Šeimą Varėnoje pražudė tyliai joje tiksėjusi bomba

Kodėl vyras, kuris buvo laikomas nekonfliktišku, atsakingu ir protingu, nužudė žmoną, sūnų ir nusižudė? Atsakymo į šį klausimą ieško varėniškio Gintauto Eidukonio artimieji, rašo „Lietuvos rytas“.

Tragedija įvyko dviejų kambarių bute šio namo Varėnoje trečiajame aukšte.<br>V.Balkūno nuotr.
Tragedija įvyko dviejų kambarių bute šio namo Varėnoje trečiajame aukšte.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Genovaitė Rafanavičienė

2013-09-13 06:00, atnaujinta 2018-02-22 06:19

„Nužudžiau žmoną ir vaiką. Ir pats pasikarsiu.” Tokią žinutę ketvirtadienio naktį iš savo brolio Gintauto gavęs varėniškis nustėro.

Iš pradžių jis pamanė, kad tai nevykęs pokštas, bet kai brolis neatsiliepė telefonu, suprato, kad įvyko tragedija.

Varėnoje į daugiabutį, kuriame G.Eidukonis gyveno su 30-mete žmona Renata ir aštuonmečiu sūnumi, atvykę policijos pareigūnai rado užrakintas duris.

Prireikė ugniagesių gelbėtojų pagalbos. Kopėčiomis jie užlipo į trečiąjį aukštą ir pro praviras balkono duris pateko į vidų.

Moteris bandė gintis

Bute visur plieskiančios šviesos apšvietė kraupius vaizdus.

Kambaryje ant lovos gulėjo negyvas berniukas su dviem durtinėmis žaizdomis krūtinėje ir kakle, o koridoriuje kraujo klane – žiauriai subadyta jo motina.

Moteris tikriausiai bandė gintis, nes pjautinių ir durtinių žaizdų buvo matyti ant įvairių jos kūno vietų, taip pat ir ant rankų.

Prieškambaryje rasti du raktai, kuriais buvo užrakintos buto durys. Atrakinus jas, į vidų pateko ir policijos pareigūnai. Jie vonioje išvydo pasikorusį vyrą. Jam ant krūtinės buvo matyti neryškus dūris.

Peiliu nudūręs žmoną ir sūnų G.Eidukonis, kuriam rytoj būtų sukakę 36 metai, gal tokiu pat būdu bandė baigti savo gyvenimą, bet nepavyko.

Atrodė rami ir darni pora

Nustatyti tragedijos priežastis bus nelengva, nes gyvų jos liudininkų neliko. Pagalbos šauksmų ar triukšmo tąnakt negirdėjo net artimiausi kaimynai.

„Gyvenu ketvirtajame aukšte, virš buto, kuriame įvyko tragedija. Bet jokio triukšmo naktį nebuvo.

Nesuprantu, kas nutiko – Eidukoniai atrodė rami, draugiška pora, besidžiaugianti vienas kitu ir gyvenimu. Abu labai rūpinosi sūnumi”, – pasakojo namo bendrijos pirmininkė Rita Rumskienė.

Pardavę šeimai jau per mažą vieno kambario butą kitame daugiaaukštyje Vytauto gatvėje ir paėmę paskolą Eidukoniai butą Marcinkonių gatvėje nusipirko pernai gegužę, jį suremontavo, įsigijo baldų.

Naujakuriai ir pirmininkę buvo pakvietę pasižiūrėti, kaip gražiai įsikūrė.

„Gintautas sakė išsirinkęs butą kuo arčiau mokyklos, kad sūnus saugiai ją pasiektų – vienam nereikėtų eiti per gatvę.

Jie abu buvo vienas į kitą labai panašūs, net vienodai nusikirpę.

Niekada negirdėjau jokio barnio šioje šeimoje. Nežinau, kas turėjo atsitikti, kad Gintautas išdrįso taip žiauriai pasielgti su savo dviem mylimiausiais žmonėmis.

Jis iš daugiavaikės šeimos. Labai rūpinosi ir broliais, seserimi, tėvais. Neseniai pakeitė darbą, kad gautų didesnę algą, stengėsi kuo geriau aprūpinti šeimą, mokėti paskolą. Gal kokių problemų dėl to pajuto”, – svarstė R.Rumskienė.

Artimieji nieko neįtarė

Žuvusiųjų artimieji atmeta bet kokius gandus apie šios poros ketinimą skirtis, neištikimybę ar nesveiką pavydą.

Gintautas ir jo brolis, kuriam atsiuntė SMS žinutę apie žudynes, buvo vedę dvi seseris.

Žuvusiojo brolis nesuvokia, kodėl įvyko tragedija, nes neturėjo jokių žinių ar nuojautos, kad kažkas negerai šioje šeimoje.

Porą mėnesių abu broliai dirbo vairuotojais vienoje bendrovėje – vežiojo maisto produktus po Lietuvą.

Nei rūkė, nei girtavo

Prieš tai pusantrų metų G.Eidukonis dirbo komunalinių įmonių kombinate atliekų surinkimo automobilio vairuotoju.

Buvęs jo darbdavys Juozas Ignatavičius, pažinojęs Gintautą dešimt metų ir kartu dar anksčiau dirbęs Matuizų silikatinių plytų įmonėje, negalėjo patikėti, kad šis vyras taip pasielgė: „Gintautas buvo labai kruopštus, atsakingas, protingas.

Matuizose jis tvarkė sandėlio apskaitą.

Aš nesu girdėjęs, kad jis kada nors būtų įsivėlęs į kokias nors muštynes, nes buvo labai ramus.

Jis visą gyvenimą nerūkė, o išgerdavo tik kokia nors proga. Bet darbe net ir pagiringas nėra pasirodęs.

Manau, kad tik gandas, jog jis buvo pavydus.

Pasikalbėdavome ir apie šeimą. Buvo šnekus. Niekada iš jo negirdėjau jokių nusiskundimų dėl žmonos ar kokių nors įtarimų dėl jos neištikimybės. Ir iš kitų apie ją nieko bloga nesu girdėjęs. Mūsų miestelis mažas, todėl bet kokios žinios greitai pasklinda.”

Sūnumi rūpinosi kartu

Praėjusią žiemą G.Eidukonis išlaikė ir D kategorijos vairuotojo egzaminą, kad prireikus galėtų dirbti ir autobuso vairuotoju.

Liepą pakeitęs darbovietę G.Eidukonis su žmona ir sūnumi buvo išvykę pailsėti prie jūros.

Berniukas šį rugsėjį pradėjo lankyti „Šaltinėlio” pradinės mokyklos antrąją klasę.

Mokyklos vadovės ir auklėtoja tik gerai atsiliepė apie šią šeimą. Abu tėvai gražiai rūpinosi sūnumi.

Bendradarbėms nesiskundė

Anksčiau dirbusi manikiūrininke R.Eidukonienė, sūnui pradėjus lankyti mokyklą, norėjo daugiau laiko skirti jam.

Pavasarį porą mėnesių ji buvo įsidarbinusi Varėnos miškų urėdijos medelyne. O pasibaigus šiam sezoniniam darbui susirado kitą – bendrovėje „Medvėkas” pynė krepšelius ir dėžutes grybams.

„Tyli, rami, darbšti moteris. Per pietų pertrauką telefonu dažnai kalbėdavosi su vyru.

Apie jį bendradarbėms nieko blogo nėra prasitarusi. O juk moteris apie viską pasišneka.

Tikrai neatrodė, kad būtų užguita ar nelaiminga”, – prisiminė medelyno vadovė Gintarė Balukonienė.

Lankė specialiąją mokyklą

Rytą per radiją išgirdusi žinią, jog Varėnoje savo bute G.Eidukonis nudūrė žmoną ir sūnų ir pats pasikorė, buvusi Rudnios specialiosios mokyklos direktorė Birutė Švagždienė netgi nepamanė, kad tai tas pats Gintautas, kuris šioje mokykloje baigė aštuonias klases.

„Tai didžiulis sukrėtimas. Ar tikrai tai tiesa? Negaliu patikėti. Tylus, ramus, šviesus berniukas. Prisiminimuose tokį ir dabar jį matau.

Jam buvo nustatytas nežymus intelekto sutrikimas. Tokie vaikai tik sunkiau sutelkia dėmesį ir yra lėtesnio mąstymo.

Savaitgaliais grįždavo į namus Šarkiškių kaime. Jo šeima buvo didelė, bet tvarkinga ir draugiška. Kažkas turėjo Gintautą labai sukrėsti, kad jis taip žiauriai pasielgė”, – svarstė B.Švagždienė.

Santuokos aptaškytos krauju

* 2011 metų kovo 14-ąją šiurpiu nusikaltimu baigėsi bendrovės „Kauno švara” kroviko 44 metų V.Milerio ir Kaišiadoryse esančios drabužių parduotuvės savininkės 41 metų K.Milerienės šeimą draskę konfliktai. K.Milerienė rasta negyva savo kambaryje, o jos sutuoktinis – pasikoręs garaže. Pavydus vyras žmoną nuolat kaltino neištikimybe, gąsdindavo, kad ją nužudys, o namą susprogdins.

* 2011 metų pabaigoje Šalčininkuose 58 metų J.Smaguras nužudė 60-metę žmoną Stanislavą. Manoma, kad Šalčininkų rajono savivaldybėje buhaltere dirbusi moteris buvo pasmaugta. Savivaldybėje sargu dirbusį vyrą prie Naujasodžio miško medžiotojai aptiko pasikorusį. Moteris bendradarbei buvo prasitarusi apie vyro smurtą.

* 2008 metų vasario 21-ąją įniršio apimtas Kauno rajono Šlienavos kaimo gyventojas 50-metis S.Rutkauskas nušovė savo buvusią 48 metų sutuoktinę Angelę, o po to paleido kulką sau į galvą. Rutkauskai santuoką nutraukė prieš porą metų, bet gyveno viename name J.Biliūno gatvėje. S.Rutkauskui paleidus šūvį į buvusią sutuoktinę, jų 18 metų sūnus iššoko per langą ir nubėgo pas kaimynus pagalbos.

* 2007 metų gruodžio 22 dieną panaši tragedija įvyko Kauno klinikose – vyriškis trimis šūviais nužudė žmoną ir pats nusišovė. Beprotiškam poelgiui ryžosi Kauno rajono policijos patrulis 53 metų K.Veiverys. Jis atėjo į Kauno klinikų Galvos smegenų traumų skyriaus palatą, kurioje gulėjo sutuoktinė 48 metų L.Veiverienė. Savigynai išduotu pistoletu K.Veiverys triskart šovė žmonai į krūtinę, o vėliau paleido kulką sau į smilkinį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.