Po prokuroro žodžių R.Skirtuno advokatas neteko amo

Sakydamas teisme baigiamąją kalbą prokuroras Linas Kuprusevičius atskleidė, kaip buvęs sostinės teisėjas Ryšardas Skirtunas nėrėsi iš kailio, siekdamas palankaus sprendimo kyšį jam siuntusiam 34-erių verslininkui Laimonui Jurgelevičiui.

Daugiau nuotraukų (1)

Vygandas Trainys

2013-11-09 08:43, atnaujinta 2018-02-20 12:11

Kauno apygardos teismas netrukus užvers garsios korupcijos bylos puslapius.

Penktadienį prokuroras pasiūlė 32 tūkst. litų kyšius paėmusį R.Skirtuną įkalinti 3 metams ir 1 mėnesiui, o triskart teistą vilnietį L.Jurgelevičių – 3 metams. Apie tai rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

Advokatai – priblokšti

Prokuroro žodžiai pritrenkė abu tiesiamuosius ir jų advokatus, kurie planavo tą pačią dieną sakyti savo baigiamąsias kalbas.

„Netekau amo”, – ištarė R.Skirtuno advokatas Adomas Liutvinskas, paprašęs leisti jam kalbėti per kitą posėdį.

Anot A.Liutvinsko, kaltintojas pateikė naujų argumentų, kuriems atremti reikia pasirengti.

Gruodžio 2-ąją bus išklausyti gynėjai, o paskui teismas skelbs nuosprendį.

Postą dėl kyšių praradęs R.Skirtunas buvo pripažintas invalidu – medikų komisija pareiškė, kad jis neteko 65 procentų darbingumo.

Rado korumpuotą teisėją

Įmonės „Elaftekas” savininkas L.Jurgelevičius skubiai ieškojo užtarėjų Vilniaus apygardos teisme, kuris 2012 metų pavasarį turėjo svarstyti jo skundą.

2011 metų gruodžio 12 dieną žemesnės instancijos Vilniaus 1-asis apylinkės teismas priėmė nepalankų L.Jurgelevičiui nuosprendį – už pridėtinės vertės mokesčio grobstymą ir dokumentų klastojimą skyrė jam 3 metų ir 2 mėnesių nelaisvės bausmę.

Be to, verslininkas įpareigotas Mokesčių inspekcijai sumokėti 142 tūkst. litų. Dar 242 tūkst. litų iš jo nutarta konfiskuoti.

Teisėją, kuris ištiesė pagalbos ranką į machinacijas įklimpusiam L.Jurgelevičiui, surado jo advokatas Vitoldas Petravičius.

Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) agentai slapta nufilmavo, kaip V.Petravičius dukart apsilankė Vilniaus apygardos teismo teisėjo R.Skirtuno kabinete ir perdavė teisėjui savo kliento pinigus: 2011 metų gruodį – 2 tūkst. litų, o 2012 metų balandį – 30 tūkst. litų.

Kolegai – brangūs gėrimai

Po pirmo kyšio R.Skirtunas ėmė veržtis į teisėjų kolegiją, kuri turėjo nagrinėti L.Jurgelevičiaus skundą. STT ėmė slapta filmuoti R.Skirtuną ir įrašinėti jo pokalbius.

Prokurorai surinko įrodymus, kad 2 tūkst. litų R.Skirtunui buvo duoti už pažadą paveikti tuometį Vilniaus apygardos teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus pirmininką Viktorą Dovidaitį, kuris sprendė, ką įtraukti į kolegijas.

„Aš tavęs prašau – paskirk bylą man”, – 2011 metų gruodžio pabaigoje R.Skirtunas rusiškai kreipėsi į V.Dovidaitį ir įteikė savo viršininkui Kalėdų dovaną – japoniško gėrimo „Sakė” rinkinį.

R.Skirtunas davė V.Dovidaičiui Vilniaus 1-ojo apylinkės teismo nuosprendžio pirmąjį lapą. Likusius L.Jurgelevičiui nepalankaus nuosprendžio lapus R.Skirtunas perplėšė ir įmetė į kabinete stovinčią šiukšliadėžę.

Valytoja maišą su suplėšytu dokumentu nunešė į lauke esančią šiukšliadėžę.

Konteinerį iškrėtę STT agentai rado nuosprendį ir pridėjo jį prie kitų įkalčių.

Trukdė principinga teisėja

V.Dovidaitis tikino nepasidavęs kolegos įkalbinėjimams, tačiau šie žodžiai kelia abejonių.

Baudžiamųjų bylų skyriaus vadovas L.Jurgelevičiaus byloje buvo paskyręs R.Skirtuną kolegijos nariu, o vėliau – ir jos pirmininku.

Pakliuvęs į kolegiją R.Skirtunas ėmė piršti kitiems dviem jos nariams teisėjams Arūnui Kisieliui ir Virginijai Švedienei mintį, kad L.Jurgelevičių reikės teisinti.

Advokatas V.Petravičius prasitarė verslininkui, kad didžiausiu kliuviniu, priimant jam palankų sprendimą, gali tapti teisėja V.Švedienė.

„Matai, jinai yra „zarazna”, – skėstelėjo rankomis gynėjas.

Savo kaltę pripažinęs L.Jurgelevičius iš viso V.Petravičiui davė 45 tūkst. litų, iš kurių 13 tūkst. litų gynėjas pasiliko sau už paslaugas, siekiant išteisinti savo klientą.

Nebandė slėpti įkalčių

2012 metų balandžio 10-ąją, kai teisėjas R.Skirtunas paėmė 30 tūkst. litų, į jo kabinetą pasibeldė STT agentai.

Po dešimties dienų turėjo būti skelbiama, ar tenkinamas L.Jurgelevičiaus skundas.

R.Skirtunas nesipriešino ir neslėpė įkalčių – jis pats atvėrė spintą, ištraukė iš palto kišenės į baltą popierių susuktus pinigus ir atidavė juos sekliams.

Bylos išvengė, bet neteko darbo

* Dėl advokato V.Petravičiaus padaryto nusikaltimo buvo iškelta atskira baudžiamoji byla, kurioje jau priimtas nuosprendis. Teismas už kyšio perdavimą jam skyrė 29 250 litų baudą.

* V.Dovidaitis išvengė baudžiamosios atsakomybės, bet buvo atleistas iš pareigų už teisėjo vardo pažeminimą.

* Pripažinta, kad buvęs Baudžiamųjų bylų skyriaus vadovas įtraukė R.Skirtuną į L.Jurgelevičiaus skundą nagrinėsiančią teisėjų kolegiją, pažeisdamas bylų skirstymo taisykles.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.