Privačių klinikų paslaptys

Gydytojų odontologų ir jų padėjėjų atlyginimai privačioje Plungės klinikoje staiga padidėjo beveik dvigubai. Tai atsitiko mokesčių inspektoriams nė nespėjus baigti patikrinimo. Apie tai rašo „Lietuvos rytas“.

Kai kurios klinikos nurodo nepagrįstai mažus paslaugų įkainius.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Kai kurios klinikos nurodo nepagrįstai mažus paslaugų įkainius.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aušra Pilaitienė

2013-09-04 07:51, atnaujinta 2018-03-01 14:09

Plungės odontologijos klinikoje, kurioje dirba dvylika darbuotojų, vidutinis darbo užmokestis buvo 942 litai. Klaipėdos apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos (KAVMI) kontrolieriams tokios algos pasirodė pernelyg mažos.

Patikrinus kai kurias asmens ambulatorinio gydymo apskaitos korteles ir palyginus jas su klientams išrašytais kasos pajamų orderiais paaiškėjo, kad nurodomi ne tie darbai ir ne tie įkainiai.

Iš dantų technikos įmonių pirktos paslaugos taip pat labai pigios arba visai nenurodomos.

„Dar patikrinimo metu darbuotojų atlyginimai staiga smarkiai šoktelėjo: gydytojų algos – nuo 2500 iki 3700 litų, o jų padėjėjų – nuo 700 iki 2000 litų.

Klinikos vadovai pažeidimus pripažino ir deklaravo 135 tūkst. litų per ankstesnį laikotarpį gautų papildomų pajamų, nuo šios sumos sumokėjo visus mokesčius”, – sakė KAVMI Kontrolės departamento direktorė Gražina Rimkienė.

Patikrinus keliasdešimt Klaipėdos, Tauragės ir Telšių apskričių odontologijos klinikų ir kabinetų, tik dešimtadalyje neaptikta mokestinių pažeidimų. Kai kuriose bendrovėse nuslėptų pajamų suma siekė iki 55 proc., dalies įmonių savininkų nedeklaruotos išmokos – per 0,6 mln. litų.

Medikai įsigudrina įmonių pinigus naudoti ir saviems poreikiams: prisidengdami mokymais rengia keliones į užsienį, įsigyja ložę pramogų arenoje ar butą, kuriuo neatlygintinai naudojasi darbuotojas antraeilininkas.

„Kai kurių į mokesčių inspektorių akiratį pakliuvusių įmonių veikla oficialiai yra nuostolinga, jų gyvavimą esą palaiko savininkai skolintais pinigais.

Bet pasidomėjus vieno jų finansine padėtimi paaiškėjo, kad santaupų nepakaktų nė šeimos išlaidoms. Tada jis ėmė aiškinti, jog pinigų jam padovanojo giminės ar pažįstami.

Tokia su įprasta verslo logika nesuderinama situacija kelia abejonių dėl veiklos skaidrumo”, – kalbėjo G.Rimkienė.

Dalis įmonių, siekdamos mažinti mokesčius, nepagrįstai didina paslaugų savikainą – pavyzdžiui, nurodo, jog sunaudoja dvigubai daugiau medžiagų negu kitos.

O kai kurios bendrovės skelbiasi teikiančios visas odontologijos paslaugas, bet apsieina be dantų protezavimo.

700 000

Tiek litų nedeklaruoto pajamų mokesčio inspektoriai nustatė patikrinę Klaipėdos apskrities odontologijos klinikas ir kabinetus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.