T.Ulpis: „Sprendimą nuslėpti informaciją nuo prokurorų priėmė V.Račkauskas“

Po mėnesio pertraukos Vilniaus miesto apylinkės teismas tęsia buvusio policijos generalinio komisaro pavaduotojo Visvaldo Račkausko, buvusio Kriminalinės policijos biuro (KPB) viršininko pavaduotojo Tomo Ulpio ir iki šiol biure dirbančių Vitalijaus Vitkovskio, Dariušo Sinkevičiaus ir Emilijaus Damukaičio baudžiamosios bylos nagrinėjimą.

Po mėnesio pertraukos Vilniaus miesto apylinkės teismas tęsia baudžiamosios bylos nagrinėjimą.<br>V.Balkūno nuotr.
Po mėnesio pertraukos Vilniaus miesto apylinkės teismas tęsia baudžiamosios bylos nagrinėjimą.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė

Oct 10, 2013, 2:30 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 7:08 AM

Ketvirtadienį teisme buvo toliau klausomasi slapta įrašyto T.Ulpio ir Policijos departamento Imuniteto tarnybos pareigūno pokalbio.

T.Ulpis kolegai pasakojo, kad Violetą Naruševičienę būtų buvę galima išgelbėti, jei kas nors būtų žinojęs, kad ji tokia yra.

Taip pat jis kalbėjo, kad Mindaugo Žalimo pranešta informacija buvo tikrinama, tačiau niekas nesitvirtino, pasakojo, kaip buvo ieškoma Drąsiaus Kedžio, kaip prie namelio Pavilnyje buvo surengta pasala.

T.Ulpis prisipažino, kad buvo nuspręsta nuo generalinės prokuratūros nuslėpti informaciją apie tai, kad Policijos departamentui buvo žinoma apie D.Kedžio planus.

"Vyko paieška, pradžia buvo, pirmos tos dienos. Buvo priimtas sprendimas nutylėti nuo prokuratūros. Sprendimą priėmiau ne aš, aš tokių sprendimų negaliu priimti. Su prokurorais bendravo V.Račkauskas. Tai buvo V.Račkausko sprendimas", - kalbėjo T.Ulpis.

Apie šį V.Račkausko sprendimą žinojo ir KPB viršininkas Algirdas Matonis. Jis dalyvavo tame pokalbyje kuriame buvo nuspręsta, kad prokuratūra neturi nieko žinoti apie M.Žalimą ir jo perspėjimus.

Kodėl buvo nuspręsta nuo prokurorų nuslėpti tiesą, T.Ulpis savo kolegai iš Imuniteto tarnybos pateikė kelias priežastis. Esą tuo metu jau buvo prasidėjusi "raganų medžioklė" - skandalą ir žmogžudystes narpliojo žurnalistai, abi konfliktuojančios pusės aktyviai rašė skundus, todėl nesinorėta kelti dar didesnio skandalo.

"O čia dar išlenda, kad kažkas kažką žinojo. Nuspręsta tai palikti ramybėje", - kalbėjo T.Ulpis.

Be to pareigūnai tuo metu jau galvojo užčiuopę siūlo galą ir manė beveik išsiaiškinę, kur slėpėsi D.Kedys, todėl tikėjosi, kad netrukus jį sulaikys ir tai, kas jiems buvo žinoma taps nebesvarbu.

Kadangi byloje vis dar neapklausti trys liudytojai, teismas ketvirtadienį vėl paskelbė pertrauką. Šįkart iki spalio 24 dienos.

Buvę ir esami pareigūnai yra kaltinami piktnaudžiavimu tarnyba, dokumento suklastojimu ir disponavimu juo.

Į teisiamųjų suolą V.Račkauskas, T.Ulpis, D.Sinkevičius, V.Vitkovskis ir E.Damukaitis sėdo prabilus D.Kedžio ir Raimundo Ivanausko pažįstamam M.Žalimui.

2009 metų rugsėjo viduryje į Policijos departamentą atėjęs M.Žalimas pranešė, kad D.Kedys planuoja žudyti žmones, tačiau pareigūnai į jo žodžius nereagavo.

Tik po spalio 5 dieną įvykdytų žmogžudysčių buvo suprasta, kad M.Žalimas nejuokavo.

Policijos departamento pareigūnų iniciatyva sodų bendrijoje netoli Vilniaus buvo suorganizuota pasala, tačiau D.Kedžio planai pasikeitė - jis nesusisiekė su M.Žalimu, nepasirodė ir namelyje, kuriame planavo pasislėpti po Jono Furmanavičiaus ir V.ioletos Naruševičienės nužudymų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.