Teisiamųjų suole - šiauliečių brakonierių gauja

Šiaulių apylinkės teisme pradėta nagrinėti didelio atgarsio sulaukusi šiauliečių brakonierių byla. Būtent po šių vyriškių įvykdytų beprecedenčių skerdynių dešimteriopai padidintos baudos brakonieriams.

Daugiau nuotraukų (1)

Gintaras Šiuparys

2013-08-28 17:57, atnaujinta 2018-03-01 16:52

Prieš teismą stojo 30 metų Paulius Elzbutas, 24 metų Robertas Barauskas ir 45 metų Algirdas Adomaitis. Visi jie turi medžiotojo bilietą.

Ši trijulė praėjusį gruodį surengė elnių ir stirnų skerdynes, per kurias nelegaliai sumedžiota 14 miško žvėrių. Pagal dabar galiojančią tvarką jiems būtų tekę mokėti apie 200 tūkstančių litų.

Šiauliečiai jau atlygino gamtai padarytą per 13 tūkstančių litų žalą. Neteisėtai medžiojusiai trijulei už padarytus nusikaltimus gresia bauda, areštas, viešieji darbai arba laisvės atėmimas iki 6 metų.

Išguldė visą elnių bandą

Brakonieriai įkliuvo po pernai gruodžio 14-osios naktį greta Šiaulių surengtų skerdynių. Per jas Vinkšnėnų (Šiaulių r.) kaimo pakraštyje vandalai išguldė vienuolika tauriųjų elnių – dvi pateles ir devynis jauniklius.

Elniai buvo užklupti, kai naktį atėjo į užsėtą rapsų lauką. Atsikasę nestorą sniego sluoksnį, žvėrys ėmė rupšnoti rapsus, o tada pasipylė šūvių kruša.

Pasak žinovų, brakonieriai pirmąją turėjo nušauti bandą vedusią vyriausią patelę. Jai kritus, banda nebežinojo, kur dėtis, todėl buvo iššaudyta.

Užklupo su įkalčiais

Pranešimą apie vandalus gavę aplinkosaugininkai kartu su šiuose plotuose medžiojančiais „Gubernijos“ būrelio medžiotojais nesunkiai atsekė, kad brakonieriai krovininiu automobiliu „Citroen“ didžiąją dalį grobio išsivežė į namą Plungės gatvėje.

Greta Šiaulių esančiame lauke rasti keturi negyvi elniai, o kiti jau išdoroti žvėrys aptikti A.Adomaičio namuose. Čia pat rasta ir prieš porą dienų nelegaliai sumedžiotų trijų stirnų skerdiena.

Namo šeimininkas tikino, kad kraujas ant sniego yra likęs po muštynių, bet melas neišgelbėjo.

Netrukus ūkiniame pastate buvo rastas vandalų grobis. Per kratą namuose rasta keliasdešimt kilogramų rūkytų žvėrienos gaminių, aštuoni medžiokliniai šautuvai su optiniais taikikliais ir pistoletas.

Įkalčiais priremtas A.Adomaitis prisipažino, kad šiuos žvėris sumedžiojo kaimynystėje gyvenantis R.Barauskas ir P.Elzbutas. Pastarąjį šiaulietį pareigūnai sučiupo ligoninėje – jis lankė gimdžiusią žmoną.

Gauja jautėsi nebaudžiama

Per ikiteisminį tyrimą buvo nustatyta, kad gruodžio 14-osios naktį elnių žudynes surengė P.Elzbutas ir R.Barauskas. O prieš porą dienų kito medžiotojų būrelio teritorijoje stirnas iššaudė P.Elzbutas ir A.Adomaitis.

„Puikiai žinau, kad veikia ir lobsta gerai organizuota brakonierių gauja, - piktinosi „Gubernijos“ medžiotojų būrelio vadovas Linas Petraitis. - Jūs net neįsivaizduojate, kokie yra tikrieji nelegalios medžioklės mastai“.

L.Petraičio vadovaujamas būrelis per metus gauna licenciją sumedžioti 6 elnius, o atėjūnai per vieną naktį išguldė kone dukart tiek.

Brakonieriai jautėsi nebaudžiami, nes nelegaliai sumedžiotų žvėrių liekanas versdavo greta aplinkkelio.- Per pastaruosius metus jie čia paliko apie 40 žvėrių likučius.

Paklaustas, kur brakonieriai realizuodavo tokius kiekius žvėrienos, L.Petraitis atsakė, kad elnienos kilogramas juodojoje rinkoje kainuoja vidutiniškai 50 litų: „Žvėriena yra graibstoma“.

* * *

Baudas padidino 10 kartų

Sučiupus šiauliečių gaują, netgi aplinkosaugininkai pripažino, jog tokio masto brakonierių dar nebuvo pagavę.

Aplinkos ministerija išsyk reagavo į didžiulį visuomenės pasipiktinimą – šių metų pradžioje baudos už neteisėtai sumedžiotus gyvūnus padidintos 10 kartų.

Dabar už briedį, taurųjį elnią ar danielių brakonieriams tenka mokėti nebe 1750, o 17,5 tūkstančio litų. Baudos už šių žinduolių pateles ar jauniklius padidintos iki 10,5 tūkstančio litų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.