Klaipėdos policininkai sučiupo savus

Trys Klaipėdos apskrities policijos pareigūnai, sodinę už grotų nusikaltėlius, dabar patys priversti gintis nuo kaltinimų. Sėdę į teisiamųjų suolą penktadienį jie išklausė prokuroro kalbą.

Teisiamieji (iš kairės) V.Murašovas, E.Tautavičius, A.Rimkus ir Ž.Ukockis jiems pareikštus kaltinimus neigia.<br>G.Pilaičio nuotr.
Teisiamieji (iš kairės) V.Murašovas, E.Tautavičius, A.Rimkus ir Ž.Ukockis jiems pareikštus kaltinimus neigia.<br>G.Pilaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Pilaitis

2013-10-05 19:32, atnaujinta 2018-02-21 11:04

Kaltinimai pareikšti Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato (KAVPK) Autotransporto priemonių grobimo tyrimo skyriaus vadovui 42 metų Edmundui Tautavičiui, jo pavaldiniui tyrėjui 32-ejų Žilvinui Ukockiui, rašo „Lietuvos rytas“.

Įtarimai dėl sukčiavimo ir melagysčių prislėgė Šilutės rajono kriminalinės policijos viršininką 43-ejų Artūrą Rimkų.

Dar vienas šilutiškis verslininkas 56 metų Viktoras Murašovas kaltinamas vykdęs neteisėtus šių pareigūnų nurodymus – padėjęs jiems piktnaudžiauti tarnybine padėtimi.

Teisiamieji kaltinimų nepripažįsta.

Ne vagystė, o akių dūmimas

A.Rimkus kaltinamas tuo, kad siekdamas naudos mulkino draudimo bendrovę „Swedbank lizingas” – melagingai pranešė policijai apie iš jo Šilutėje pagrobtą automobilį BMW X5.

Dėl šio išgalvoto įvykio pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Patikėję pranešimu apie vagystę draudikai A.Rimkui sumokėjo daugiau kaip 29 tūkst. litų išmoką. Šilutiškiui A.Rimkui padėjo KAVPK Autotransporto priemonių grobimo tyrimo skyriaus vadovas E.Tautavičius, pasitelkęs į pagalbą savo pavaldinį Ž.Ukockį.

Pareigūnų įveltas į nusikaltimą V.Murašovas įtariamas slėpęs A.Rimkaus BMW X5 Klaipėdos rajono Kalnuvėnų kaime esančiame angare.

Ten buvo laikoma ir daugiau tariamai pavogtų policijos ieškomų mašinų. Tarp jų – ir E.Tautavičiaus „Audi”.

Pareigūnų užkulisinę veiklą narplioję Specialiųjų tyrimų tarnybos agentai ir prokurorai tvirtina, kad A.Rimkus ir E.Tautavičius buvo iš anksto susitarę, kaip suvaidinti BMW vagystę, kad savininkas galėtų išvengti privalomų prievolių ir gauti draudimo išmoką.

Iš A.Rimkaus esą gavęs jo BMW raktelius E.Tautavičius pasirūpino, kad automobilis būtų paslėptas Kalnuvėnuose nuomojamame V.Murašovo metaliniame angare.

Mėgino paslėpti pėdsakus

Po to A.Rimkus Šilutės rajono policijai melagingai pranešė apie BMW vagystę, žinodamas, kad automobilio ir grobikų ieškos E.Tautavičiaus vadovaujamo KAVPK skyriaus pareigūnai.

Tačiau ikiteisminis tyrimas pakrypo ne taip, kaip tikėtasi. Sužinoję, kad bus tikrinamos ir V.Murašovo nuomojamos patalpos, E.Tautavičius ir Ž.Ukockis nesnaudė.

Sunerimę pareigūnai esą pasitelkė į pagalbą V.Murašovą ir kitus asmenis.

Jie neva pavogtus automobilius (A.Rimkaus BMW, E.Tautavičiaus „Audi” ir klaipėdietės Kristinos Serapinaitės vardu registruotą „Mercedes-Benz”) Kalnupėnų angare išardė.

Detalės buvo nugabentos į Klaipėdą ir sukrautos Dubysos gatvėje esančioje aikštelėje.

Bendrininkus stebėję, jų pokalbių telefonu slaptai klausę tyrėjai išsiaiškino, kaip E.Tautavičius ir Ž.Ukockis naikino savo nusikalstamos veiklos pėdsakus – V.Murašovui ir dar dviem vyriškiams liepta sudaužyti automobilių langų stiklus, pašalinti detalių identifikavimo numerius.

Išardytų mašinų detalės laikytos įmonės „Autodoras” aikštelėje.

Tyrė išgalvotus nusikaltimus

Pajutę, kad kolegos jau kažką įtaria ir mina jiems ant kulnų, vagysčių inscenizuotojai skubėjo atsikratyti įkalčių, bet nespėjo – kriminalistai sulaikė „Autodoro” aikštelėje išardytas detales į automobilį „Mercedes-Benz Sprinter” kraunančius jų pagalbininkus.

Prieš tai buvo bandyta paveikti ir išgalvotą vagystę tiriančius KAPVK kriminalistus – vieno šilutiškio pareigūno paprašyta atvykti į Klaipėdos rajono Vėžaičių miestelį ir per tarpininką susitarti, kad tyrėjai nedarytų kratos Kalnuvėnuose, V.Murašovo nuomojamame angare.

Pateikęs melagingą pranešimą apie nebūtą įvykį komisariatui, kuriame pats dirbo, A.Rimkus irgi mėtė pėdas.

Tenykščių kriminalistų prašymu 2011 metų rugsėjo 15-ąją Šilutės apylinkės teismas leido jiems rinkti operatyvinę informaciją – slaptai klausytis kai kurių su šia istorija susietų neva vagyste įtariamų asmenų pokalbių telefonu.

Tikisi objektyvaus teismo

Kurdamas sąžiningo pareigūno įvaizdį A.Rimkus, kaip teigia prokurorai, vaidino, kad yra suinteresuotas atskleisti „nusikaltimą” net ir po to, kai V.Murašovas buvo sulaikytas.

Pastarasis teigia nežinojęs, kad angare slėpė policijos ieškomus automobilius.

„Swedbank lizingas” už apdraustą ir neva pagrobtą BMW X5 A.Rimkui sumokėjo 13 318 litų išmoką.

Išperkamosios nuomos būdu įgyto automobilio savininkas apgaule išvengė privalomų 16 tūkst. litų įmokų.

Draudimo bendrovės patirta žala viršija 29 tūkst. litų.

Sulaikytas A.Rimkus tvirtino nežinojęs, kad jo BMW X5 buvo išardytas ir nugabentas į laužyną: „Bendradarbiavome su policija, ieškojome asmenų, kurie tai galėjo padaryti, bet vėliau mūsų santykiai nutrūko.”

Ne vieną gudrų mašinvagį pasiuntęs už grotų E.Tautavičius teisiamųjų suole šypsojosi.

Jis taip pat nepripažįsta pareikštų kaltinimų: „Gerai, kad Lietuvoje teisingumą vykdo teismai, o ne prokurorai.”

Kaltinamieji atsisakė teikti parodymus, kol nebus apklausti visi liudytojai, išklausyti slapti telefono pokalbių įrašai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.