Kauniečiams vegetarams apkarto arbata nuo nemigos

4550 litų. Tiek turės sumokėti nemigą egzotine arbata iš lianos šaknies ketinęs gydytis vienetinių metalo detalių gamyba užsiimančios bendrovės 41 metų direktorius.

Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

Nov 17, 2013, 1:08 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 8:02 AM

Tokio paties dydžio piniginę baudą narkotikų įgijimo ir kontrabandos bylą išnagrinėjęs Kauno apygardos teismas skyrė ir jo pavaldiniui - tos pačios įmonės 26 metų inžinieriui.

Šiems, į nusikaltėlius visai nepanašiems, sveiką gyvenimo būdą propaguojantiems vegetarams rimtų nemalonumų sukėlė domėjimasis augalų savybėmis ir noras išsivirti užmigti ir sapnuoti keistus sapnus padedančios svaigios arbatos.

Įkvėpė JAV dailininko pavyzdys

Istorija prasidėjo prieš metus. Beveik dešimtmetį mėsos nevalgantis, alkoholio visiškai nevartojantis, o arbatą tik itin retomis progomis geriantis inžinierius savo kolegai, jau 7 metus mėsos nevartojančiam direktoriui prasitarė apie jaučiamą silpnumą.

Sveiką gyvenseną propaguojantys vyrai diskutavo apie žmogaus organizmo endokrininės sistemos veiklą, kalbėjo, kaip galvos smegenyse esanti kankorėžinės liaukos veikla nulemia miegą ir sapnus.

Teisme liudijęs 26 metų inžinierius pripažino, kad diskusijoje užsiminta apie šios liaukos išskiriamą medžiagą DMT (dimetiltriptaminą. – Red.). Netrukus prisiminta, kad turint reikiamų sudėtinių medžiagų galima pasigaminti DMT turinčios arbatos, vadinamos ajavaska, kuri esą ne tik padeda giliai įmigti, bet ir sužadina sapnuose regimus vaizdinius.

„Buvau skaitęs, kad vienas garsus JAV dailininkas prieš miegą išgėrė šios arbatos, susapnavo sapną, o vėliau nutapė jame matytą paveikslą“, – teisme pasakojo inžinierius.

Nupirkti komponentų paprašė kolegos

Bendrovės direktorius taip pat buvo girdėjęs apie „stebuklingą“ arbatą. Verslininkas, kurį jau ne vienerius metus kankina problemos dėl nemigos, nusprendė ją išbandyti, paprašė pavaldinio pasidomėti, kaip jai pasidaryti reikalingus komponentus įsigyti internete. Neturėdamas prisijungimo prie „eBay“ kaunietis šią užduotį patikėjo savo pavaldiniui.

Pirmiausia „eBay“ aukcione buvo užsakytos lianos (Banisteriopsis caapi. – Red.) šaknies drožlės. Pasak pirkėjo, siuntinys atkeliavo į Lietuvą, muitininkai jį patikrino, tačiau neradę nieko draudžiamo, grąžino.

Tikrosios bėdos prasidėjo, kai kolegos prašymu lianos šaknies drožles pirkęs vaikinas internete rado informacijos, kad užmigti padedančiai arbatai gaminti reikia dar ir kitų augalų lapų. Bendrovės vadovas paprašė nupirkti ir jų, netrukus „eBay“ aukcione inžinierius pardavėjui iš JAV buvo sumokėjo už augalo Psychotropia viridis lapus.

Rado narkotinių medžiagų

Šįkart Lietuvą pasiekusi siunta įstrigo muitinės terminale. Lapus patikrinę ekspertai konstatavo, kad juose esama draudžiamos psichotropinės medžiagos – DMT. Dėl neteisėto kvaišalų įsigijimo ir jų kontrabandos buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Baudžiamąja byla virtusio domėjimosi netradiciniais gydymosi metodais „kaltininkas“, bendrovei vadovaujantis kaunietis teisme pasakojo kiek anksčiau gyvenęs Indijoje, o ten iš Lotynų Amerikos atvykęs turistas jam rekomendavo ajavaskos arbatą kaip efektyvią priemonę nuo nemigos.

„Jau ilgą laiką kenčiu dėl miego sutrikimų. Tam įtakos, manau, turi nervinė įtampa, dirbau ir tebedirbu vadovaujantį darbą, kurį nuolat lydi stresas. Užsiimu joga, geriu raminančias arbatas. Girdėjau, kad ajavaska veikia raminančiai, jokio narkotinio poveikio nesitikėjau“, – kalbėjo sveiką gyvenimo būdą propaguojantis verslininkas.

Bendrovės direktorius apgailestavo dėl šios narkotikų kontrabandos byla virtusios istorijos.

„Kai atkeliavo siunta su lianos šaknimi, paaiškėjo, kad ji verdama su lapais. Paprašiau kolegos nupirkti ir jų, tada paaiškėjo, kad įsigijome narkotikų, įvykdėme jų kontrabandą. Labai gailiuosi, kad pats to nenorėdamas, nevalingai įtraukiau žmogų į šį labai nemalonų procesą“, – kalbėjo verslininkas.

Kvaituliniais augalais prekiaujama iki šiol

Neteisėtu narkotinių medžiagų įgijimu ir jų kontrabanda kaltinamo 26 metų kauniečio gynėjas, žinomas advokatas Ričardas Girdziušas teismui pateikė klientui išduotų įvairių diplomų ir padėkų pluoštą. Prieš teismą stojęs ir sunkių kaltinimų prislėgtas jaunas vyras charakterizuojamas išskirtinai teigiamai, jis dalyvavo folkloro būrelio veikloje, organizuodavo įvairius renginius.

„Labai gailiuosi, kad patekau į tokią situaciją. Stengiausi sąžiningai gyventi ir iš geros valios, norėdamas padėti kolegai, patekau į tokią situaciją“, – teisme kalbėjo inžinierius.

Vaikinas tikino, kad interneto aukcione „eBay“ pirkdamas „stebuklingos“ arbatos gamybai naudojamą lianos šaknį ir dviprasmiškai – Psychotria viridis pavadinto augalo lapus net neįtarė, kad tai nelegalu. Pasak teisiamojo, aukcione „eBay“ griežtai draudžiama prekiauti narkotinėmis medžiagomis, todėl pamatęs parduodamas prekes jis net nesusimąstė, kad jų sudėtyje gali būti Lietuvoje draudžiamų medžiagų.

„Kai susisiekėme su pardavėju ir pasiteiravome, kaip jis atsiuntė medžiagą, kurios sudėtyje buvo rasta draudžiamų medžiagų, sulaukėme pasiūlymo jos įsigyti dar daugiau“, – lrytas.lt žurnalistui sakė advokatas R.Girdziušas.

Medžiagų, dėl kurių įsigijimo kaltais pripažinti ir piniginėmis baudomis nubausti du kauniečiai, iš tiesų galima nesunkiai nusipirkti „eBay“. Lrytas.lt žurnalistui pavyko rasti ne vieną pardavėją, siūlantį lianos Banisteriopsis caapi (Svaigusis kvaitulys) ir chacrunos krūmo lapų. Apie tai, kad jų nusipirkus Lietuvoje galima turėti labai rimtų problemų su teisėsauga, čia neužsimenama.

Ajavaska (Ayahuasca) – kečujų – indėnų genties žodis, anot vienų šaltinių, reiškiantis dvasių vyną, anot kitų šaltinių – mirusiųjų lianą. Tai narkotikas, narkotinis gėrimas, gaunamas iš dviejų augalų lapų. Šie du ingredientai verdami kartu, kol gaunamas veikliosios narkotinės medžiagos DMT turintis gėrimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.