Sostinėje prostitučių nemažėja. Jos tik sensta

Kiekvieną dieną į Kauno gatvėje esančias patalpas užsuka prostitutės bei narkomanai, panūdę pasitikrinti savo lytinę sveikatą. Be to, čia jie nemokamai gauna vienkartinių švirkštų ir prezervatyvų.

Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Valentinavičius

Nov 16, 2013, 8:25 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 8:10 AM

„Prostitučių Vilniuje nesumažėjo, jų tik amžius pasikeitė. Prostitucija dabar verčiasi vyresnio amžiaus moterys. Ir vis daugiau jų vartoja narkotikus”, – sakė Kauno gatvėje dirbantys asociacijos „Demetra” specialistai.

Jie teikia pagalbą gyvenimo užribyje atsidūrusiems žmonėms – narkomanams, gatvės prostitutėms.

Moterys yra rūpestingesnės

„Moterys pas mus lankosi savo noru, jų niekas neverčia.

Kad ir kaip keista būtų girdėti, jos labai rūpinasi savo sveikata – kaskart ateina pasitikrinti, ar nėra užsikrėtusios ŽIV”, – sakė „Demetros” direktorė Svetlana Kulšis.

„Demetroje” dirbančios projektų vadovės Loretos Stonienės teigimu, jos niekuomet nekaltina ir nesmerkia moterų. Anaiptol – tik džiaugiasi, kad jos užsuka pasitikrinti savo sveikatos.

Tikrindamos savo sveikatą moterys apsaugo ir vyrus, kurie naudojasi jų paslaugomis.

„Demetros” klientės – per porą šimtų prostitučių. Joms dalijami prezervatyvai, konsultuojama apie lytiškai plintančias ligas.

Vienas saugiausių būdų apsisaugoti nuo ŽIV ir AIDS – keisti švirkštus ir adatas narkomanams, o lytiškai aktyviems vyrams ir moterims – suteikti apsisaugojimo priemonių.

Prezervatyvai Lietuvoje brangūs, todėl ten, kur dalijami veltui, jie išgraibstomi.

„Jeigu naktiniame klube prezervatyvų nėra matomoje vietoje, tikėtina, kad jaunuoliai mylėsis ir be apsisaugojimo priemonių, o tai žalinga”, – samprotavo L.Stonienė.

ŽIV testus atlieka greitai

Kauno gatvėje įsikūrusiose „Demetros” patalpose – specialus langelis, pro kurį budintys specialistai užėjusiems asmenims pakeičia švirkštus.

„Narkomanai užsuka čia pasikeisti švirkštų. Žinoma, nėra saugu dirbti su narkomanais, tačiau švirkštus pakeisti reikia, kad žmonės neužsikrėstų krauju plintančiomis infekcijomis”, – aiškino L.Stonienė.

„Demetra” – vienintelė organizacija Lietuvoje, atliekanti greituosius ŽIV testus.

„Ankščiau į specialistus, atliekančius greituosius ŽIV testus, žmonės žiūrėdavo nepatikliai, jų neprisileisdavo. Dabar požiūris pasikeitė”, – kalbėjo „Demetros” darbuotojos.

S.Kulšis prisiminė vieną atvejį, kai dešimties metų draugystės proga viena vilniečių pora atliko kraujo tyrimus.

„Jie apsidžiaugė ir vienas kitą išbučiavo. Buvo labai smagu žiūrėti į juos, nes jų testas nerodė jokių pakitimų kraujyje”, – pasakojo S.Kulšis.

Tyrimai nieko nekainuoja

„Demetros” privalumas – čia galima pasitikrinti nemokamai ir anonimiškai.

„Nueikite į polikliniką. Jums reikės ne tik vardo, pavardės, asmens kodo, bet ir turėsite gauti bendrosios praktikos gydytojo siuntimą pas venerologą.

„Demetroje” ŽIV testas atliekamas neskausmingai, per vieną minutę gaunami rezultatai. Neklausiame žmonių nei vardo, nei pavardės. Mus domina tik jų sveikata”, – kalbėjo specialistės.

Pastebėję pakitimus kraujyje, sveikatos paslaugų koordinatoriai su žmogumi bendrauja, registruoja ir palydi jį pas gydytoją, sumoka už kelionę, duoda dienpinigių, padengia receptinių nekompensuojamų vaistų išlaidas.

Lankosi gėjų klubuose

Nors ir visuomenės nuomonė keičiasi, ir gėjai nėra laikomi ŽIV viruso platintojais, medikai pastebi, kad vis dažniau į homoseksualų ratą įsisuka vyrai, santykiaujantys su vyrais dėl socialinės ir ekonominės gerovės.

Dažniausiai tokie sugulovai dėl pinigų nėra per daug linkę rūpintis savo sveikata.

„Demetros” specialistės bendradarbiauja su Vilniaus ir Klaipėdos gėjų klubais, ten specialistų komanda nuolat atlieka greituosius ŽIV testus ir klubams dovanoja prezervatyvų.

Svingeriai priėmė draugiškai

L.Stonienė pasakojo, kad didžiausias iššūkis buvo jų komandai dalyvauti svingerių vakarėlyje, kuriame susirinko daugiau kaip du šimtai dalyvių.

Svingerių vakarėliuose dalyvauja heteroseksualios poros, biseksualai, publika įvairesnė, jos amžius – nuo 19 iki 56 metų.

„Žinote, labai įdomus jausmas, nes patenki į nuotykių ieškotojų jūrą, kuriems rūpi poilsis ir malonumai, tačiau labai nustebome, kad mūsų komandą jie priėmė itin draugiškai, o greituosius ŽIV testus panoro atlikti trečdalis vakarėlio dalyvių”, – įspūdžiais iš svingerių vakarėlio dalijosi moterys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.