Kokaino gabentojams dirigavo olandas pensininkas

Olandas teismo laukia Lietuvoje

Narkotikų konteineriu buvo tapęs turistinis apžvalginis autobusas. Jo dugne, rėmo sutvirtinimų ertmėse, buvo pripilta per 50 kilogramų kokaino tirpalo.<br>Prokuratūros nuotr.
Narkotikų konteineriu buvo tapęs turistinis apžvalginis autobusas. Jo dugne, rėmo sutvirtinimų ertmėse, buvo pripilta per 50 kilogramų kokaino tirpalo.<br>Prokuratūros nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Virginija Petrauskienė

Aug 9, 2013, 10:34 AM, atnaujinta Mar 2, 2018, 1:28 AM

S.Spanjaarto byla buvo atskirta nuo kitų trijų kokainą gabenusių bendrininkų bylos. Pensininkas buvo sulaikytas po to, kai prokurorai jau buvo bebaigiantys tirti labai stambios kokaino siuntos gabentojų bylą.

Olandas teismo laukia Lietuvoje

Ją tiriant išsiaiškinta, kad kontrabandą galimai organizavo vieno iš tuo metu įtariamųjų, 38-erių Maarteno Spanjaarto tėvas S.Spanjaartas.

Pensininkas buvo sulaikytas Olandijoje praėjusių metų gruodį, prieš pat Kalėdas. Prieš tai Generalinė prokuratūra buvo paskelbusi užsieniečio paiešką.

Sulaikytasis S.Spanjaartas neprisipažino padaręs jam inkriminuojamą sunkų nusikaltimą. Jis buvo suimtas. Šių metų balandį pensininkas atgabentas į Lietuvą. Čia Panevėžio apygardos teisme jau buvo bebaigiama nagrinėti jo sūnaus ir dar dviejų grupuotės narių byla.

Kartu kūrė planą

Tarptautinė kokaino gabentojų grupė veikė pagal iš anksto sumanytą ir iki smulkmenų apgalvotą planą.

S.Spanjaartas kartu su sūnumi Maartenu ir 43-jų Kolumbijos bei Ispanijos pilietybę turinčiu Robinsonu Echeveriu Cardona bei 57-erių lietuviu Vytautu Šalteniu gerai aptarė visus veiksmus.

Tam Anykščių rajono gyventojas V.Šaltenis net buvo nuvykęs į Olandiją pas S.Spanjaartą. Vėliau lietuvis aiškino važiavęs tartis dėl autobuso, kurį užsienietis jam žadėjo padovanoti. V.Šaltenis sakė planavęs šiuo padovanotu autobusu vežioti iš miško malkas.

Teisme anykštėnas pripažino, kad jam S.Spanjaartas užsiminė apie tai, kad autobuse bus „kai kas nelegalaus“. Tačiau patikino, kad viską sutvarkys į Lietuvą atvykęs jo sūnus Maartenas.

Kokainas - į autobuso dugną

Paaiškėjo, kad 2001 metais iš Karibų, netoli Kolumbijos esančios Kiurasao salos į Lietuvą laivu jūriniame konteineryje buvo išsiųstas turistinis apžvalginis autobusas. Jis priklausė S.Spanjaarto įkurtai firmai.

Autobuso dugne, specialių sutvirtinimų tuščiose ertmėse buvo pripilta per 50 kilogramų kokaino tirpalo. Vėliau nustatyta, kad tirpale buvo 26 kilogramai ir 628 gramai gryno kokaino.

Vokietijoje Hamburgo uoste tikrinant laivo krovinį, pastebėta, kad iš autobuso dugno laša kažkoks skystis. Ėmus rentgenu tyrinėti autobusą, paaiškėjo, kad jame paslėptas labai didelis kiekis narkotikų.

Skystis su narkotikais buvo išleistas, o vietoj jo į tuščias ertmes pripilta nepavojingo tirpalo. Po to imta sekti autobuso kelią. Vokiečiai kreipėsi teisinės pagalbos į Lietuvoje dirbančius kolegas.

Darbavosi nuošalioje sodyboje

Klaipėdos uoste autobusą paėmė V.Šaltenis. Po kurio laiko jis pasitiko į Lietuvą lėktuvu iš Amsterdamo atvykusius M.Spanjaartą ir R.Echeverrį Cardoną.

Abu užsieniečiai apsigyveno Vilniuje viešbutyje. Jie maitinosi restoranuose, ėjo į sporto klubus. Po kurio laiko trijulė prekybos centre prisipirko įvairios įrangos - puodų, vonelių, ventiliatorių, reikalingų kokainui išgryninti.

Visi nuvyko į Utenos rajone esančią nuošalią sodybą ir ten ėmėsi darbo. Tačiau kaip tik tuo metu, kai abu užsieniečiai pradėjo pjaustyti autobuso dugną, kieme pasirodė kriminalistai.

Teisme kūrė neįtikėtinas istorijas

Teisme abu užsieniečiai nepripažino jiems pateiktų kaltinimų. Iš dalies juos pripažino tiktai lietuvis. Teisėjui teko išklausyti įvairiausių pasiteisinimų.

Ispanakalbis R.Echeverris Cardona pradžioje tikino atvažiavęs apžiūrėti Vilniaus bažnyčių,. Paskui aiškino atvykęs pagal skelbimą dibti -- remontuoti ir vairuoti autobuso. Bet paaiškėjo, kad šiems darbams neturi reikiamos kvalifikacijos.

M.Spanjaartas bandė įrodyti teismui, kad iš tūkstančius kilometrų autobusas buvo plukdomas į Lietuvą todėl, kad čia yra pigiau jį suremontuoti.

Trijulė pripažinta kaltais. M.Spanjaartas nuteistas 12 metų nelaisvės, jo bendrininkai R.Echeverris Cardona ir V.Šaltenis už grotų turėtų praleisti po 11 metų. Kol kas teismo sprendimas dar neįsiteisėjo, nes buvo apskųstas Lietuvos apeliaciniam teismui.

Kokią turistinio apžvalginio autobuso istriją teismui papasakos pagrindinis organizatorius, turėtų paaiškėti jau rudenį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.