Per Lietuvą traukiniu vykusios rusės skleidė padidintą spinduliuotę

Kenos geležinkelio kontrolės punkte Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) pareigūnai užfiksavo padidintą jonizuojančiosios spinduliuotės foną, kuris sklido iš tranzitinio traukinio vagono. Paaiškėjo, kad juo keliavo dvi rusės, kurioms buvo taikomas gydymas naudojant jonizuojančiosios spinduliuotės šaltinius.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-11-18 10:26, atnaujinta 2018-02-20 07:47

Šeštadienio naktį į Lietuvą atvykstant tranzitiniam traukiniui Maskva – Kaliningradas suveikė Kenos geležinkelio stotyje sumontuoti stacionarūs jonizuojančios spinduliuotės vartai. Monitoriuose sąstato judėjimą stebintys VSAT Vilniaus rinktinės Kenos užkardos pasieniečiai iškart nustatė, jog padidėjusios radiacijos šaltinis yra 12-ame vagone.

Jį VSAT pareigūnai patikrino nešiojamaisiais davikliais. Nustatyta, kad padidintą radiacijos foną skleidžia dvi tranzitu iš Maskvos į Kaliningrado sritį vykusios Rusijos pilietės. 47 metų moteris spinduliavo net 1800 mikrorentgenų (μR), arba 18 mikrosivertų (μSv), per valandą jonizuojančiosios spinduliuotės foną. Kita 56 metų rusė skleidė 600 mikrorentgenų (μR), arba 6 mikrosivertų (μSv), foną

Leistinas fonas yra 0,2 μSv, arba 20 μR.

Moterų turėti kelionės bei supaprastinto tranzito geležinkeliu dokumentai buvo nepriekaištingi. Rusijos pilietės pateikė ir būtinas tokiais atvejais medikų pažymas, liudijančias, jog radioaktyvios medžiagos buvo naudotos jas gydant procedūrų metu Rusijos gydymo įstaigoje. Moterims leista tęsti kelionę.

Šiemet pasieniečiai iš viso nustatė 128 atvejus, kai per Lietuvos sieną gabenami kroviniai ar vykę asmenys skleidė padidintą jonizuojančiosios spinduliuotės foną.

Žmonės normas viršijančią spinduliuotę dažniausiai skleidžia tuomet, kai jiems gydymo ar diagnostikos tikslais prieš tai medicinos įstaigose būna atliktos procedūros taikant jonizuojančiosios spinduliuotės šaltinius. Kaip ir minėtos Rusijos pilietės, tokie keliautojai turi pateikti medicinos įstaigų pažymas apie šias jiems taikytas priemones.

Padidintą jonizuojančios spinduliuotės foną taip pat neretai skleidžia per sieną gabenami įvairios paskirties kroviniai. Dažniausiai tai būna trąšos arba statybinės medžiagos (ugniai atsparios plytos ar skiedinys, keraminės plytelės, keraminiai unitazai ir kt.).

Ar sieną kertantys asmenys bei gabenami kroviniai neviršija leistinų normų, VSAT pareigūnai tikrina Lietuvos pasienio kontrolės punktuose sumontuota stacionaria matavimo įranga. Tai vadinamieji radiacijos vartai, pro kuriuos pravažiuoja visos transporto priemonės ir jomis gabenami kroviniai. Mažuose kontrolės punktuose, kur eismo intensyvumas nedidelis ir tokių vartų nėra, pasieniečiai naudoja nešiojamus radiacijos matavimo prietaisus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.