyva papildyta – baudžiamojon atsakomybėn patraukti dar trys fiziniai ir du juridiniai asmenys.

Naujais kaltinimais papildytą V.Nemunio ir jo bendrininkų veiklą nagrinės Kauno apylinkės teismas.

Turės bylinėtis dėl užvaldyto turto

Giedrius Danėlius

Klaipėdos apygardos prokuratūros vadovas

„Netikėtas ir įžūlus sėkmingai dirbančių įmonių užvaldymas dar vadinamas „reideryste”. Tokių išpuolių sumanytojų tikslas – žaibiškai perimti svetimą turtą. Pasitelkiami į pagalbą juristai, naudojami teisiniai instrumentai, todėl kontroliuoti „reiderių” veiklą nėra lengva.

Šalinant padarytą turtinę žalą tokiais atvejais vien baudžiamojo persekiojimo nepakanka – teisėtiems „Hoja Electronics” akcininkams, siekiant panaikinti neteisėtus sprendimus ir atgauti apgaule užvaldytą savo turtą, dar teks bylinėtis ir civiline tvarka.

Klaipėdos apygardos prokuratūros praktikoje tokių bylų anksčiau nebuvo.”

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.