Lietuvoje bus teisiamas 7 mln. litų narkotikų kontrabandos organizavimu kaltinamas olandas

Ketvirtadienį Panevėžio

Apie olando planus atgabenti į Lietuvą labai didelį kiekį kokaino pranešė Vokietijos Hamburgo prokuratūra.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Apie olando planus atgabenti į Lietuvą labai didelį kiekį kokaino pranešė Vokietijos Hamburgo prokuratūra.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Aug 8, 2013, 2:28 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 1:50 AM

Pasak Generalinės prokuratūros pranešimo, ši baudžiamoji byla buvo atskirta iš kitos baudžiamosios bylos, kurioje trijų asmenų atžvilgiu, prisidėjusių prie šios nusikalstamos veikos įgyvendinimo, jau priimtas Panevėžio apygardos teismo apkaltinamasis nuosprendis.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, kaltinamasis S.L.M.S. veikė subūręs organizuotą grupę, turėdamas savanaudiškų paskatų praturtėti parduodant ar kitaip platinant labai didelį kiekį narkotinės medžiagos.

Nenustačius tikslios kaltinamojo buvimo vietos, Lietuvos generalinė prokuratūra paskelbė jo paiešką, vyras pagal Europos arešto orderį buvo sulaikytas Olandijoje ir perduotas Lietuvos teisėsaugai.

Dėl inkriminuojamų nusikaltimų Olandijos pilietis kaltu neprisipažino, jam paskirta kardomoji priemonė – suėmimas.

Prokuroro kaltinamajame akte rašoma, kad kaltinamasis 2011 metais galimai kartu su grupės nariais - savo sūnumi Olandijos piliečiu M.B.S., Lietuvos piliečiu V.Š. ir Ispanijos piliečiu R.E.C. - sukūrė planą neteisėtai įsigyti labai didelį kiekį narkotinės medžiagos kokaino, paslėpti jį turistinio autobuso detalėse ir kaip krovinį jūriniu konteineriu kontrabanda išsiųsti iš Olandijai priklausančios Kiurasao salos į Klaipėdos jūros uostą, išvengiant muitinės kontrolės, vėliau narkotikus išplatinti ar pervežti išplatinimui į kitas šalis.

S.L.M.S. nenustatytomis aplinkybėmis neteisėtai įgijo 50 kilogramų skysčio su daugiau kaip 26 kilogramų narkotinės medžiagos kokaino, ir paslėpė šią narkotinę medžiagą savo firmai priklausančio apžvalginio turistinio autobuso detalėse. Po to bendraudamas su kitais organizuotos grupės nariais, duodamas jiems nurodymus ir patarimus, toliau vadovavo nusikalstamų veikų vykdymui.

Apie ketinamą įvykdyti nusikaltimą - atgabenti į Lietuvą labai didelį kiekį kokaino, pranešė Vokietijos Hamburgo prokuratūra, pateikusi Lietuvos Respublikos generalinei prokuratūrai teisinės pagalbos prašymą perimti turistinio autobuso, kuriuo buvo siekiama gabenti kontrabandinę kokaino siuntą, kontrolę. Vokietijos muitinės pareigūnai, patikrinę turistinį autobusą rentgeno aparatu, pastebėjo, kad viena detalė skiriasi nuo kitų - būtent tai ir sukėlė įtarimus.

Slaptos operacijos metu 2011 metų rugpjūčio 28 dieną Utenos rajone esančiame kaime ardydami turistinio autobuso detales buvo sulaikyti trys asmenys - Lietuvos, Olandijos ir Ispanijos piliečiai. Du užsienio piliečiai į Lietuvą atvyko būtent tam, kad iš skysčio išgrynintų miltelius, nes toks kokaino maskavimo būdas reikalauja specialių žinių ir įgūdžių.

Kontrabandą organizavę asmenys nustatyti ir sulaikyti bendradarbiaujant su užsienio valstybių teisėsaugos pareigūnais.

Šiemet birželio 21 dieną Panevėžio apygardos teismo nuosprendžiu visi trys nusikaltimo vykdytojai buvo pripažinti kaltais ir nuteisti: 38 metų Olandijos pilietis M.B.S. neteko laisvės dvylikai metų, 42 metų Ispanijos pilietis R.E.C. ir 57 metų Lietuvos pilietis V.Š. - vienuolikai metų. Nuosprendis dar nėra įsiteisėjęs, nes buvo apskųstas Lietuvos apeliaciniam teismui.

Sulaikytos minėtos narkotikų siuntos didemeninė kaina juodojoje rinkoje siekia 7 milijonus litų, tačiau gatvės prekyboje, realizuojant tokius narkotikus galutiniams vartotojams, kaina priklausomai nuo medžiagos kokybės padvigubėja arba patrigubėja.

Lietuvos Baudžiamasis kodeksas už labai didelio kiekio narkotinės medžiagos gabenimą numato laisvės atėmimo bausmę iki 15 metų, už kontrabandą - iki 10 metų .

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.