Rokiškėną nužudžiusi nepilnamečių porelė teisme neatgailavo

Panevėžio apygardos teisme, teisiamųjų suole atsidūrė nepilnamečių porelė, prieš metus nužudžiusi 39 metų vyrą. Šešiolikametė rokiškėnė ir metais vyresnis jos draugas iš Pasvalio rajono teisme nejautė graužaties dėl padaryto nusikaltimo. Saugomi konvojaus pareigūnų jaunuoliai kikeno, keikėsi triaukščiais keiksmažodžiais ir netgi siūlėsi papozuoti operatoriams ar pasibučiuoti.

Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

Oct 15, 2013, 3:05 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 3:53 AM

Visą šį šou porelė surengė matant ašaras braukiančiai nužudytojo seseriai, šioje byloje pripažintai nukentėjusiąja.

Abu – girtuoklių atžalos

Nužudymas Rokiškyje buvo įvykdytas maždaug prieš metus, pernai rudenį. Lapkričio 4 dienos vakarą policijos pareigūnai surado 39 metų rokiškėno Gvido Baranausko kūną. Vyriškio kūnas su kirstinėmis žaizdomis galvoje bei apdegusiomis kojomis buvo rastas įmestas į Pandėlio gatvėje, dykvietėje esantį nedidelį tvenkinį.

Tą patį vakarą pareigūnai sulaikė du įtariamuosius –16-metį Pasvalio rajono gyventoją ir metais jaunesnę rokiškėnę. Nepaisant jauno amžiaus, porelės biografija – spalvinga.

Nepilnametė rokiškėnė – vienturtė girtuoklių poros duktė. Mergaite daugiau rūpinosi ne jie, o močiutė. Tačiau merginos tai nuo klystkelių neapsaugojo. Ji susidėjo su prastos reputacijos kompanijomis, pastojo ir 2012 metų gegužės mėnesį susilaukė dukters. Kartu su kūdikiu ji buvo apgyvendinta Vilniuje, Motinos ir vaiko namuose, tačiau būti mama jai greit atsibodo.

Prieš kurį laiką, sostinėje palikusi savo kūdikį, mergina grįžo atgal į Rokiškį ir vėl laiką leisdavo su jaunuolių kompanijomis.

Kartu su paaugle nužudymu įtariamas vaikinas – girtuoklių tėvų vaikas. Jis su jaunesniuoju broliu nuo vaikystės augo Pasvalio rajone esančiuose Grūžių vaikų namuose.

Malonų, simpatišką berniuką buvo apsiėmusi globoti viena pasvalietė. Tačiau su globotiniu jai susikalbėti nepavyko. Paauglys bėgdavo iš namų, jos neklausė. Galiausiai paaiškėjo, kad paauglys – toksikomanas. Jį nuo priklausomybės kvaišalams buvo bandyta gydyti ligoninėje Klaipėdoje, bet nesėkmingai.

Praėjusią vasarą šis paauglys iš Grūžių vaikų namų buvo perkeltas į Kučgalyje esantį socializacijos centrą. Tačiau iš ten likus trims savaitėms iki nužudymo pabėgo – išlindo per trečiojo aukšto langą, grotomis nusliuogė žemyn, perlipo tvorą ir dingo.

Suradę nužudytą G.Baranauską, policijos pareigūnai greit nustatė ir įtariamuoius. Tą patį vakarą merginą sulaikė maždaug už keliolikos kilometrų nuo Rokiškio esančiame kaime, o vaikiną – Rokiškyje, einantį gatve. Kadangi mergina buvo peršalusi, pakilo aukšta temperatūra, ji buvo paguldyta į Rokiškio ligoninę. Jos draugas iškart sulaikytas ir uždarytas į areštinę.

Vėliau abu jaunuoliai buvo suimti ir iki teismo dienas leido už grotų.

Užmušė sugėrovą

Abu nepilnamečiai prisipažįsta nužudę pažįstamą G.Baranauską, kurį spalio 21 dienos vakarą pasikvietė kartu gerti. Iš pradžių trijulė girtavo prie nepilnametės tėvų namo, vėliau nuėjo į nuošalią vietą prie garažų bendrijos ir toliau tęsė išgertuves. Teisme paauglė aiškino, kad tą vakarą išgėrė apie litrą sidro. Apgirtęs buvo ir jos draugas.

Dėl ko kilo konfliktas su gerokai vyresniu sugėrovu, abu teisiamieji pasakoja skirtingai. Mergina aiškina, kad begeriant jai pasidarė bloga, ji nuėjusi į krūmus, o grįžusi pamatė draugą jau susipykusį su G.Baranausku. Merginos nuomone, vyriškis galbūt užpyko, kad ji pasiėmė ir neatiduoda jo mobiliojo telefono. Antras kaltinamasis teigia, kad su G.Baranausku ėmė konfliktuoti, nes šis buvo nuskriaudęs draugę ar jos motiną.

Teisiami paaugliai pasakojo, kad abu smurtavo prieš sugėrovą – penkiolikametė ėmė badyti jį peiliu, o vaikinas – daužyti po ranka pasipainiojusiu pagaliu. Paauglė tvirtino, kad nuo vieno smūgio į galvą net nulūžo jos turėto peilio geležtė.

Tačiau teismo medicinos ekspertai ant nužudytojo kūno durtinių žaidų nerado. Rasti tik daugybiniai kirstiniai sužalojimai.

Supratę, kad nužudė G.Baranauską, jaunuoliai nusprendė atsikratyti jo kūno. Iš pradžių bandė jį sudeginti, tačiau tai padaryti nepavyko – tik apdegė vyriškio kojos. Tuomet iš nepilnametės tėvų kaimynystėje gyvenančių žmonių kiemo pavogė vaikišką vežimėlį ir, ant jo užsivertę lavoną, nuvežė į dykvietę prie Pandėlio gatvės. Į ten telkšantį nedidelį tvenkinį jie ir įmetė nužudytojo kūną.

Apleista lūšna, šalia kurios kūdroje buvo rastas negyvas vyriškis, yra netoli teisiamosios tėvų namų. Apšnerkštoje trobelėje, kurioje vos telpa staliukas ir lova, paauglė vasaromis ištisai gyvendavo, ten nuolat rinkdavosi jos draugų kompanijos.

Vietos gyventojų teigimu, su G. Baranausku, kuris kartu su Viktorijos motina mokėsi specialiojoje mokykloje, paauglė kažkodėl nuo seno nesutarė ir konfliktavo. „O ji buvo agresyvi ir kerštinga“, – lrytas.lt apibūdino penkiolikametę ją pažinoję žmonės.

Sunerimo ūkininkas ir kaimynė

Lrytas.lt nužudytojo motina Janina Baranauskienė yra pasakojusi, kad sūnaus dingimo vakarą į langą pabeldė kažkoks jaunuolis. Kartu gyvenantis sūnus išėjo kartu su juo ir daugiau nebegrįžo.

G.Baranauskas kitą rytą turėjo važiuoti dirbti pas ūkininką, tačiau šiam atvažiavus samdinio vežti į darbą, nepasirodė, o jo telefonas buvo išjungtas.

Iš pradžių ir artimieji, ir vyriškio darbdavys galvojo, kad jis kažkur girtauja. Tačiau maždaug po dviejų savaičių, jam taip ir negrįžus į namus, ūkininkas netoli namų, prie garažų bendrijos pastebėjo besimėtančią jo striukę su kraujo dėmėmis ir pranešė apie tai policijai. Tą pačią dieną į Rokiškio policiją paskambino ir teisiamos nepilnametės tėvų kaimynė Rima Petrauskienė.

Moteris papasakojo, kad prieš kelias dienas pas ją su „pūsle“ stipraus alaus atėjęs kaimynų dukters draugas (dabar kartu teisiamas 17-metis iš Pasvalio r.) gerdamas prisipažino, kad nužudė G.Baranauską.

„Ji Gvidą badė, o aš lenta pridėjau“, – išgirdusi tokius penkiolikametės kaimynų dukters draugo žodžius apie įvykdytą žmogžudystę rokiškėnė R.Petrauskienė iš pradžių nepatikėjo. Tačiau po kelių dienų, išsiklausinėjusi, kad iš tiesų 39 metų gretimos Kaštonų gatvės gyventojo G.Baranausko jau kurį laiką niekas nemato, pranešė apie jaunuolio pasakojimą policijai.

Po tokių pranešimų pradėję ikiteisminį tyrimą, prie Rokiškio vandens valymo įrengimų Pagojės gatvėje policijos pareigūnai iš tiesų rado suplėšytą ir kruviną G.Baranausko striukę.

Netrukus, pasitelkę iš Panevėžio atvykusį policijos kinologą su tarnybiniu šunimi, rokiškėnai kriminalistai rado dar kelis dingusiojo rūbus. O tarnybinis šuo pėdsakais nusekė prie Pandėlio gatvėje esančio tvenkinio, kur buvo rastas smarkiai apiręs, iki trumpikių išrengto dingusio vyriškio kūnas.

Žudikai neatgailauja

Antradienį į pirmą teismo posėdį Panevėžio apygardos teisme atvežta teisiamųjų porelė elgėsi taip, tarsi jų sąžinės neslėgtų žmogaus mirtis. Salėje per posėdžio pertrauką pamatę žurnalistus, vienas šalia kito į teisiamųjų suolą pasodinti jaunuoliai vaipėsi, kikeno, laidė įvairias replikas, palydėdami jas riebiais rusiškais keiksmažodžiais.

„Aš galiu papozuoti, man negaila, gal pasibučiuojam prieš kameras – tegul televizijos parodo“, – narsą demonstravo vaikinas, draugei kikenant ir keikiantis.

„Jokios atgailos jie nerodė ir per teismo posėdį“, – lrytas.lt tepasakė nužudytojo sesuo, braukdama ašaras. Moteris, kaip ir jos motina, šioje byloje pripažinta nukentėjusiąja. Teismo posėdžiai, pageidaujant proceso dalyviams – nevieši.

Abi nukentėjusios teismui yra pateikusios ir civilinį ieškinį. Jos prašo iš kaltinamųjų priteisti daugiau nei 250 tūkst. litų turtinės ir neturtinės žalos. Kadangi abu kaltinamieji – nepilnamečiai, o jų įstatyminiai atstovai  – vaikų globos įstaigos, gali būti, kad šiuos ieškinius turės atlyginti abiem paaugliais tinkamai nepasirūpinusios valdiškos institucijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.