Mamą ir dukrą pražudžiusiam kauniečiui prašoma griežčiausios bausmės

Kraupios eismo nelaimės Kaune kaltininką Luką Jablonską, kuris automobiliui parbloškė ir mirtinai sužalojo pėsčiųjų perėja ėjusias mamą su dukra, siūloma įkalinti 8 metams. Tai pati griežčiausia įstatyme numatyta bausmė už žmogaus žūtimi pasibaigusią eismo nelaimę. Kaltės neneigiantį L.Jablonską gali prislėgti ir civilinių ieškinių našta – dukters ir žmonos netekęs Valius Vaičaitis artimųjų netektį įvertino puse milijono litų, o žuvusios moters sesuo – 200 tūkst. litų.

Kauno apylinkės teismas ketvirtadienį baigė nagrinėti L.Jablonsko baudžiamąją bylą.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kauno apylinkės teismas ketvirtadienį baigė nagrinėti L.Jablonsko baudžiamąją bylą.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

2013-11-21 11:04, atnaujinta 2018-02-20 06:03

Kauno apylinkės teismas ketvirtadienį baigė nagrinėti baudžiamąją bylą, kurioje dviejų žmonių pražudymu eismo įvykio metu kaltinamas 20-metis L.Jablonskas.

Kaltinamajam pripažinus savo kaltę, teisme pasisakė valstybinį kaltinimą palaikantis prokuroras, nukentėjusiųjų bei L.Jablonsko advokatai.

43 metų Laimą Vaičaitienę ir jos 9 metų dukterį Aistę pražudžiusiam vaikinui prokuroras pasiūlė skirti maksimalią bausmę – 8 metus laisvės atėmimo. Šį prašymą palaikė ir nukentėjusieji, savo šeimos – dukters bei žmonos netekęs Valius Vaičaitis bei žuvusios moters sesuo Ona Žilinskienė.

Iš klaidų nepasimokė

Prokuroras Mindaugas Šukys akcentavo, jog įvykusi nelaimė – išskirtinai nelaimingas įvykis, kai per vieną sekundę žuvo motina ir dukra, beveik visa šeima.

„Tragedija įvyko ne todėl, kad kažkas ėjo ne vietoje ar per lėtai. O todėl, kad L.Jablonskas automobiliu važiavo per greitai“, - sakė prokuroras.

Valstybės kaltintojas minėjo įžvelgiantis dvi sunkinančias aplinkybes – nelaimė sukėlė itin skaudžias bei sunkias pasekmes, žuvo mažametė mergaitė ir jos mama. Be to kaltinamasis L.Jablonskas dėl netinkamo vairavimo jau anksčiau turėjo reikalų su policija, baustas administracine tvarka, taip pat yra padaręs avarijų.

„Kaltinamasis nepasimokė, kaip liudija įvykusi tragedija – mėgo greitį“, - sakė aukščiausią už šį nusikaltimą numatomą bausmę skirti pasiūlęs prokuroras.

Tikėtina, jog teismui skyrus laisvės atėmimo bausmę, ją L.Jablonskas atliks atvirojoje kolonijoje, turės teisę išeiti į laisvę bei vairuoti automobilį. Todėl valstybės kaltintojas teismo prašė trims metams iš L.Jablonsko atimti teisę vairuoti transporto priemones.

Siūloma bausmė papiktino advokatą

Su siūloma skirti bausme kategoriškai nesutiko teisiamojo gynėjas, advokatas Arnoldas Blaževičius. „Mano ginamasis ir taip jau susigadino sau gyvenimą. Mane nustebino prokuroro pasiūlyta bausmė“, - kalbėjo advokatas.

Pasak teisininko, susiformavusi teismų praktika liudija, kad pirmą kartą teisiamam asmeniu tik išskirtiniais atvejais skiriama pati griežčiausia įstatyme numatyta bausmė.

„L.Jablonskas nusikaltimą padarė dėl neatsargumo, jis nenorėjo pasekmių ir nesiekė jų. Be to jis pripažįsta kaltę ir gailisi. Todėl skirtina bausmė turėtų būti artima jos vidurkiui“, - sakė teisiamojo advokatas.

L.Jablonsko gynėjas nesutiko ir su pareikštais ieškiniais, kurie jo nuomone yra per dideli.

Dukters bei žmonos netekusio V.Vaičaičio prašymą priteisti pusės milijono litų kompensaciją advokatas siūlė ženkliai sumažinti ir remiantis teismų praktika priteisti nuo 15 tūkst. iki 150 tūkst. litų.

A.Blaževičius kategoriškai nesutiko su pareikštu žuvusiųjų sesers bei krikšto mamos O.Žilinskienės ieškiniu ir prašę jo netenkinti. Esą nukentėjusiosios pateiktos kelios nuotraukos neįrodo, kad ji labai artimai bendravo su velione seserimi, kad kas siejo stiprus ryšys. Rimtu argumentu jis pavadina faktą, kad žuvusioji ir jose sesuo gyveno skirtinguose miestuose, tad atstumas turėjo būti priežastimi, neleidusia kiekvieną dieną bendrauti.

„Kaip kitaip įrodyti artimus santykius? Jeigu tai būtų įmanoma, galėtume prikelti žuvusiuosius“, - replikavo nukentėjusiųjų atstovas.

Susitaikė su likimu?

Tardamas paskutinį žodį motiną su dukra pražudęs vaikinas dar kartą pareiškė užuojautą žmonos bei dukros netekusiam V.Vaičaičiui ir žuvusiosios seseriai O.Žilinskienei.

Teisėjo paklaustas, ko nori paprašyti teismo, L.Jablonskas demonstravo visišką susitaikymą su neišvengiamai artėjančiu atpildu. Jis net neprašė skirti kiek įmanoma švelnesnės bausmės, sakė ją priimsiantis tokią, kokia bus skirta.

„Teismo prašau priimti teisingą nuosprendį, bausmės laukiu tokios, kokia ji bus“, - sakė L.Jablonskas.

Motiną su vaiku pražudžiusį kelių chuliganą prislėgs ne tik laisvės atėmimo bausmė, bet ir civilinių ieškinių našta.

V.Vaičaitis savo šeimos – dukters ir žmonos netektį įvertino puse milijono litų, sesers ir krikštaduktės netekusi O.Žilinskienė už patirtus išgyvenimus siekia prisiteisti 200 tūkst. litų kompensaciją.

Nuosprendį byloje teismas skelbs gruodžio 19 dieną.

Šeimos netekęs kaunietis neketina atleisti

Sunkiai suvokiamą artimųjų netektį išgyvenantis V.Vaičaitis net ir išklausęs jo šeimą pražudžiusio vaikino atsiprašymo pareiškė neketinantis jam atleisti. Griežčiausios bausmės prašantis kaunietis tikino, kad bet kuriuo atveju ji nėra adekvati padarytai žalai - šeimos netekčiai.

„Manau, kad teismas priims teisingą sprendimą, noriu kad būtų skirta griežčiausia bausmė. Gal šis vaikinas ateityje ir pasimokys, bet manau, kad dabar išvadų jis dar nepadarė. Atsiprašymas lieka atsiprašymu, bet aš neatleisiu. Praras laisvę keliems metams, ją atlikęs vėl sės prie automobilio vairo ir gyvens laisvą gyvenimą, o aš šeimą praradau visam gyvenimui. Manau tuo viskas ir pasakyta“, - po teismo posėdžio sakė dukters bei žmonos netekęs kaunietis V.Vaičaitis.

Per kraupią avariją sesers ir krikšto dukters netekusi O.Žinskienė sakė, kad ją labai įskaudino L.Jablonsko išsakytos abejonės, esą ji negalinti įrodyti, kad su velione seserimi ją siejo artimi santykiai.

„Mūsų santykiai buvo be galo artimi, kiekvieną dieną kalbėjomės telefonu. Dar ir dabar girdžius skambantį telefoną, durų skambutį. Manau, kad jis privalo atlyginti visą žalą“, - sakė O.Žilinskienė.

Perėja ėjusius žmones taranavo nestabdydamas

Tragiška, dviejų žmonių gyvybes nusinešusi avarija Kaune, Baltų prospekte įvykio liepos 3-iosios vakarą. Dideliu, ne mažesniu kaip 100 kilometrų per valandą greičiu lekiantis automobilis BMW 525d nušlavė pėsčiųjų perėja ėjusias 43 metų Laimą Vaičaitienę ir jos 9 metų dukterį Aistę.

Kai kito BMW vairuotojas sustojo praleisti pėsčiųjų, kaunietės jau buvo beveik perėjusios gatvę, tačiau tuo metu atlėkė 20-mečio L.Jablonsko vairuojamas automobilis.

Vaikinas net nenuspaudė stabdžių pedalo, todėl smūgio būta baisaus – medikams teko rinkti atskiras kūnų dalis. Viena žuvusioji nulėkė ant vejos, o antra atsidūrė priepriešinio eismo juostoje.

Policijos patruliai tąkart tikino seniai nematę po susidūrimo su žmonėmis taip smarkiai suniokotos mašinos. Teismo ekspertai konstatavo, jog automobilis turėjo važiuoti ne mažesniu kaip 100 kilometrų per valandą greičiu. Matomumas tądien nelaimės vietoje buvo puikus, saulė vairuotojui švietė į nugarą.

Praeities pamokų neįvertino

Vėliau nustatyta, jog niekur nedirbantis L.Jablonskas prie vairo sėdo ir kelis draugus vežė būdamas blaivus. Vairuotojo nenaudai liudija ne itin šlovinga jo praeitis, pelnyta kelių chuligano reputacija.

Vairuotojo pažymėjimą jis gavo 2011-ųjų birželį ir jau po mėnesio vaikinas pakliuvo į eismo įvykį. Tų pačių metų rugpjūtį L.Jablonsko vairuojamas „Volkswagen Golf” rėžėsi į pakelės stulpą H. ir O. Minkovskių gatvėje.

Tąkart mašina skriejo didesniu kaip 100 kilometrų per valandą greičiu, po smūgio vertėsi, tačiau nei vairuotojas, nei keleivis nenukentėjo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.