Našliu tapusį biržietį skaudina avarijos kaltininko šėliojimai

„Mano žmoną pražudęs Alvaras Jonikas ne atgailauja, tačiau toliau linksmai laisvėje leidžia laiką“, – lrytas.lt sakė 50 metų biržietis Virginijus Čepulis. Apie tai rašo „Lietuvos rytas“.

Žmonos netekęs V.Čepulis stebisi, kad avarijos kaltininkas vėl šėlioja Biržuose.<br>R.Stundžienės nuotr.
Žmonos netekęs V.Čepulis stebisi, kad avarijos kaltininkas vėl šėlioja Biržuose.<br>R.Stundžienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

Aug 28, 2013, 12:28 AM, atnaujinta Mar 1, 2018, 5:17 PM

Vyriškio žmoną pačiame Biržų centre liepos pradžioje užmušė 23 metų biržiečio Alvaro Joniko vairuojamas automobilis. Iš avarijos vietos pabėgęs ir tik po kelių dienų areštinėje atsidūręs A.Jonikas nelaisvėje praleido mažiau nei mėnesį ir dabar vėl džiaugiasi laisvės teikiamais malonumais.

„Mačiau po miestą važinėjantį. Prie tėvui priklausančio juodo golfo vairo pasodinęs draugą, o pats, garsiai muziką pasileidęs, langą atsidaręs, rankas lauk iškišęs mosuoja važiuodamas“, – prieš kelias dienas pamatytą vaizdą atpasakojo V. Čepulis, po netikėtos 44 metų žmonos Inos mirties vienas besirūpinantis jųdviejų paaugle dukra.

„Dabar jai turiu atstoti abu – ir motiną, ir tėvą“, – lrytas.lt sakė nelaimės prislėgtas vyriškis.

Pabėgo palikęs draugus

Ilgamečių Biržų policijos pareigūnų sūnus A.Jonikas moterį pražudė liepos 7-osios vakare. Pirminiais duomenimis, kartu su draugų kompanija visą savaitgalį girtavęs prie Kupiškio marių, tą sekmadienio vakarą jis grįžo į Biržus.

Apie 20 val. 40 min. A.Joniko vairuojamas automobilis, dideliu greičiu lėkdamas Vytauto gatve, esančia Biržų centre, rėžėsi į kelkraštyje stovėjusį automobilį „Renault“. Į jį tuo metu apsipirkti atvažiavusi I.Čepulienė krovė pirkinius. Moteris žuvo iškart, o iš kelias dešimtis metrų dar nulėkusio tėvams priklausančio automobilio „Volkswagen Golf“ išlipęs A.Jonikas, palikęs likimo valiai kartu važiavusius du neblaivius ir sužeistus nepilnamečius draugus, pėsčiomis paspruko.

Buvo paskelbta A.Joniko paieška. Apie tai, kad jis sulaikytas, policija pranešė po kelių dienų. Į Panevėžio miesto apylinkės teismą dėl kardomosios priemonės skyrimo atvestas A.Jonikas tvirtino, kad ištiktas šoko ėmė bėgti, kol atsidūrė Biržų girioje. Ten jis prarado sąmonę, o atsipeikėjęs ir sutikęs grybautoją, pasiskolino telefoną ir paskambino tėvams, vėliau šie jį perdavė policijai.

Našlys apstulbo Nors A.Jonikui teismas skyrė 3 mėnesių suėmimą, už grotų praleidęs mažiau nei mėnesį, jis išėjo į laisvę. Panevėžio apygardos teismas patenkino jo gynėjo prašymą skirti švelnesnę kardomąją priemonę. Buvo atsižvelgta, kad jis pats prisistatė policijai. Teismas jam paskyrė rašytinį pasižadėjimą neišvykti.

Todėl jau kelias savaites A.Jonikas džiaugiasi laisve. Be jokios sąžinės graužaties su draugais besilinksminantį avarijos kaltininką neseniai išvydo ir našliu dėl jo sukeltos avarijos likęs V.Čepulis.

Pasak našliu likusio biržiečio, A.Joniko tėvui priklausantį juodos spalvos automobilį „Volkswagen Golf“ vairavo jaunuolio draugas. Pats A.Jonikas, garsiai plyšaujant muzikai, sėdėjo šalia vairuotojo. Atsidaręs langą, jis iškišęs lauk mojavo rankomis.

Toks įžūlus jaunuolio elgesys V.Čepulį pašiurpino. Jam keista, kad niekuo dėtą moterį užmušęs jaunuolis nei kiek neatgailauja ir po miestą važinėja tarsi herojus.

Žmogiškumo pasigedo Priekaištų žmonos netekęs vyriškis turi ne tik teismui, lengva ranka išleidusiam įtariamąjį A.Joniką į laisvę. V.Čepulis turi priekaištų ir Biržų policijos pareigūnams. Jo nuomone, šiems tiesiog trūksta žmogiškumo. 

Atėjęs į antradienį Biržų rajono policijos komisariate vykusį susitikimą su Generalinio komisaro pavaduotoju Renatu Požėla ir Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininku Rimantu Bobinu, V.Čepulis išliejo nuoskaudą.

Pasak V.Čepulio, tragedijos vakarą nesulaukęs iš parduotuvės sugrįžtant žmonos, jis sėdo ant dviračio ir išvažiavo jos ieškoti. Niekur jos nepastebėjęs, vyriškis jau pasuko namų link, kai Vytauto gatvėje pastebėjo avariją patyrusį savo automobilį, kuriuo buvo išvažiavusi žmona. Automobilis „Renault“ buvo taip sumaitotas, kad vyriškis suprato – Ina tikrai negalėjo išvengti sužalojimų. Tačiau numynęs dviračiu į Biržų ligoninę, jis iš medikų išgirdo, kad čia jo sutuoktinė nebuvo atvežta.

„Medikai man įlašino valerijono ir patarė važiuoti informacijos ieškoti policijoje“, – sunkiai rinkdamas žodžius tragedijos vakarą prisiminė V.Čepulis. Tačiau nuvažiavęs į policijos komisariatą, vyriškis nesulaukė nei žmogiškos atjautos, nei informacijos. Paaiškinęs, kad Vytauto gatvėje rado sudaužytą automobilį, kuriuos buvo išvažiavusi jo žmona, biržietis ėmė teirautis, kur jo žmona dingo.

„Aš keliais po komisariatą šliaužiojau, klausiau, kas jai nutiko, tačiau pareigūnai man nieko nesakė“, – pasakojo našliu likęs vyriškis. Galiausiai, kažkam pasiskambinęs, budintis pareigūnas pasiūlė žmonos ieškoti ritualinių paslaugų bendrovėje. Ten nuvažiavusiam V.Čepuliui bendrovės atstovas paaiškino, kad jo žmona žuvusi, parodė jos palaikus.

„Kodėl per kelias valandas po avarijos policijos pareigūnai negalėjo man pranešti, kad žuvo žmona – juk mes gyvename vos už pusės kilometro nuo avarijos vietos, kodėl komisariate jie tą vakarą man negalėjo normaliai paaiškinti – pareikšti užuojautą ir pasakyti, kad ji žuvusi?“, – policininkų žmogiškumo pasigedo biržietis.

Pirmiausia pareiškęs V.Čepuliui užuojautą dėl žmonos mirties, Generalinio komisaro pavaduotojas R.Požėla jam pažadėjo pasiaiškinti, kodėl pareigūnai jo tinkamai neinformavo apie žmonos mirtį. Jo teigimu, paprastai nustačius žuvusiojo asmenybę, policijos pareigūnai ieško jo artimųjų ir praneša apie mirtį.

Atėjo pats ar surastas?  Kai kažkas iš susirinkusiųjų paklausė, ar minėtą avariją padaręs A.Jonikas iš tiesų, kaip sklando Biržuose gandai, bausmę atliks pareigūnams skirtuose pataisos namuose, nes jo tėvai – buvę policijos pareigūnai, R.Požėla su R.Bobinu sakė negalį atsakyti.

Tačiau R.Požėla iškart ėmė gintis nuo biržiečių kaltinimų, kad A.Jonikas iki tragiškos avarijos vis išvengdavo atsakomybės už chuliganišką vairavimą, nes jo tėvai – ilgamečiai pareigūnai.

„Bet juk jis ne kartą baustas už Kelių eismo taisyklių pažeidimus – vadinasi, nebuvo nebaudžiamas“, – teisino biržiečius pavaldinius R.Požėla, nekreipdamas dėmesio į susirinkusiųjų repliką, kad šis chuliganiškai vairuojantis jaunuolis baustas tik už smulkius pažeidimus, pavyzdžiui, važiavimą be diržo, bet ne už greičio viršijimą. O juk vos kelios dienos iki tragiškos avarijos pats A.Jonikas internete išplatino vaizdelį, kaip tuo pačiu moterį pražudžiusiu automobiliu lekia milžinišku greičiu.

Keistai R.Požėla atsakė ir į vienos biržietės klausimą, ar po avarijos pabėgęs A.Jonikas po kelių parų pats pasidavė pareigūnams, ar tiesiog buvo sulaikytas atliekant paiešką. „Policija skelbė, kad jį sulaikė, o A.Joniką vėliau teismas anksčiau iš suėmimo paleido už tai, kad jis pats prisistatė policijai. Tai kas meluoja?“ – stebėjosi moteris.

Į tai aukšti policijos pareigūnai atsakė miglotai – A.Jonikas policijos buvo sulaikytas vieno kaimo gatvėje. Įtariamojo žodžiais, kad jis ėjo pasiduoti policijai, teismas patikėjo ir į tai buvo atsižvelgta skiriant jam švelnesnę kardomąją priemonę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.