Teisme - aistros dėl dingusio žudiko skundo

Teisinės grimasos – nuo bausmės pasislėpusio žudiko jau daugiau kaip pusmetį ieško policija, o teismas nagrinėja jo skundą.

Daugiau nuotraukų (1)

Aušra Pilaitienė

Nov 5, 2013, 6:43 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 2:49 PM

11 metų laisvės atėmimo bausmė 30-mečiam gargždiškiui Vytautui Albokui, nužudžiusiam jį atstūmusią mylimąją Dainą Juškevičiūtę, įsiteisėjo kovo 25-ąją. Tačiau nuteistasis ne tik pasislėpė, bet ir rašo skundus, rašo „Lietuvos rytas".

„Kodėl mūsų šalyje paisoma tik nuteistojo teisių, o nekreipiama dėmesio į jo prievolę?

Juk V.Albokas turėjo seniausiai sėdėti už grotų ir iš ten rašyti skundus. Tokia situacija – visiškas absurdas, kuris dar kartą išmušė mus iš vėžių”, – nuoskaudą liejo vienintelės dukters netekusi kaunietė Jolanta Juškevičienė.

Į teismo posėdį nei nukentėjusieji, nei skundo autorius nebuvo kviečiami.

Advokatas nieko nežino?

Už jaunos medikės D.Juškevičiūtės nužudymą nuteistas V.Albokas pradingo kaip į vandenį.

Gegužę Aukščiausiąjį teismą pasiekė kasacinis skundas, tačiau jis nebuvo priimtas.

Birželio 6-ąją patikslintą skundą V.Alboko vardu pateikė advokatas Kęstutis Stasiulis. Jis buvo priimtas.

„Skunde yra V.Alboko parašas. Vadinasi, advokatas su juo bendravo, žinojo jo buvimo vietą, tačiau niekam nepranešė”, – stebėjosi J.Juškevičienė.

„Lietuvos rytas” taip pat klausė K.Stasiulio, gal jis žino, kur yra jo ginamasis. Advokatas atrėžė: „Jei žinočiau, pats policijai praneščiau.”

Teisus tik nuteistasis

Nužudytos merginos tėvus papiktino 36 puslapiuose surašytas kasacinis skundas.

„Pagal jį visi kalti, tik žudikas nekaltas. Esą tyrėjai ir ekspertai įkalčius klastojo, liudytojai melavo, teismai pažeidė nešališkumo principus.

Juk ne taip dažnai Apeliacinis teismas nagrinėja bylą iš naujo. Vėl buvo kviečiami liudytojai, ekspertai. Ir išvada buvo tokia pat kaip ir Klaipėdos apygardos teismo – kaltas.

O dabar skunde prašoma panaikinti visas nutartis ir V.Alboką išteisinti”, – trūkčiojančiu balsu kalbėjo J.Juškevičienė.

Dar vieno skundo nagrinėjimas – naujos kančios dukterį palaidojusiems tėvams. J.Juškevičienės sveikata po tragedijos labai pablogėjo. Dabar jai vėl prireikė medikų pagalbos.

Grąžino dokumentus

11 metų nelaisvės – tokį Klaipėdos apygardos teismo nuosprendį V.Albokui už D.Juškevičiūtės nužudymą šių metų kovo 25 dieną paliko galioti ir Apeliacinis teismas.

Nuosprendis įsiteisėjo. Žudikas iškart turėjo būti suimtas, bet teismo salėje jis nepasirodė.

Iki to laiko jam buvo skirtos kelios kardomosios priemonės – dokumentų paėmimas, rašytinis pasižadėjimas neišvykti ir 50 tūkst. litų užstatas.

Nuteistajam buvo sugrąžinti visi dokumentai, o jo artimiesiems – 50 tūkst. litų užstatas. V.Albokas viską atgavo ir paspruko pasinaudojęs įstatymo spraga.

Apeliacinio teismo pirmininko sudaryta komisija patikrino kardomosios priemonės taikymo V.Albokui Klaipėdos apygardos teismo nagrinėtoje baudžiamojoje byloje aplinkybes ir nenustatė jokių teisės aktų pažeidimų grąžinant užstatą ar dokumentus nuteistajam. Gal tik policija per vėlai paskelbė V.Alboko paiešką.

Klaipėdos apskrities policijos komisariato Asmenų paieškos skyrius V.Alboko paiešką paskelbė gegužės 20-ąją.

Tuo pasinaudojo V.Albokas ir jo artimieji. Balandžio 3 dieną į Klaipėdos apygardos teismą atėjo V.Alboko teta ir paprašė grąžinti užstatą.

Kitą dieną 50 tūkst. litų pervesta į jos banko sąskaitą.

Balandžio 5-ąją V.Albokui grąžintas vairuotojo pažymėjimas ir asmens tapatybės kortelė.

Nusikalsti pastūmėjo kerštas?

* 25 metų kaunietė medikė internė D.Juškevičiūtė (nuotr.) 2010 metų sausio 22 dieną buvo rasta negyva Klaipėdoje, nuomojamame bute Kauno gatvėje.

* V.Albokas, kerštaudamas, kad mergina jį paliko, peiliu sužalojo jai ranką, daužė galvą, keletą kartų apsuko šaliku kaklą ir surišęs jį mazgu pasmaugė.

* Nužudytos dukters kūną rado jos aplankyti atvažiavusi motina.

* Pora susipažino 2009 metų rudenį, kai D.Juškevičiūtė atvyko į internatūrą Klaipėdos universitetinėje ligoninėje. Gruodį dvi savaites pora gyveno V.Alboko bute Gargžduose. Vieną dieną Daina nieko nesakiusi išsikraustė.

* Priblokštas V.Albokas stengėsi susigrąžinti draugę: siuntinėjo žinutes, ateidavo į ligoninę, skambindavo, atsiprašinėjo.

* Paskutinį kartą jie susitiko likus savaitei iki tragedijos. Daina atvažiavo į Gargždus ir susirinko savo likusius daiktus.

* Apžiūrėjus tragedijos vietą apiplėšimo versija atmesta – jokių daiktų nedingo.

* V.Albokas buvo sulaikytas praėjus kelioms valandoms po nužudymo. Jis teigė, kad tragedijos dieną nuo ryto buvo namuose, o vėliau susitiko su viena mergina, persikėlė keltu per Kuršių marias ir vaikštinėjo Smiltynėje iki pat vakaro.

* 2010 metų gruodžio 28-ąją Klaipėdos apygardos teismas patenkino V.Alboko prašymą išleisti jį į laisvę už užstatą – 50 tūkst. litų. Pusmetį išbuvęs už grotų teismo jis laukė laisvėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?