Išaiškintas įžūlus dailininko J.Vienožinskio sodybos apiplėšimas

Policijos pareigūnams pavyko sėkmingai išnarplioti prieš daugiau nei dvejus metus Rokiškio rajone įvykdytą įžūlų apiplėšimą. Kaukėti plėšikai, įsibrovę į garsaus dailininko Justino Vienožinskio (1886-1960) memorialinę sodybą, sumušė sodybos šeimininkus bei du jų anūkus ir pagrobė 40 tūkst. litų, tris mobiliuosius telefonus, kelis brangius žiedus bei istorinę vertę turintį laikrodį. Nusikaltėlių grobiu tapo ir vertingas 18-19 a. smuikas, iš rėmų buvo išpjauti sodyboje kabėję J.Vienožinskio paveikslai.

Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

Oct 10, 2013, 3:55 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 7:03 AM

Kriminalistams pavyko ne tik nustatyti ir sulaikyti tris įtariamuosius, tačiau ir surasti pagrobtas vertybes, kurios jau buvo pasklidusios po visą Lietuvą.

Žmoną degino lygintuvu

Itin įžūlus apiplėšimas buvo įvykdytas 2011 metų birželio 17-osios naktį. Apie 2 val. 30 min. į Pirmajame Audronių kaime esančią 81 metų Vinco Vienožinskio - dailininko J.Vienožinskio sūnaus – sodybą pro pravirą virtuvės langą įsibrovę keli kaukėti užpuolikai sumušė ir surišo ne tik sodybos šeimininką bei jo žmoną, tačiau ir tuo metu viešėjusius 23 ir 30 metų poros anūkus.

Įsibrovėliai atėmė sodybos gyventojų telefonus, V.Vienožinskio žmoną degino lygintuvu, reikalaudami pasakyti, kur laikomi pinigai.

Plėšikai pagrobė 40 tūkst. litų, auksinių juvelyrinių dirbinių, kitų daiktų, išsinešė istorinę vertę turintį laikrodį, priklausiusį kunigui, poetui Antanui Vienažindžiui, kuris buvo dailininko J.Vienožinskio dėdė. Taip pat pagrobtas XVIII a. Smuikas. Manoma, kad nusikaltėliai ketino pagrobti ir kelis namuose kabėjusius J.Vienožinskio paveikslus, tačiau dėl kažkokių priežasčių juos jie paliko, tik išpjaustė iš rėmų.

Šis nusikaltimas buvo įvykdytas likus vos porai savaičių iki oficialaus J.Vienožinskio memorialinio muziejaus atidarymo šioje sodyboje. 2011 metų birželio 29 dieną atkurtoje gimtojoje J.Vienožinskio sodyboje turėjo būti atidarytas dailininko memorialinis muziejus. Šiai progai Vilniaus dailės akademijoje restauruoti dailininko baldus, surengta fotografijų paroda.

Ėmė ieškoti pagrobtų vertybių

Rokiškio rajono policijos komisariate pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl šio plėšimo vėliau perduotas Panevėžio apskr. VPK Smurtinių nusikaltimų tyrimo skyriui.

Pareigūnai, negalėdami nustatyti sodybą apvogusių asmenų tapatybių, nes jie nusikaltimo metu veidus slėpė po kaukėmis, pradėjo intensyvią pavogtų daiktų paiešką. Darbas buvo sėkmingas – šių metų vasarą Panevėžio apskr. VPK pareigūnai skirtinguose Lietuvos kampeliuose surado pavogtas istorines vertybes.

Atliktų kratų metu Kaune rastas pavogtas auksinis žiedas su smaragdu ir šešiais deimantais, kuris įvertintas 10 tūkst. litų suma. Taip pat aptikti kiti istorinę vertę turintys dirbiniai. Tuo tarpu dingęs vertingas 18-19 a. smuikas buvo kruopščiai slepiamas, jį nuolat perkeliant vis į kitą neprieinamą slaptavietę. Po ilgų paieškų smuikas rastas Zarasuose. Smuiko turtinę ir istorinę vertę nustatys Kultūros ir paveldo departamentas prie Kultūros ministerijos.

Sulaikyti 3 įtariamieji

Panevėžio apskr. VPK pareigūnai, užčiuopę siūlo galą, dar 2012 m. lapkričio 16 d. pareiškė įtarimus įkalinimo įstaigoje bausmę atlikinėjančiam E. Ž., gimusiam 1985 m., gyvenančiam Zarasuose. Įtariamasis 10 kartų teistas, ne kartą kalėjęs ir šiuo metu atlieka bausmę įkalinimo įstaigoje.

Tęsdami ikiteisminį tyrimą, 2013 m. liepos 10 d. pareigūnai Vilniuje sulaikė A. G., gimusį 1991 m., gyvenantį Zarasuose, kuris darydamas nusikaltimą buvo nepilnametis. Teismas jį leido suimti iki šių metų rugsėjo 30 d. Šiuo metu įtariamasis yra paleistas už užstatą, skirta karomoji priemonė – dokumentų paėmimas. A. G. teistas 3 kartus, tačiau įkalinimo išvengęs.

2013 m. spalio 8 d. Kaune sulaikytas trečias įtariamasis, kuris nuo 2012 m. lapkričio 14 d. buvo ieškomas ir slėpėsi, mėgindamas išvengti įsigaliojusio teismo nuosprendžio kitoje byloje. M. M., gimęs 1985 m., gyvenantis Kaune, gerai žinomas policijai – 3 kartus teistas Lietuvoje ir 1 kartą užsienyje, nekalėjęs. Ketvirtadienį M. M. Panevėžio miesto apylinkės teismas skyrė 3 mėnesių suėmimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.