Gražuolę nužudęs Varėnos budelis savo elgesio nekeičia

Varėnos rajono gyventojus sukrėtė šiurpi ketvirtadienio nakties tragedija, tačiau jie dar neužmiršo kito žiauraus nusikaltimo — devyniolikametės Senosios Varėnos gyventojos Sandros Naujūnaitės nužudymo. Pareigūnai portalui lrytas.lt atskleidė naujų detalių, kurios paaiškėjo tiriant nusikaltimą.

M.Šerpenskas pareigūnus stebina savo šaltakraujišku elgesiu ir šiurpinančia ramybe.
M.Šerpenskas pareigūnus stebina savo šaltakraujišku elgesiu ir šiurpinančia ramybe.
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Karaliūnas

2013-09-12 23:05, atnaujinta 2018-02-22 06:27

Daugų technologijos ir verslo mokyklą lankiusi mergina gegužės 16-osios vakarą nutarė pabėgioti kelyje Senoji Varėna—Nedzingė ir negrįžo.

Varėniškės likimas paaiškėjo beveik po mėnesio, kai kriminalistai sulaikė Alytaus profesinio rengimo centro moksleivį, šio miesto gyventoją 20 metų Mantą Šerpenską.

Pribloškė vaikino ramybė

Ramus, nuosekliai dėsto nusikaltimo aplinkybes ir neparodo, kad smarkiai jaudinasi dėl šiurpaus įvykio. Taip apie S.Naujūnaitės nužudymu įtariamą M.Šerpenską kalbėjo su juo bendravę pareigūnai.

Dar keisčiau matyti taip besielgiantį jaunuolį, kuris anksčiau neturėjo jokių reikalų nei su teisėsaugos pareigūnais, nei su nusikalstamojo pasaulio atstovais.

„Sulaikytasis daug dalykų pasakoja net neklausiamas, o jo ramybė kelia šiurpulį“, — stebėjosi net labai patyrę kriminalistai. Kartais vaikinas susierzina dėl užduodamų klausimų, bet tik todėl, kad atsakymai į juos alytiškiui atrodo savaime suprantami.

Kai į M.Šerpensko namų duris pasibeldė pareigūnai, jis taip pat neatrodė pernelyg nustebintas šio įvykio.

Laukia ekspertų išvadų

Praėjo trys mėnesiai po jaunuolio sulaikymo, tačiau jo elgesys nepasikeitė. Įtariamasis bendrauja su teisėsaugos pareigūnais, jokių skundų ar pageidavimų nepareiškė.

Prieš porą dienų Kauno apylinkės teismas pratęsė M.Šerpensko suėmimą dar trims mėnesiams, o šiuo metu jam atliekama ambulatorinė psichiatrinė ekspertizė.

„Specialistų išvados lems, ar reikės atlikti stacionarią ekspertizę“, — pranešė ikiteisminį tyrimą kontroliuojantis Kauno apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Egidijus Palaima.

Papildomai M.Šerpenskui pareikšti įtarimai dėl turto sugadinimo ir vagystės, tačiau jie neturi tiesioginių sąsajų su nužudymu.

Pasak prokuroro E.Palaimos, jokių kitų pokyčių šioje byloje pastaraisiais mėnesiais neįvyko.

Nesisekė greitai rasti atsakymų

Iškart po S.Naujūnaitės dingimo tyrėjai svarstė, kad mergina galbūt su draugu išvyko į užsienį arba buvo pagrobta ir išvežta į kitą šalį. Pastaroji versija itin tikroviška atrodė dailios merginos giminaičiams.

Kita vertus, drausminga varėniškė niekada tėvams nekėlė rūpesčių, pati nesiskundė pernelyg griežtu jų auklėjimu ir galėjo elgtis kaip tinkama, todėl turbūt būtų pranešusi apie labai reikšmingus pokyčius savo gyvenime.

Įtarimų šešėlis krito ir ant kai kurių giminaičių, kurių elgesys bei kalbos stebino. Tik vėliau paaiškėjo, kad jie tiesiog saujomis rijo raminamuosius vaistus, todėl ir kėlė aplinkiniams nuostabą savo kalbomis.

Pareigūnų akiratyje atsidūrė ir vienas merginos giminaitis, kuris praeityje palaikė ryšius su Vilniaus brigados nusikalstama grupuote. Šis vyriškis buvo savotiškas sostinės banditų vietininkas Varėnoje, o dabar verčiasi pusvelčiui supirkinėdamas nekilnojamąjį turtą iš prasiskolinusių žmonių.

Bandymas susieti nusikaltimą su šio varėniškio veikla taip pat subliuško.

Ieškojo raudonos mašinos

M.Šerpenskas papasakojo raudonos spalvos automobiliu „Volkswagen Golf II“ važiavęs pasivažinėti ir pasiklausyti muzikos prie Senosios Varėnos pašonėje esančio Glėbo ežero.

Jis pravažiavo didelę sankryžą šalia miestelio, ties kuria įrengta vaizdo stebėjimo kamera. Ji užfiksavo automobilį, tačiau valstybinis numeris vaizdo medžiagoje neįskaitomas.

M.Šerpenskas net nebandė slapstytis, nes iš anksto neplanavo išpuolio, tiesiog ieškojo nuotykių ir naujų draugų. „Volkswagen Golf“ vairuotojas užkalbino merginą, tačiau ji kažką atsakė net nesustojusi ir neskubėdama nubėgo tolyn. Jaunuolį iškart apėmė nesuvokiamas pykčio priepuolis, todėl jis pačiupo S.Naujūnaitę, kelis kartu smogė kumščiu ir nusitempė į automobilį.

Raudoną automobilį ir jame sėdinčius jaunuolius matė liudininkas. Jam pasirodė, kad vaikinas draugiškai bendravo su mergina ir švelniai ją apkabinęs prisispaudė prie krūtinės, tačiau tai buvo tik užpuoliko gudrybė, kuri šiek tiek suklaidino kriminalistus.

Iš tikrųjų tuo metu S.Naujūnaitė jau galėjo būti negyva ar sunkiai sužalota. Žudikas turbūt suprato, kad yra stebimas, ir pamėgino suvaidinti įsimylėjėlių porą.

Automobilis tapo reikšminga detale tiriant nusikaltimo aplinkybes, tačiau prireikė milžiniškų pastangų ieškant jo vairuotojo. Darbą apsunkino aplinkybė, kad „Volkswagen Golf“ registruotas ne M.Šerpensko vardu.

Prie kūno grįžo antrąkart

Išniekinęs merginą užpuolikas po kurio laiko suprato, kad ji jau negyva, todėl kūną paguldė ant galinių mašinos sėdynių. Kelias valandas važinėdamas po Varėnos, Alytaus ir Trakų rajonus jis įveikė apie porą šimtų kilometrų, kol atsidūrė atokioje vietovėje netoli Senųjų Trakų.

Toks įtariamojo elgesys stebina. Nors kūnas buvo užmestas skudurais, vėlyvą metą automobilį sustabdę patruliai tikrai būtų pasidomėję keistu kroviniu.

Alytiškis tvirtino iš anksto neplanavęs, kur važiuoti. Svarbiausia — kuo toliau nuo įvykio vietos. Miške kūną užpylė žemėmis ir užvertė šakomis, o paryčiais grįžęs į Alytų sunaikino S.Naujūnaitės mobiliojo ryšio telefoną.

Tuomet M.Šerpenskas suvokė prastai paslėpęs kūną, todėl grįžo prie jo, iškasė duobę ir užvertė žemėmis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.