Jaunus kauniečius klampina internetu pirkti kvaišalai

„Labai gailiuosi, pažadu daugiau nesisvaiginti“, „Pirkdamas grybieną maniau, kad tai legalu. Kai pareigūnai atėjo daryti kratos, supratau, jog padariau nusikaltimą“, - šios graudžios jaunų žmonių kalbos pastaruoju metu aidi Kauno apygardos teisme.

Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

Sep 11, 2013, 2:34 PM, atnaujinta Feb 22, 2018, 8:05 AM

Kontrabanda, neteisėtas disponavimas narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis be tikslo jas platinti. Taip skamba 20-mečiui kauniečiui Viliui O. pareikšti kaltinimai.

Inteligentiškos išvaizdos, smulkaus kūno sudėjimo jaunuolis nė iš tolo neprimena prieš teismą stojusių kvaišalų pirklių, garsių advokatų ginamų Kauno nusikalstamų gaujų atstovų. Jaudulys veide išduoda, kad teismo salė ir vykstantis procesas nieko gero nežada. Be to, vaikinas, kurį užgriuvo sunkių kaltinimų našta, praeityje nė karto nebuvo teistas.

Teismo nuosprendžio už tai, kad internetu įsigijo narkotinių kanapių sėklų laukia ir 24 metų kaunietė Ugnė S. Nors pareigūnų surinkti duomenys leidžia manyti, kad sėklas ji pirmo ne vieną kartą, teisiamoji dievagojasi tai padarius pirmąkart. Esą ją taip paveikė matyti filmai, kad panoro įsigyti narkotinių kanapių sėklų ir jas sukramtyti...

Norėjo pavalgyti svaigiųjų grybų

Į teisiamųjų suolą būsimą mediką, Lietuvos Sveikatos mokslų universiteto trečiakursį pasodinusi istorija prasidėjo praėjusių metų lapkritį.

Kaunietis internetu Olandijoje registruotoje parduotuvėje už 37 eurus (128 litus) užsisakė 156,7 gramo narkotinį apsvaigimą sukeliančių „magiškųjų grybų“ grybienos.

Būsimasis medikas prisipažino pirkęs grybieną, nes norėjęs ją pasėti, o išdygusius grybus – suvalgyti. Vaikinas tikino informacijos apie haliucinogeninius grybus radęs internete, taip pat girdėjęs, esą svaigintis jais beveik nepavojinga, neiškyla priklausomybės pavojus bei kitos komplikacijos.

Grybieną aptiko Muitinės kriminalistai

Savo kaltės neneigiantis Vilius O. minėjo pradžioje nesupratęs, kad Olandijoje veikiančioje interneto parduotuvėje pirkdamas haliucinogeninių grybų miceles daro nusikaltimą. Pasak teisiamojo, pati parduotuvė atrodė rimtai, nebuvo jokių užuominų apie nelegalumą.

„Tik sumokėjęs už prekę bei rimtai pasidomėjęs supratau, kad šie grybai Lietuvoje draudžiami. Siuntos laukiau su nerimu, suvokiau, jog įsivėliau į tai, už ką baudžiama. Po kurio laiko susisiekęs su pardavėju sužinojau, kad siunta sulaikyta muitinės. Tuomet apsidžiaugiau – maniau, nebus ko nerimauti“, - pasakojo studentas.

Deja, kaunietis skaudžiai apsiriko, Muitinės kriminalinės tarnybos pareigūnams pašto skirstymo departamente sulaikius siuntą su Psilocybe genties grybų sporomis tikrosios jo bėdos tik prasidėjo.

Po kelių dienų į jo butą Kaune, Šiaurės prospekte, pasibeldė Muitinės kriminalinės tarnybos pareigūnai su leidimu atlikti kratą.

Jos rezultatai pranoko lūkesčius, studento bute rasta iš Jungtinių Amerikos Valstijų paštu atkeliavęs, pro muitininkų patikrą praslydęs paketas. Jame aptikta 7,7 gramo į narkotinių medžiagų sąrašą įtraukto gyslotojo vyklio sėklų.

Priremtas nenuginčijamų įrodymų studentas pareigūnams pateikė mokėjimų už kvaišalus išrašus. Grybieną iš Olandijos jis pirko pinigus pervesdamas iš savo banko sąskaitos pardavėjui, o nenustatytam JAV prekeiviui už gyslotojo vyklio sėklas atsiskaitė naudodamasis tarptautine mokėjimo sistema PayPal pervesdamas 13,99 dolerius.

Būsimasis medikas ir šoka, ir dainuoja

Teisiamojo advokatė pasistengė teismui pateikti įkliuvusį studentą puikiai charakterizuojančią medžiagą. Kreipdamasi į teismą gynėja tikino, kad jos klientas – išties neeilinė asmenybė, ypač uolus, vidurinę mokyklą su pagyrimu baigęs kūrybingas jaunuolis.

Teismui pateiktas pluoštas diplomų bei garbės raštų. Tarp jų – garbės raštai už pasiekimus matematikos srityje, lietuvių liaudies dainų konkurse, taip pat, ne viena Kauno miesto savivaldybės vadovų padėka.

Bylos nagrinėjimo metu akcentuota, kad haliucinogeninius grybus pirkęs vaikinas ne tik puikiai mokosi, bet ir dalyvauja užklasinėje veikloje – laisvalaikiu šoka pramoginius šokius, apie jo pasiekimus šioje srityje liudija šokių studijos „Aistra“ diplomai.

Pasak advokatės, Vilius O. sukūrė kūrinį „Laiptai“ bei pasirašė sutartį su leidykla. Gynėja pasistengė, kad sutarties kopija kartu su šūsniu kitų, visapusišką teisiamuoju tapusio jaunuolio pozityvumą liudyti turinčių dokumentų. būtų prijungti prie bylos.

„Tai neeilinė, kūrybinga asmenybė, kuri netyčia suklydo“, - sakė gynėja.

Aukštino savo kvailumą

Kaip nutiko, jog pavyzdingas ir visuomeniškas studentas staiga tapo kaltinamuoju narkotikų kontrabandos bei laikymo byloje? Atsakymą į šį klausimą bandė pateikti Vilius O. ir tikriausiai pats to nenorėdamas į miltus sumalė advokatės liaupses.

Tarsi nesuvokdamas, jog įstatymų nežinojimas neatleidžia nuo atsakomybės, būsimasis medikas tikino manęs, kad paštu užsakyta grybiena, iš kurios išauga haliucinogeniniai grybai, nėra draudžiama prekė. Kaunietis kaip įmanydamas akcentavo savo kvailumą, sakė, tapęs nesusipratimo auka.

„Aš buvau kvailas. Visi internete rašo, kad tai (narkotinių savybių turinčių grybų vartojimas. – Red.) nesukelia jokios žalos, nutariau ir aš pabandyti. Girdėjau, kad tai geriau nei alkoholis, nesukelia jokios priklausomybės. Mane suklaidino interneto forumai, ten visi dalijasi patirtimi, kaip siuntos atkeliauja, grybai užauga. Maniau, kad tai legalu“, - sakė studentas.

Atsakydamas į teisėjo klausimą, ar praeityje vartojo kvaišalus, kaunietis prisipažino kažkada anksčiau rūkęs marihuaną. Tačiau tai daręs ne Lietuvoje, bet Amsterdame, kur kvaišalas sąlyginai legalizuotas.

Suvokdamas situacijos, į kurią pateko, keblumą būsimasis medikas atgailavo ir vertė kaltę savo kvailumui.

„Tai, ką padariau, man atrodo labai kvaila, niekam nelinkėčiau tuo užsiimti. Kai kas nors paklausia, ką galvoju apie kvaišalus, visiems atsakau, kad su jais prasidėti neverta“, - atgailavo teisiamasis.

Kanapių sėklas rado muitininkai

Analogiškas likimas ištiko ir 24 metų kaunietę Ugnę S., kuri iš Olandijos internetu įsigijo ir į Lietuvą siuntėsi 13 vienetų narkotinių kanapių sėklų.

Muitinės kriminalistų sulaikyta siunta buvo adresuota Ugnės S. tėvui, bet vėliau ji pripažino kanapių sėklas pirkusi pati, už jas sumokėjusi 60,5 euro. Per kratą su tėvais gyvenančios merginos namuose buvo rastos dvi anksčiau nežinia iš kur gautos tuščios pakuotės nuo iš Olandijos siųstų kanapių sėklų bei suvenyrinis pakabukas, kaip manoma, taip pat skirtas kanapių sėkloms laikyti.

Kaunietei buvo pareikšti kaltinimai neteisėtu disponavimu kvaišalais be tikslo juos platinti, o taip pat ir narkotinių medžiagų kontrabanda.

Nors mergina sutiko su visais jai pareikštais kaltinimais, duodama parodymus teisme paaiškino: „Neatsispyriau pagundoms, kurios per radiją, televiziją, visas masinės informacijos priemones... Nusprendžiau įsigyti suvenyrinę kanapių sėklų pakuotę. Ketinau pabandyti, nes anksčiau to niekada nebuvau dariusi. Draugai pasakojo, kad nuo jų galima apsvaigti.“

Kanapių sėklas ketino kramtyti?

Mergina tikino neketinusi kanapių auginti, pateikė su realybe prasilenkiančią versiją – esą ji norėjo svaigintis sėklas kramtydama.

„Norėjau pakramtyti, žinojau, kad galima ir parūkyti. Net nepagalvojau, kad tai nusikalstama. Sėklas pirkau interneto parduotuvėje, prisiregistravau, vėliau nurodytu adresu nusiunčiau voką su 60,5 eurais. Registravausi tėčio vardu, nes jis dažniau eina į paštą“, – sakė kaltinamoji.

Ugnė S. pripažino pirkusi 10 vienetų narkotinių kanapių veislės „White Widow“ (Baltoji našlė. – Red.) sėklų, o pardavėjas nemokamai pridėjęs dar 3.

Biografija sugadinta visam gyvenimui

Jaunos merginos žodžiai neįtikino valstybinį kaltinimą byloje palaikančio prokuroro. Valstybės kaltintojas sakė numanantis, kad iš sėklų ketinta auginti narkotinių savybių turinčius augalus.

„Besimokanti, pas tėvus gyvenanti studentė už 200 litų siunčiasi kelias sėklytes? Ar nepagalvojote, kad iš sėklų augalai išauga? Kodėl ne ąžuolo ar klevo sėklas ketinote kramtyti, o būtent kanapių?“ – klausė prokuroras.

„Nes šių augalų (ąžuolų ir klevų. – Red.) per filmus neafišuoja. Tuomet nepagalvojau, kad tai nelegalu“, – teisinosi mergina.

Pagal pareikštus kaltinimus kvaišalų kontrabanda Ugnei S. grėsė laisvės atėmimas nuo trejų iki dešimties metų, už disponavimą kvaišalais neturint tikslo jų platinti – viešieji darbai, laisvės apribojimas, piniginė bauda arba areštas.

Valstybinį kaltinimą palaikęs prokuroras pagailėjo jaunos kaunietės. Atsižvelgiant į padarytų nusikaltimų pobūdį, aplinkybes bei tai, kad kaltinamoji anksčiau nebuvo teista, teismui pasiūlyta jai skirti 4 tūkst. 550 litų baudą.

Jeigu mergina teismo bus pripažinta kalta, oficialiai teistumas jai išnyks maždaug po metų. Tačiau įrašas apie tai specialiose duomenų bazėse išliks visam gyvenimui.

„Įrašas biografijoje, liudijantis, jog buvai nuteistas už narkotikų kontrabandą ir jų laikymą, visam gyvenimui atima galimybę siekti rimtesnių postų valstybės tarnyboje. Ne paslaptis, kad ir privačios bendrovės pasidomi į darbą priimamo darbuotojo praeitimi. Galima nuspėti, ar verslininkai pasitikėtų žmogumi, nuteistu už kvaišalų pirkimą ir jų laikymą, savaime suprantama kokiems tikslams. Todėl jaunystėje padarytos klaidos įtakos turės visą likusį gyvenimą“, - lrytas.lt žurnalistui sakė su nelegalia kvaišalų apyvarta kovojantis Kauno policijos pareigūnas.

Siunčiamų kvaišalų nuolat auga

Muitinės kriminalinės tarnybos atstovai lrytas.lt minėjo, jog vis dažniau sulaikomos siuntos su kvaišalais. 2010 metais buvo pradėta 27 ikiteisminiai tyrimai, 2011 metais – jau 43, 2012 metais – 55, o šiemet,iki rugsėjo 10 dienos, net 85 tyrimai.

Pasak Muitinės kriminalistų, siuntos su narkotikai dažniausiai keliauja į Lietuvos didmiesčius - Vilnių, Kauną, Klaipėdą. Jose dažniausiai randama kanapių ir jų dalių, haliucinogeninių savybių turinčių grybų ir grybienos, bei apsvaigimą sukeliančių augalų ir jų dalių. Taip pat lietuviai užsienyje perka naujos kartos kvaišalus - sintetinius kanabinoidus, feniletilaminus, triptaminus, piperazinus. Dažniausiai šie narkotikai parduodami kaip žolių mišys „Spice“ ir miltelių pavidalu.

Pasak Muitinės kriminalinės tarnybos atstovo Gedimino Kulikausko, internetu kvaišalus perka ir į Lietuvą siunčiasi jauni, 18-25 metų sulaukę žmonės. Juos kriminalistai skirsto į dvi kategorijas. Pirmoji – tai pavieniai jaunuoliai, bandantys nedideliu kiekiu įsigyti narkotikų savo reikmėms. Antroji kategorija – narkotikų platintojai, internetu perkantys kvaišalus ir vėliau juos parduodantys.

Kvaišalų prekeiviai verbuoja lengvatikius

„Neretai pasitaiko itin patiklių, lengvabūdžių žmonių, kurie paprašyti atsitiktinių „pažįstamų“ neretai sutiktų interneto forumuose bei socialiniuose tinkluose ir jiems leidžia naudotis savo vardu, asmens duomenimis bei adresais išsiunčiant ir atsiimant pašto siuntas. Nežinodami tokių siuntų turinio šie asmenys labai rizikuoja, nes tokio naivumo pasekmės gali būti labai skaudžios“, - lrytas.lt sakė Muitinės kriminalinės tarnybos atstovas G.Kulikauskas.

Už neteisėtą disponavimą narkotinėmis ir psichotropinėmis medžiagomis, jų kontrabandą, Lietuvos Respublikos Baudžiamojo kodekso 199, 259 ir 260 straipsniai numato griežtą atsakomybę.

Už narkotinių ir psichotropinių medžiagų kontrabandą numatyta bausmė nuo trejų iki dešimties metų. Neteisėtas disponavimas narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis be tikslo jas platinti baudžiamas bauda arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.

O jei asmuo neteisėtai disponuoja labai dideliu kiekiu narkotinių medžiagų arba turi tikslą jas platinti, jam gresia laisvės atėmimas nuo dviejų iki penkiolikos metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.