Šiaulietė briliantus ir auksą slapta vogdavo iš saviškių

Šiaulietės ilgapirštės Julios Rubenės aukomis tapo ir jos sesuo, ir draugė. Daugiau kaip pusės milijono litų vertės turto pagrobusi vagilė įkalinta dvejiems metams.

Daugiau nuotraukų (1)

Gintaras Šiuparys

2013-11-12 07:02, atnaujinta 2018-02-20 10:51

Rusijos pilietė 34 metų J.Rubenė kaltę pripažino tik iš dalies, rašo „Lietuvos rytas".

Teisiamoji tikino ketveriais metais jaunesnės sesers Olgos Kniazevos neapvogusi, o iš geriausios draugės – nusikaltėlių šulo Vidmanto Kavaliuko, pravarde Amerikonas, našlės 41 metų Daivos Kavaliukienės – pagrobusi dešimt kartų mažiau aukso, nei nurodyta.

Tačiau teismas konstatavo, kad teisiamoji ne kartą keitė parodymus, o nukentėjusiosios buvo labai nuoseklios.

Be to, J.Rubenės kaltė buvo pagrįsta daiktiniais įkalčiais, liudytojų parodymais.

Vagilę nuspręsta įkaltinti 2 metams. Šiaulietė įpareigota per metus nukentėjusiosioms atlyginti tiek turtinę, tiek neturtinę žalą – daugiau kaip 500 tūkstančių litų.

Neaptikta įsilaužimo žymių

Kad iš namuose laikyto seifo pagrobtos visos brangenybės, D.Kavaliukienė pastebėjo 2011 metų gruodžio 2-ąją. Šoko ištikta šiaulietė kreipėsi į policiją.

Proginių drabužių nuomos saloną „Perla Grand” turinti moteris negalėjo tiksliai pasakyti, kada buvo apvogta.

Vėliau buvo apskaičiuota, kad iš seifo dingo briliantų ir apie kilogramą įvairių aukso dirbinių. Jų vertė – 495 tūkstančiai litų.

Pareigūnai iškart įtarė, kad papuošalus galėjo pavogti su šeima susijęs asmuo, nes seife nebuvo nė menkiausios įsilaužimo žymės.

Nebuvo atmesta versija, kad į Šiaulius buvo užklydęs profesionalus vagis.

Lombarde surado apyrankę

D.Kavaliukienė neįtarė, kad vagystė – artimos draugės J.Rubenės darbas. Su šia moterimi šiaulietė draugavo septynerius metus, ji viena pirmųjų atskubėjo guosti apvogtosios.

„Ji atlėkusi į namus prie pareigūnų ašarojo, o vėliau bandė įtikinėti, kad vagies pirmiausia reikia ieškoti tarp namiškių”, – teisme pasakojo D.Kavaliukienė.

Šiaulietei akys atsivėrė po pusmečio, kai išvykdama į užsienį ji savo draugei J.Rubenei davė pasaugoti brangenybių kolekcijos likučius.

Grįžusi namo D.Kavaliukienė niekaip negalėjo atgauti 15 tūkstančių litų vertės papuošalų, todėl nusmelkė negera nuojauta.

Šiaulietė nutarė apvažiuoti mieste veikiančius lombardus. Netrukus viename jų D.Kavaliukienė pamatė auksinę laikrodžio apyrankę, kuri buvo pavogta iš seifo.

Rado visą kalną įkalčių

Pareigūnai pernai liepos 14-ąją Vilniaus oro uoste sučiupo J.Rubenę.

Niekur nedirbanti moteris turėjo itin daug papuošalų.

Netrukus paaiškėjo, kad šiaulietė yra apvogusi ir savo vienintelę seserį Olgą. Būtent jai priklausė pas sulaikytąją rasti įvairūs juvelyrikos dirbiniai.

Į sesers butą ji įsibrovė 2011 metų pavasarį, gavusi raktą iš dukterėčios.

„Aš nenustebau, nes iškart po vagystės pasakiau, kai tai galėjo būti tik mano sesers darbas, – „Lietuvos rytui” sakė O.Kniazeva. – Seniai bijojau su ja kartu kur nors važiuoti ar užeiti į svečius, nes visur dingdavo daiktai, pinigai.”

Kratą J.Rubenės namuose atlikę kriminalistai aptiko visą kalną įkalčių – kvitų iš įvairių lombardų, iš sesers namų dingusių juvelyrikos dirbinių.

Aukų atsiprašyti nepanoro

Iš areštinės išleista J.Rubenė bandė užglaistyti santykius su seserimi – paskambino ir pasiūlė atlyginti žalą.

„Ji man siūlė 20 tūkstančių litų, bet aš nesutikau. Tik pasakiau, kad nebeturiu sesers”, – atsiduso O.Kniazeva.

Šis pokalbis ir namuose aptikti juvelyrikos dirbiniai, kvitai iš lombardo įmonių ir tapo pagrindiniais įkalčiais. Jų prispausta vagilė atkakliai neigė iš sesers buto išnešusi seifą, bet teismas ja nepatikėjo.

„Jums nuo atsiprašymo nepalengvės”, – per teismo procesą seseriai išrėžė J.Rubenė, paklausta, gal turės bent drąsos atsiprašyti.

Teisme nepratarė nė žodžio

D.Kavaliukienė stebėjosi, kaip lengvai vagilė ištaškė už pavogtas brangenybes gautus pinigus.

Šiaulietė apstulbo dokumentuose išvydusi, kad seife saugoti briliantai buvo supirkti pusvelčiui – lombarde už itin vertingus „Faberge”, „Cartier” meistrų kurtus papuošalus mokėta kaip už juvelyrinį laužą.

D.Kavaliukienė iš lombardo pati atpirko užstatytą laikrodžio apyrankę, o kitų papuošalų rasti nebepavyko. Kaltę pripažinusi J.Rubenė jai iki šiol atlygino tik 100 litų žalą.

Šiaulietė sakė nematanti prasmės skųsti teismo nuosprendį: „Nėra skirtumo, ar dvejus metus, ar ilgiau kalės – neabejoju, kad mano šeimai padaryta žala nebus atlyginta. Nebent kalėjime ką nors apvogtų.”

Niekur nedirbanti J.Rubenė į teismą atėjo prabangiai apsirengusi. Moteris savo aukoms nepratarė nė žodžio.

Teisiamoji nebyli išliko ir teisėjui paklausus, ar suprato nuosprendį, – palinksėjo galva.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.