Klaipėdiečio šeima buvo tapusi gyvuoju taikiniu

Dvi klaipėdietės, užsakiusios smogiką, kuris turėjo sunkiai sužaloti arba net nužudyti 53 metų Irenijų Zaleckį, stos prieš teismą. Nukentėjusiojo sutuoktinė su jomis susijusi giminystės ryšiais.

Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Pilaitis

Aug 14, 2013, 6:59 AM, atnaujinta Mar 1, 2018, 11:15 PM

Kaltinimai dėl pasikėsinimo suluošinti, o gal net ir nužudyti buvusį Klaipėdos savivaldybės Sporto skyriaus vedėju dirbusį I.Zaleckį pareikšti 56 metų Jelenai Berlimovai ir jos 26 metų dukteriai Viktorijai Gudkovai, rašo „Lietuvos rytas“.

Buvo pasikėsinta ir į I.Zaleckio žmonos 50 metų Svetlanos sveikatą.

Paprašė tyčia sukelti avariją

S.Zaleckienės giminaičių regztas planas žlugo – anksčiau teistų asmenų paprašiusios susidoroti su I.Zaleckiu, moterys pačios atsidūrė teisėsaugos akiratyje, kai buvo nutvertas nusikaltimo vykdytojas.

Ne tiktai jam, bet ir išpuolių užsakovėms gresia iki dešimties metų nelaisvės bausmė.

Painų nusikaltimą tyrę pareigūnai išsiaiškino, kad J.Berlimova ir V.Gudkova pasamdė anksčiau ne kartą teistą klaipėdietį Stanislavą K., kad jis sugadintų automobilio, kuriuo važinėja I.Zaleckis ir jo sutuoktinė, stabdžių sistemą.

Tikėtasi, kad šitaip padarius abu sutuoktiniai per avariją patirs sunkių kūno sužalojimų.

Maža to, Stanislavui K. dar buvo sumokėta ir už tai, kad jis sumuštų I.Zaleckį bei jo žmoną. Su šia šeima nesutariančios moterys samdiniui nurodė žmonių gyvenamąją vietą, naudojamus automobilius, suteikė kitokios informacijos, kad jis atpažintų aukas ir atliktų jų užsakymą.

Giminaičiai troško mirties?

Už lytinį prievartavimą, vaiko įtraukimą į nusikalstamą veiklą, vagystes anksčiau teistas Stanislavas K. atliko tik dalį J.Berlimovos ir V.Gudkovos užsakymo.

Laimė, I.Zaleckio žmona laiku pastebėjo automobilio „Volkswagen Golf” gedimus ir išvengė galbūt mirtinos nelaimės. Svetlana tą dieną važiavo su savo mažamete dukterimi.

Sutuoktiniai, įtardami, kas trokšta jų mirties, kreipėsi į policiją.

Pareigūnai laiku atskleidė ir užsakytos nusikalstamos veiklos vykdytojus, ir rengėjus. Stanislavas K. bei jam užsakymą susidoroti su I.Zaleckiu perdavęs tarpininkas buvo sulaikyti.

Paaiškėjo, jog Klaipėdos savivaldybės darbuotoją I.Zaleckį šitaip pamokyti rengėsi dvi jam gerai pažįstamos, su jo žmona Svetlana giminystės saitais susijusios moterys – posūnio žmona ir jos motina.

Užsakovėms ir vykdytojams buvo pareikšti įtarimai dėl organizavimo sunkiai sužaloti žmones, svetimo turto gadinimo visuotinai pavojingu būdu.

Perpjovė stabdžių žarneles

Pernai sausio 8-ąją I.Zaleckis rengėsi savo automobiliu važiuoti į Vilnių, kur Aukščiausiasis teismas turėjo svarstyti ir jo, ir žmonos giminaičių skundus.

Pastarųjų nepatenkino iš valdininko už viešosios tvarkos pažeidimą priteista 10 tūkst. litų žalos atlyginimo suma. Apylinkės teismas anksčiau buvo skyręs daugiau – 35 tūkst. litų.

„Planai pasikeitė – rytą į sostinę išvykau su advokatu jo automobiliu, o savąjį perleidau Svetlanai, kad jį nuvežtų į vaikų darželį mudviejų 7 metų dukterį Andželiką”, – pasakojo I.Zaleckis.

S.Zaleckienė, važiuodama pastebėjusi, kad blogai veikia automobilio stabdžiai, sustojo artimiausioje degalinėje.

„Volkswagen Golf” apžiūrėję darbuotojai jai pasakė – perpjautos stabdžių žarnelės.

Susijaudinusi moteris paskambino vyrui. Įtardami, jog kažkas tyčia sugadino automobilio stabdžių sistemą, Zaleckiai kreipėsi į policiją.

Po kiek laiko pora sužinojo, kad Svetlanos giminaitės J.Berlimova ir V.Gudkova, su kuriomis I.Zaleckis nesutardavo, ilgai bylinėjosi teismuose, sumanė jį pamokyti ir rezga kažkokį klastingą planą.

Talkino buvęs mokinys

Pareigūnai jau kontroliavo situaciją. Jie žinojo, kad Svetlanos sūnaus iš pirmosios santuokos žmona ir jos motina susitarė su banditais sugadinti I.Zaleckio automobilį. Prašyta ir sumušti sutuoktinius.

Sutuoktiniai pašiurpo sužinoję, kad S.Zaleckienės sūnaus žmona studentė ir jos motina, buvusi pedagogė, samdytiems smogikams, tarp kurių buvo ir T.Berlimovos mokinys, už „paslaugą” buvo sumokėjusios avansą – 1000 litų. Kitą atlygio dalį jie būtų gavę aplamdę kaulus I.Zaleckiui.

„Sunku patikėti, kad viskas taip pasisuko, – posūnio žmona pati augina du vaikus, žinojo, kad automobiliu vežiojame dukterį. Per sukeltą avariją galėjo nukentėti ir mažametė”, – stebėjosi I.Zaleckis, kai J.Berlimova buvo sulaikyta ir uždaryta į areštinę.

Vyrą pribloškė žmonos giminaičių užmačios: „Sumokėjo banditams, kad mane sužalotų, bet iki kokių ribų? Gal taip, kad niekada nepakilčiau?”

Sudaužė posūnio automobilius

Po apklausų I.Zaleckį ištiko psichologinis šokas, surėmė nugaros skausmai – jis gydėsi Palangos reabilitacijos ligoninėje.

Pernai I.Zaleckis buvo nuteistas už tai, kad vieno daugiabučio kieme plaktuku apdaužė du lengvuosius automobilius, kurie priklausė posūniui ir jo žmonai. Nesudėtinga byla nagrinėta ištisus metus.

„Buvau nuteistas už tai, ko nepadariau. Kas darė, nežinau”, – teisme kalbėjo valdininkas.

Tačiau liudininkai teigė matę, kaip I.Zaleckis naktį po antros valandos sukiojosi prie mašinų „Ford Puma” ir „Mercedes-Benz” su plaktuku.

I.Zaleckis aiškino, kad suniokoti svetimo turto paprasčiausiai negalėjo, nes tuo metu buvo išvažiavęs į kitą miestą.

Vėliau jis teismui pateikė pikantišką istoriją – esą tą naktį praleidęs su svetima moterimi, bet nenorėjęs, kad apie tai sužinotų jo žmona.

I.Zaleckio versiją patvirtino į teismą iškviesta liudyti klaipėdietė, sakiusi, kad tada pakvietė iš matymo pažįstamą vyrą į svečius išgerti kavos ir neišleido naktį – nenorėjo, kad sėstų prie vairo išgėręs.

Patėvis tapo priešu

Teisėjos ši istorija neįtikino – I.Zaleckiui skirta bauda, priteista atlyginti automobilių remonto išlaidas. Teismo procesą akylai stebėjo jo posūnio žmona V.Gudkova ir jos motina J.Berlimova.

I.Zaleckis teigė, kad visos bėdos prasidėjo, kai jis ėmė statyti namą, o savo keturių kambarių butą pardavė jūrininku dirbančiam posūniui. Jis vėliau pradėjo spirgėti – kodėl patėvis neišsikrausto iš parduoto buto.

„Tai J.Berlimova ir V.Gudkova jį ėmė kurstyti prieš motiną ir mane. Dar pusmetį ten gyvenome, jos pareikalavo už tai sumokėti 76 tūkst. litų. Vėl teko bylinėtis”, – pasakojo I.Zaleckis.

Vyras tvirtino posūnį su žmona auginęs nuo ketverių metų, išleidęs į jį mokslus: „Jis buvo viskuo aprūpintas. Ir kokios padėkos sulaukėme – užsakymo suluošinti mus, o gal net ir nužudyti.”

Tikisi grįžti į ankstesnes pareigas

* Klaipėdos savivaldybės Sporto skyriaus vedėjas I.Zaleckis po visų teismų perkeltas į žemesnes pareigas – tapo vyresniuoju specialistu.

* Klaipėdos apygardos administracinis teismas nusprendė, kad nėra pagrindo naikinti savivaldybės administracijos vadovės pasirašytą įsakymą.

* I.Zaleckis tikisi grįžti į ankstesnes pareigas – dėl to jis kreipėsi į Vyriausiąjį administracinį teismą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.