Nepilnamečio nužudymu Biržuose įtariamas vyras pasidavė policijai

Policijos pareigūnai skelbia, kad sulaikė žiauria žmogžudyste Biržuose įtariamą Dainių Miliuką (gim. 1976). Pranešama, kad jis pats atėjo į policijos komisariatą Vilniaus Žirmūnų gatvėje ir pasidavė pareigūnams. 

Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

2013-08-26 17:38, atnaujinta 2018-03-01 17:51

Biržuose šeštadienio vakare nuaidėjo mirtini šūviai. Gatvėje prie dviejų moksleivių - penkiolikmečio ir septyniolikmečio - automobiliu privažiavę jaunuoliai pareikalavo gultis ant žemės, o niekuo dėtiems praeiviams nepaklusus – ėmė šaudyti. Penkiolikmečiui pavyko pabėgti, o kitas buvo nušautas.

Policija sekmadienį vakare paviešino, kad ieškomas įtariamasis – 1976 metais gimęs biržietis D.Miliukas. Vyras buvo sulaikytas pirmadienio vakarą. Apie tai Policijos departamentas pranešė socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje. 

Portalo delfi.lt žiniomis, įtariamasis apie 21 valandą atvyko į Vilniaus miesto pirmąjį policijos komisariatą.

Jis anksčiau neteistas, tik prieš kelioliką metų jam buvo taikytas tuomet veikęs Organizuoto nusikalstamumo užkardymo įstatymas. Vyriškis tuo metu buvo siejamas su viena Biržų nusikalstama grupuote. Pastaruoju metu jis gyveno Vilniuje, Žirmūnų gatvėje. Tačiau iki šiol lankydavosi Biržuose.

Dar sekmadienį pareigūnai sulaikė kitą įtariamąjį - biržietį Z.Š. (gim. 1965). Neoficialiais duomenimis, pareigūnų sulaikytas įtariamasis – D.Miliuko draugės tėvas

Išsamus straipsnis apie žiaurią žmogžudystę Biržuose - teksto apačioje.

* * *

Septyniolikametį šaudymo čempioną pakirto kulka į nugarą

„Kai nuvažiavusi į policiją pranešiau, kad mano septyniolikametis sūnus vakare buvo gatvėje apšaudytas ir negrįžo į namus, policininkai mane ramino, kad sūnus gal užsibuvo šokiuose ar tą vakarą Biržuose vykusiuose renginiuose ir netrukus grįš“, – lrytas.lt sakė 44 metų biržietė Jolanta Nevedomskienė.

Tačiau motinos širdis buvo nerami – vaikinas niekuomet neužsibūdavo iki vėlumos, o jo telefonu niekas neatsakė. Pusę sekmadienio nakties su jaunesniuoju sūnumi važinėjusi neapšviestomis Biržų gatvėmis, J.Nevedomskienė paieškas pratęsė vos išaušus ir po Vilniaus gatvės daugiabučio namo balkonu rado nebegyvą sūnų su šautine žaizda nugaroje. Šis namas – visai šalia Biržų rajono apylinkės teismo pastato, prie kurio šeštadienio vakare iš sustojusio automobilio BMW pasipylė šūviai į du paauglius.

Plikis įsakė gultis

Pasak J.Nevedomskienės, jos sūnus šeštadienio pavakarę leido su draugais. Buvo miesto stadione, vėliau, su gretimame name gyvenančiu 15-mečiu draugu palydėję namo merginas, apie 21 val. ėjo namų link. Kaip vėliau moteriai papasakojo likęs gyvas sūnaus draugas, eidami Maironio gatve, jie prie krūmų pastebėjo tupintį plika galva vyrą su šaunamuoju ginklu rankose. Paaugliai į jį nekreipė dėmesio – pagalvojo, kad ginklas žaislinis.

Tačiau jiems einant tolyn, privažiavo automobilis BMW ir jame sėdėjęs tas pats vyriškis pareikalavo gultis ant žemės. „Berniukai pagalvojo, kad nori jų pinigines ar telefonus atimti. Jie negulė, puolė bėgti“, – pasakojo tą vakarą sūnaus netekusi biržietė.

Penkiolikametis spėjo patraukti kojas, kai į žemę prie jo kojų susmigo kulkos, tik viena jų, atšokusi rikošetu, prakirto jam lūpą. Jis ir vyresnysis draugas puolė bėgti į skirtingas puses.

Pasislėpęs bendrabučio laiptinėje, jaunesnis paauglys paskambino tėvams, pranešė, kad juos su draugu apšaudė. Šie atvažiavo jo pasiimti. Bandė prisiskambinti antrajam vaikinui, tačiau jis nekėlė ragelio. Tuomet apie įvykį jie pranešė J.Nevedomskienei.

Policininkai bandė raminti

„Kai tą vakarą nuvažiavome į policiją ir pranešėme, kad į mūsų vaikus šaudė, o po to vienas jų kažkur dingo, policijos pareigūnai šio įvykio nesureikšmino. Jie mane ramino, kad sūnus gal užsibuvo šokiuose ar kituose tuo metu Biržuose vykusiuose renginiuose ir netrukus grįš namo“, – apie šeštadienio vakarą Biržų rajono policijoje įvykusį pokalbį pasakojo J.Nevedomskienė.

Moters tokie pareigūnų žodžiai nenuramino – puikiai pažįstanti savo sūnų moteris neabejojo, kad jis po tokio nemalonaus nuotykio tikrai nebūtų ėjęs pramogauti. „Jis visuomet iki 11 val. vakaro grįždavo, būtinai paskambindavo. O dabar neatsiliepė telefonu. Galvojom, gal pametė telefoną bebėgdamas, gal tupi  išsigandęs, kamputyje pasislėpęs“, – tramdydama raudą pasakojo biržietė.

Kartu su penkiolikamečio tėvu nuvažiavę į tą vietą, kur jų vaikai buvo apšaudyti, policijos ekipažo jie nerado, todėl patys kelias valandas dingusiojo ieškojo aplinkinėse gatvėse. „Ir su jaunesniuoju sūnumi vėliau dar kelias valandas sukom ratus po miestą, šaukėm jį vardu. Tačiau miestas neapšviestas, nieko nesimatė“, – sakė J.Nevedomskienė.

Apie 2 val. nakties jai paskambinę policijos pareigūnai pasiteiravo, ar sūnus nesugrįžęs. Moteris atsakė neigiamai. Tačiau ne policija, o motina ir brolis, vos išaušus vėl išsirengę į paieškas, surado nužudytojo kūną.

Dairantis prie Vilniaus gatvės 40A namo, jaunesnysis J.Nevedomskienės sūnus dar kartą paskambino broliui ir jie su motina išgirdo kažkur netoliese skambant jo telefoną ir puolė dairytis.

„Radom jį po balkonu sukniubusį. Pro tą vietą kelis kartus naktį praėjom, bet buvo tamsu, ten dar tokios gėlės auga, užstoja tą vietą, tai jo ir nematėme. Sūnus jį dar bandė kelti, gaivinti, tačiau aš pamačiau, kad Darius jau nebegyvas“, – pasakojo J.Nevedomskienė.

Moters teigimu, sūnaus kūne tebuvo vienas šautinis sužalojimas – kulka jam buvo pataikiusi į nugarą. „Aš nesupratau, už ką ir kodėl į juos šaudė. Atrodo, primušti galėjo paauglius, jei jau jie kažkam pasimaišė, tačiau šaudyti...“ – pilnomis ašarų akimis niekaip nesuvokė nepaaiškinamo žmonių žiaurumo sūnaus netekusi biržietė.

Moters teigimu, ji tik po šios nelaimės išgirdo, kad ta vieta, kur buvo užpultas jos sūnus su draugu – nėra saugi, ten nuolat būriuojasi kažkokios kompanijos, puse lūpų žmonės kalba apie prekybą narkotikais.

„Nesuprantu, kas mūsų mieste darosi. Aišku, mano sūnaus jau niekas nebeprikels, bet reikia kažką daryti, kad daugiau tokių nelaimių nebūtų. O dabar, kas pas mus darosi? Antrą valandą nakties girdisi, kaip po miestą didžiuliu greičiu automobiliai laksto, gatvės visos neapšviestos, kas ką nori, tą ir daro“, – sakė J.Nevedomskienė.

Jai pritarė padėti išgyventi netektį iš Mažeikių atvažiavusi sesuo Jūratė Černauskienė. Jos nuomone, Biržuose nusikalsti linkę asmenys jaučiasi nebaudžiami. „Užvažiavome sekmadienio vakare į prekybos centrą nusipirkti maisto. Tai stovėjimo aikštelėje į mašiną jaunimo kompanija susėdo, visi glėbiais alaus skardinių atsinešė, iškart ėmė gerti, vairuotojas – kartu su jais“, – stebėjosi pamatytu vaizdeliu moteris.

Paauglys – šaudymo čempionas

Siuvėja dirbanti J.Nevedomskienė, išsiskyrusi prieš dešimtmetį, viena užaugino tris vaikus – vyresnėlį Darių ir keliais metais jaunesnius dvynius – dukrą ir sūnų. Šeimą pažįstančių biržiečių teigimu, tai buvo puiki, draugiška šeima.

Septyniolikametis, baigęs 10 klasių, mokslus ketino tęsti profesinio rengimo mokykloje, jau buvo padavęs dokumentus ir nuo rudens būtų mokęsis apdailininko specialybės. Nors mokslai jam ne itin sekėsi, puikių rezultatų jis buvo pasiekęs sporte. Jis buvo tapęs Lietuvos šaudymo sporto jaunių ir jaunimo čempionu.

„Darius man yra sakęs, jog jo motina daug ir sunkiai dirba, kad išlaikytų šeimą. Motiną jis labai mylėjo“, – sakė Biržų sporto mokyklos šaudymo trenerė Dalia Drevickienė, jau penkerius metus treniravusi šį perspektyvų sportininką.

Baisi žinia apie auklėtinio mirtį ją pasiekė sekmadienį apie pietus – paskambinusi pranešė kita auklėtinė. „Iš pradžių negalėjau patikėti, neįsivaizdavau, kad taip gali būti“, – sakė D.Drevickienė. Ji kategoriškai atmeta spėliojimus, kad šis septyniolikametis galėjo būti įsipainiojęs į kokius nors nešvarius reikalus.

„Jis kiekvieną darbo dieną po pamokų skubėdavo į treniruotes, o beveik visus savaitgalius važiuodavome į varžybas“, – pasakojo vaikino trenerė. Šiemet jis dar pradėjo lankyti pramoginius šokius kultūros namuose, tai dar derino užsiėmimų grafiką, kad visur spėtų. „Labai mandagus, kultūringas, pareigingas, be galo darbštus. Vien tai, kad kasdien sąžiningai lankydavo treniruotes, daug ką sako. Buvo jau nemažai pasiekęs“, – sakė D.Drevickienė.

Paskutinis sėkmingas jo pasirodymas buvo birželio pabaigoje Klaipėdoje, per Pasaulio lietuvių žaidynes. Tuomet šaudymo varžybose, kuriose dalyvavo ir suaugę profesionalūs sportininkai, šis 17-metis biržietis užėmė 6-ąją vietą.

Trenerės nuomone, jos auklėtinis tapo atsitiktine auka, šeštadienio vakare atsidūręs ne laiku ir ne vietoje.

Galvojo, kad fejerverkai?

Kaip lrytas.lt sakė Biržų rajono policijos komisariato atstovė spaudai Zita Žalinkeviečienė, pranešimas apie tai, kad Maironio gatvėje galimai buvo šaudoma iš pneumatinio ginklo į nepilnamečius, buvo gautas 23 val. 55 min. Apie tai pranešė minėtų nepilnamečių tėvai.

Iki to laiko kitų žmonių pranešimų apie šaudymą Maironio gatvėje policija negavo. Pasak Z.Žalinkevičienės, vietos gyventojus tikriausiai suklaidino tai, kad prie netoliese veikiančios kavinės dažnai leidžiami fejerverkai. Jie šūvius supainiojo su sproginėjančių petardų garsais ir dėmesio nekreipė.

Kai sekmadienio rytą, apie 6 val. motina Vilniaus gatvėje po daugiabučio balkonu surado negyvą nepilnametį, buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl nužudymo. Tą patį rytą buvo sulaikytas vienas įtariamasis – biržietis Z.Š. (gim. 1965).

Antrasis įtariamasis, Dainius Miliukas (gim. 1976) iki šiol ieškomas. Policijos duomenimis, jis gali važinėti jam priklausančiu 2004 metų laidos juodos spalvos automobiliu „Mercedes Benz E-270“ (valst. Nr. CDR 270).

Neoficialiais duomenimis, pareigūnų sulaikytas įtariamasis – D.Miliuko draugės tėvas, kartu su juo buvęs tuo metu, kai Maironio gatvėje buvo apšaudyti paaugliai.

D.Miliukas anksčiau neteistas, tik prieš keliolika metų jam buvo taikytas tuomet veikęs Organizuoto nusikalstamumo užkardymo įstatymas. Vyriškis tuo metu buvo siejamas su viena Biržų nusikalstama grupuote. Pastaruoju metu jis gyveno Vilniuje, Žirmūnų gatvėje. Tačiau iki šiol lankydavosi Biržuose.

Policijoje – tarnybinis patikrinimas

Pirmadienį policijos generalinis komisaras Saulius Skvernelis pavedė Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato (toliau – Panevėžio aps. VPK) viršininkui Rimantui Bobinui atlikti tarnybinį patikrinimą dėl straipsnių ir vaizdo medžiagos „Policijos darbu pasipiktinęs biržietis: taip užsirakinęs komisariate „dirba“ budintis pareigūnas“ bei „Kruviną naktį Biržų policija liko kurčia pagalbos šauksmui“, publikuotų interneto portale lrytas.lt.

Antradienį į Biržus atvyks policijos generalinio komisaro pavaduotojas Renatas Požėla. Jis ketina aiškintis pastarųjų įvykių aplinkybes ne tik su policijos pareigūnais, bet susitiks ir su vietos savivaldos atstovais, bendruomenės nariais, žiniasklaida.

Biržiečiai, norintys susitikti su policijos generalinio komisaro pavaduotoju R.Požėla ir išreikšti savo nuomonę bei pateikti rūpimų klausimų policijos veiklos temomis, kviečiami rugpjūčio 27-ąją, 13 valandą, atvykti į Panevėžio aps. VPK Biržų rajono policijos komisariatą, esantį Biržuose, Vytauto g. 39.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.