Panevėžio pataisos namų internetinei svetainei – programišių ataka

Pirmadienio popietę visi trukdžiai buvo pašalinti ir svetainė veikė normaliai.

Daugiau nuotraukų (1)

Virginija Petrauskienė

2013-11-04 14:12, atnaujinta 2018-02-20 15:06

Atsidarius svetainę, kompiuterio juodame ekrano fone išlįsdavo siaubo filmuose matytas vaizdas - kaukėto, po juodu gobtuvu pasislėpusio žmogaus nuotrauka.

Pirmadienį prieš pietus Panevėžio pataisos namų administracijos specialistai apie įsilaužimą į tinklalapį dar nieko nebuvo girdėję.

Direktoriaus pavaduotoja Regina Stankuvienė sakė, kad nuo penktadienio jai nepavyksta prisijungti prie svetainės.

Pamatę, kad vietoj įprasto vaizdo kompiuterio ekrane buvo matyti tik kaukė iš siaubo filmų, Panevėžio pataisos namų vadovai suskubo kreiptis į tinklalapį administruojančius specialistus.

Pirmadienio popietę visi trukdžiai buvo pašalinti ir svetainė veikė normaliai.

Žinoma, kad tai pirmasis toks įsilaužimas į moterų kalėjimo internetinę svetainę.

Lietuvos kriminalinės policijos biuro Nusikaltimų elektroninėje erdvėje tyrimo valdybos viršininkas Donatas Mažeika, pamatęs moterų įkalinimo įstaigos internetinės svetainės vaizdą neabejojo, kad tai yra įsilaužėlių darbas.

„Prieš pradedant Lietuvai pirmininkauti ES, elektroninių tinklalapių administratoriams buvo išplatintas rimtos rekomendacijos, ką reikėtų susitvarkyti, kad būtų galima apsisaugoti nuo panašių neteisėtų prisijungimų.

Pati įstaiga turi nustatyti, kokią žalą jai padarė įsilaužėliai ir kreiptis į policiją. Jei žala didelė, įstatyme už jos padarymą yra numatytos sankcijos. Yra įmanoma nustatyti internetinius įsilaužėlius“, - sakė D.Mažeika.

Jis pridūrė, kad savo elektroninės informacijos saugumu turi rūpintis pati įstaiga, ar jos samdomi IT bendrovių specialistai.

Pareigūnas patikino, kad elektroninę ataką prieš valstybinę įstaigą galėjo atlikti bet kas, net ir moksleiviai, ar studentai. „Hakeriai“ gali prisistatyti žinomų teroristų vardais, bet iš tikrųjų gali būti, kad tą padarė ir koks namuose prie kompiuterio sėdintis mokinukas“, - sakė D.Mažeika.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.