D.A.Barakauskas: „Kalti žmogžudžiai“

„Kalti yra tie žmogžudžiai, kurie ją nužudė“, – taip po pasitarimo Vyriausybėje sakė vidaus reikalų ministras Dailis Alfonsas Barakauskas. Pirmadienį Vyriausybėje buvo surengtas pasitarimas, kuriame buvo aptarta institucijų atsakomybė dėl septyniolikametės gyvybę nusinešusios tragedijos.

Premjeras į pasitarimą Vyriausybėje sukvietė institucijų vadovus.<br>T.Bauro nuotr.
Premjeras į pasitarimą Vyriausybėje sukvietė institucijų vadovus.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Evelina Valiuškevičiūtė, Vytautas Valentinavičius

Sep 23, 2013, 1:55 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 9:55 PM

„Išklausėme kai kurių atsakingų pareigūnų, kas yra nuveikta ir padaryta dėl visą visuomenę pašiurpinusio nusikaltimo.

Susipažinę su Policijos departamento ir Priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos vadovų pateikta informacija apie nusikaltimą, priėmėme sprendimą, kad per dvi savaites būtų atliktas išsamus tyrimas.

Jis turėtų atskleisti, kodėl nebuvo nustatyta vieta, pagal merginos skambučius Bendrajam pagalbos centrui“, – po pirmadienį surengto pasitarimo sakė premjeras Algirdas Butkevičius.

Ministras pirmininkas A.Butkevičius pasitarime priėmė vidaus reikalų ministrą D.A.Barakauską, viceministrą Žimantą Pacevičių, Bendrojo pagalbos centro (BPC) vadovą Artūrą Kedavičių, Ryšių reguliavimo tarnybos vadovą Feliksą Dobrovolskį ir kitus institucijų vadovus.

Kitose šalyse nemokama

„Turi būti išsiaiškinta, kodėl vienas operatorius gali teikti informaciją, o kiti negali teikti informacijos apie skambinančiojo buvimo vietą, nors už šią paslaugą apmoka mūsų valstybė“, – teigė premjeras A.Butkevičius.

Jo teigimu, kitose Europos Sąjungos (ES) šalyse šią informaciją ryšio operatoriai teikia nemokamai. Bus aiškinamasi, kiek kitoms šalims kainavo tokios įrangos įsigijimas, kiek kainuoja tokios įrangos eksploatacija per metus.

„Jei pagal ES direktyvą privaloma iš operatorių gauti informaciją nustatant žmogaus, kuris naudojasi telefonu vietą, turės būti paaiškinta, kodėl ši įranga Lietuvoje buvo sukomplektuota nepilna“, – sakė A.Butkevičius.

A.Butkevičiaus teigimu, pasitarime paaiškėjo ir tai, kad ryšio operatoriai ne pirmą kartą nepateikia informacijos apie skambučius į BPC: „Paaiškėjo net ir tokia informacija. Jie (Operatoriai. - Red.) turės pasiaiškinti, dėl kokių priežasčių tai nebuvo padaryta.“

Trauksis BPC vadovas?

D.A.Barakauskas apie BPC problemas perduodant skambinančių duomenis sužinojo du mėnesius dirbęs ministru.

„Vadovas (BPC vadovas A.Kedavičius. – Red.) yra atsakingas už tai, kad jis apie tai mažai šnekėjo ir neinformavo nei manęs, nei premjero apie problemas, kurios yra BPC sistemoje“, – sakė D.A.Barakauskas.

Vidaus reikalų ministro teigimu, vienas iš pagrindinių numatomų dalykų – teisinės atsakomybės sugriežtinimas ryšio operatoriams, kurie nevykdo įstatymo reikalavimų elektroninių ryšių srityje. Dabar jiems gresia piniginė bauda.

„Mes esame padarę viską, kad tie, kurie neatsakingai dirbo, ir tie, kurie šioje situacijoje tikrai yra kalti, arba prisiims (Kaltę. - Red.) patys, arba mes priversime, kad jie tą atsakomybę prisiimtų“, – teigė ministras D.A.Barakauskas.

Jo nuomone, dėl to, kad nebuvo sukontroliuoti ryšio operatoriai, atsakingas ir Ryšių reguliavimo tarnybos (RRT) vadovas F.Dobrovolskis.

„Dėl to, kas atsitiko, yra kaltas labai aukštas nusikalstamumas Lietuvoje. Kalti yra tie žmogžudžiai, kurie ją nužudė. Išgirsti ji buvo išgirsta, tačiau buvo labai sudėtinga ir sunku surasti, nežinant vietos, kurioje ji yra“, - paklaustas, kas kaltas dėl merginos nužudymo, atsakė D.A.Barakauskas.

A.Butkevičiaus teigimu, BPC įgyvendinimo projektas bus baigtas jau šiais metais. Kiek milijonų tai kainuos, nėra žinoma.

Inicijuos su BPC veikla susijusių įstatymų pakeitimus

Po Panevėžio rajone įvykusios tragedijos vidaus reikalų ministras nutarė stiprinti BPC institucines kompetencijas.

D.A.Barakauskas priėmė sprendimą inicijuoti Bendrojo pagalbos centro įstatymo pakeitimus, kuriais BPC būtų tiesiogiai pavaldus ne Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentui, o Vidaus reikalų ministerijai.

 „Aš keliu klausimą dėl BPC vadovų atsakomybės už kai kurių konkrečių problemų nepatenkinamą sprendimą, tačiau taip pat matau, kad būtina stiprinti BPC tatusą. Būtina BPC perkelti į aukštesnį vidaus reikalų sistemos valdymo lygmenį“, – sakė D.A.Barakauskas. 

Ministro įsitikinimu, BPC perkėlimas į ministerijos pavaldumą  taip pat padės geriau kontroliuoti, ar racionaliai panaudojamos europinės ir biudžeto lėšos.

Atsižvelgdamas į praėjusio šeštadienio tragiško merginos nužudymo Panevėžio rajone aplinkybes ministras taip pat nusprendė kreiptis į Seimą dėl ūkio subjektų, nevykdančių įstatymų reikalavimų elektroninių ryšių srityje, atsakomybės sugriežtinimo. 

Mergina pagalbos neprisišaukė

Šeštadienį Lietuvą sukrėtė precedento neturintis smurto protrūkis. Panevėžio rajone buvo išprievartauta, o vėliau pagrobta ir sudeginta 17 metų mergina.

Automobilio bagažinėje vežama mergina tris kartus kvietė pagalbą, tačiau pareigūnai negalėjo susekti jos buvimo vietos. Teigiama, kad mergina skambino iš telefono aparato, kuriame nebuvo SIM kortelės. Dėl to Bendrasis pagalbos centras neturėjo duomenų apie jos buvimo vietą.

Pirmadienį buvo suimti trys įtariamieji. Įtariama, kad 33 metų panevėžietis Julius Jokubaitis ir 22 metų Panevėžio rajono gyventojas Deividas Antanatis pagrobė, išprievartavo, o vėliau uždarytą automobilio bagažinėje gyvą sudegino 17-metę moksleivę.

J.Jokubaitis jau buvo penkis kartus teistas už įvairius nusikaltimus. 22 metų D.Antanaitis yra keturis kartus teistas už vagystes, narkotikus ir kitokius nusikaltimus.

Trečias įtariamasis – 21 metų panevėžietis A.Jokubaitis. Jis yra J.Jokubaičio brolis. Policijos pareigūnų teigimu, jis neįtariamas žmogžudyste, jo vaidmuo šioje istorijoje – mažareikšmis.

Pirminiais duomenimis, nusikaltimo metu įtariamieji buvo apsvaigę nuo narkotinės medžiagos amfetamino. D.Antanaitis teigė, kad rūkė marihuaną, o amfetaminą vartojo bendrininkas Julius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.