Teisėją R.Skirtuną už kyšius siūloma įkalinti 3 metams ir 1 mėnesiui

Griežta prokuroro kalba išmušė iš vėžių kaltinamuosius ir jų gynėjus.

Buvusį Vilniaus apygardos teismo teisėją R.Skirtuną įklampino kyšiai.<br>P.Mantauto nuotr.
Buvusį Vilniaus apygardos teismo teisėją R.Skirtuną įklampino kyšiai.<br>P.Mantauto nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vygandas Trainys

Nov 8, 2013, 11:32 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 12:36 PM

Prokuroras Linas Kuprusevičius, šiandien sakydamas baigiamąją kalbą, pasiūlė Vilniaus apygardos teisme dirbusiam R.Skirtunui skirti realią 3 metų ir 1 mėnesio laisvės atėmimo bausmę.

Kyšius R.Skirtunui davusį 34 metų verslininką vilnietį Laimoną Jurgelevičių prokuroras paprašė įkalinti trejiems metams, o subendrinus šią bausmę su ankstesniais L.Jurgelevičiaus nusikaltimais -- skirti jam galutinę 5 metų laisvės atėmimo bausmę.

Griežta prokuroro kalba išmušė iš vėžių kaltinamuosius ir jų gynėjus.

„Netekau amo", - ištarė R.Skirtuno advokatas Adomas Liutvinskas, paprašęs, kad baigiamąją kalbą jam teismas leistų pasakyti per kitą posėdį, kuris įvyks gruodžio pradžioje. Teismas tam neprieštaravo.

L.Jurgelevičius siekė R.Skirtuno palankumo baudžiamojoje byloje, kurioje jis buvo kaltinamas sukčiavimu ir dokumentų klastojimu.

Specialiųjų tyrimų tarnybos agentai slapta nufilmavo, kaip R.Skirtunas iš L.Jurgelevičiaus advokato Vitoldo Petravičiaus 2011 metų gruodį paėmė 2 tūkst. litų, o 2012 metų balandį -- 30 tūkst. litų.

Dėl V.Petravičiaus buvo iškelta atskira baudžiamoji byla, kurioje jau priimtas nuosprendis. Teismas už kyšio perdavimą advokatui skyrė 29 250 litų baudą.

R.Skirtunas prisipažino paėmęs kyšį, bet tai esą nebūtų turėję įtakos nuosprendžiui - nepalankaus verdikto atveju teisėjas pinigus būtų gražinęs.

Šie išvedžiojimai neįtikino prokuroro L.Kuprusevičiaus, kuris pareiškė, kad teisėjas savo veiksmais padarė didelę žalą valstybei, pakirto ir taip mažą visuomenės pasitikėjimą teismais.

R.Skirtunas nepripažino kaltinimo, kad 2 tūkst. litų jis paėmė už pažadą paveikti tuometį VAT Baudžiamųjų bylų skyriaus pirmininką Viktorą Dovidaitį, kuris sprendė, ką įtraukti į L.Jurgelevičiaus bylos teisėjų kolegiją.

V.Dovidaitis užsiminė, kad R.Skirtunas iš tikrųjų prašė įrašyti jį į L.Jurgelevičiaus bylą nagrinėsiančią trijų teisėjų kolegiją.

"Pasakiau jam, kad yra nustatyta skyrimo į kolegijas tvarka, kurios visiems privalu laikytis", -- aiškino buvęs Baudžiamųjų bylų skyriaus vadovas.

Tiesa, šie V.Dovidaičio žodžiai kelia abejonių, nes L.Jurgelevičiaus byloje jis buvo paskyręs R.Skirtuną eiliniu kolegijos nariu, o vėliau -- ir jos pirmininku.

Triskart teistas verslininkas L.Jurgelevičius patvirtino per tarpininką R.Skirtunui davęs nemažus kyšius.

Įmonę "Elaftekas" įkūrusiam L.Jurgelevičiui buvo iškelta baudžiamoji byla dėl Pridėtinės vertės mokesčio grobstymo ir dokumentų klastojimo.

2011 metų gruodžio 12 dieną Vilniaus 1-asis apylinkės teismas nusprendė įkalinti L.Jurgelevičių 3 metams ir 2 mėnesiams.

Verslininkas buvo įpareigotas sumokėti Mokesčių inspekcijai 142 tūkst. litų. Be to, iš jo nutarta konfiskuoti 242 tūkst. litų, kuriuos jis gavo, darydamas nusikaltimus.

L.Jurgelevičius užtarėjų ieškojo aukštesnės instancijos Vilniaus apygardos teisme.

Apskundęs nuosprendį, jis vylėsi, kad teisėjas R.Skirtunas padės jam iš balos išlipti sausam.

Abu kartus advokatas V.Petravičius kyšius R.Skirtunui perdavė, būdamas pastarojo kabinete.

Iškart po antro, 30 tūkst. litų kyšio įteikimo, 2012 metų balandžio 10-ąją dieną į teisėjo jo kabinetą pasibeldė STT agentai.

Po dešimties dienų turėjo būti skelbiama, ar tenkinamas L.Jurgelevičiaus skundas.

R.Skirtunas nesipriešino ir nepuolė slėpti įkalčių -- jis pats atvėrė spintą, ištraukė iš palto kišenės į baltą popierių susuktus pinigus ir atidavė juos sekliams.

Po kyšininkavimo skandalo už teisėjo vardo pažeminimą savo posto neteko ir V.Dovidaitis. Pripažinta, kad buvęs Baudžiamųjų bylų skyriaus vadovas, pažeisdamas bylų skirstymo taisykles, patenkino R.Skirtuno prašymą ir paskyrė jį nagrinėti L.Jurgelevičiaus bylą.

Bylos -- ir vyrui, ir žmonai

R.Skirtuno pavardė buvo linksniuojama dar dvejose bylose.

Teisėjui buvo skirta 150 litų administracinė bauda už tai, kad jis, nusprendęs atsikratyti legaliu pistoletu su visais šoviniais ir juos atidavęs policijai, vieną šovinį pasiliko seife.

Baudžiamojoje byloje dėl finansinių nusikaltimų teistas Latvijos pilietis 36 metų Romanas Šnipkis pareiškė, jog R.Skirtunui jis atsisakė duoti kyšį.

Teisėjas skyrė R.Šnipkiui pusketvirtų metų nelaisvės.

Byla dėl dokumentų klastojimo ir piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi buvo iškelta ir R.Skirtuno žmonai advokatei Tatjanai Skirtun.

Teisėsaugos pareigūnai baudžiamojon atsakomybėn patraukė T.Skirtun ir jos klientą M.S., kuriam advokatė įtariama padėjusi gauti fiktyvią pažymą apie išgalvotą ligą.

˙

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.