Biržuose paauglį nušovęs vyras paliktas už grotų

Biržiečio moksleivio nužudymu įtariamas 37 metų Dainius Miliukas lieka už grotų dar mažiausiai 3 mėnesiams. Taip penktadienį nusprendė Panevėžio miesto apylinkės teismo ikiteisminių tyrimų teisėjas, pratęsęs griežčiausią kardomąją priemonę – suėmimą. Praėjus trims mėnesiams po visą Lietuvą sukrėtusio nužudymo, ikiteisminis šios bylos tyrimas jau eina į pabaigą.

Paauglius iš kovinio ginklo gatvėje apšaudęs D.Miliukas toliau lieka už grotų.<br>R.Stundžienės nuotr.
Paauglius iš kovinio ginklo gatvėje apšaudęs D.Miliukas toliau lieka už grotų.<br>R.Stundžienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 23, 2013, 10:19 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 5:04 AM

D.Miliukas dienas už grotų leidžia po to, kai rugpjūčio 24-osios vakarą Biržuose iš kovinio pistoleto „Makarov“ apšaudė gatve ėjusius du paauglius. Penkiolikamečiui, kuriam buvo prakirsta lūpa, pavyko pabėgti ir pasislėpti. O jo 2 metais vyresniam draugui kulka pataikė į nugarą. Vaikinas dar spėjo pabėgti ir pasislėpti po gretimo daugiabučio balkonu, tačiau ten nukraujavęs mirė. Jo kūną ankstų kitos dienos rytą surado motina ir jaunesnysis brolis, nesulaukiantys jo sugrįžtant į namus ir iš kartu ėjusio vaikino sužinoję apie apšaudymą.

Tą pačią dieną ant kojų sukelti policijos pareigūnai sulaikė kartu su paauglius apšaudžiusiu įtariamuoju buvusį vyriškį – 48 metų biržietį Zenoną Šoblinską. Netrukus policija išplatino pranešimą, kad ieškomas pagrindinis įtariamasis – pastarojo vyriškio podukros sutuoktinis, 37 metų D.Miliukas. Anksčiau gyvenęs Biržuose, jis jau kurį laiką su žmona ir mažamečiu vaiku gyvena Vilniuje, Žirmūnuose.

Praėjus parai po paieškos paskelbimo, D.Miliukas pats atėjo į Vilniaus miesto 1-ąjį policijos komisariatą, atnešė ir savo legaliai savigynai laikomą pistoletą „Makarov“, iš kurio, kaip manoma, ir buvo apšaudyti gatve einantys paaugliai.

Netrukus Panevėžio miesto apylinkės teismas įtariamąjį leido suimti 3 mėnesiams. Kadangi suėmimo terminas jau baigiasi, penktadienį prokurorai kreipėsi į teismą dėl šios kardomosios priemonės D.Miliukui pratęsimo.

Į teismą pats D.Miliukas, šiuo metu dienas leidžiantis Vilniaus tardymo izoliatoriuje, nebuvo atvežtas. Pas teisėją atvyko tik Panevėžio apygardos prokuroras Ramūnas Pačebutas ir D.Miliuko gynėjas, kaunietis advokatas Romualdas Lincevičius.

Pateikęs teismui prašymą toliau laikyti D.Miliuką suimtą, prokuroras motyvavo tuo, kad neišnyko pagrindai taikyti griežčiausią kardomąją priemonę, neatmetame galimybė, kad išleistas į laisvę sunkiu nusikaltimu įtariamas vyriškis gali pradėti slapstytis.

Ikiteisminio tyrimo teisėjo sprendimas tenkinti prokuroro prašymą ir suėmimą D.Miliukui pratęsti dar 3 mėnesiams, nenustebino pastarojo gynėjo. „Kitaip ir būti negalėjo“, – trumpai po teismo posėdžio atsakė R.Lincevičius.

„Kokios gali būti nuotaikos – liūdnos. Žmogus labai išgyvena dėl to, kas įvyko“, – lrytas.lt paklaustas, kaip jaučiasi jo ginamasis, sakė advokatas. D.Miliukui neramu ir dėl artimųjų – jis buvo pagrindinis šeimos maitintojas.

Pasak prokuroro R.Pačebuto, ikiteisminis tyrimas biržiečio paauglio nužudymo byloje eina į pabaigą. Šiuo metu dauguma reikalingų procesinių veiksmų jau atlikta. „Paskirta visa eilė kompleksinių tyrimų, laukiame ekspertų išvadų“, – lrytas.lt sakė Panevėžio apygardos prokuroras.

Gavus specialistų išvadas, bus atliekami ikiteisminio tyrimo baigiamieji darbai. Jei neiškils jokių trukdžių, ekspertai greitai atsiųs išvadas, prokuroras tikisi šią rezonansinę bylą teismui perduoti dar šiais metais.

Jautėsi persekiojamas?

Kol pareigūnai neatskleidžia paauglio nužudymo detalių, biržiečiai spėlioja, kad niekuo dėtus paauglius D.Miliukas gatvėje apšaudė įtardamas, kad jie pasamdyti jį sekti.

Anksčiau pinigų neskaičiavęs ir vaizdingoje Biržų vietoje prabangų namą pasistatęs namą D.Miliukas vėliau buvo iš šio miesto išguitas – dėl skolų pardavė namą, kažkieno buvo smarkiai sumuštas.

Vilniuje su žmona ir mažamečiu vaiku apsigyvenęs vyriškis į gimtuosius Biržus ne itin ir norėdavo grįžti net trumpam. Jo artimieji žurnalistams yra pasakoję, kad jis visą laiką baiminosi, jog yra sekamas, jį vėl gali užpulti. Baimės buvo nebe pagrindo – pernai jam su šeima viešint pas uošvius Biržuose, kažkas naktį apšaudė garažo duris.

Tą lemtingą savaitgalį D.Miliukas su šeima buvo grįžęs į Biržus, dalyvavo draugų vaiko krikštynose. Net ir į puotą po krikštynų D.Miliukas atvažiavo pasiėmęs kovinį pistoletą. Prieš 22 val. Z.Šoblinskas atvažiavo podukros ir žento parvežti namo. Pakeliui į namus D.Miliukas ir atidengė ugnį į paauglius.

Nušovė perspektyvų sportininką

Pareigūnai jau netrukus po nelaimės paneigė pasklidusius gandus, kad paaugliai, kuriuos apšaudė įtariamasis, galėjo būti kažkieno pasamdyti jį sekti. Iš tiesų du toje pačioje gatvėje gyvenantys vaikinai tą dieną su bendraamžiais buvo stadione, vėliau, palydėję paneles, pasuko namų link.

Likęs gyvas paauglys anksčiau yra pasakojęs, kad eidami Maironio gatve, jie pamatė atsitūpusį ir pistoletą rankoje turintį vyrą. Vaikinams praėjus pro šalį, netrukus prie jų privažiavo pilkos spalvos automobilis BMW, iš kurio pasirodęs tas pats plikagalvis vyriškis įsakė jiems gulti. Išsigandę paaugliai puolė bėgti, pasigirdo šūviai.

Nušautas paauglys – niekada reikalų su teisėsauga neturėjęs perspektyvus sportininkas. Darbštus, kasdien atkakliai treniruodavęsis septyniolikametis buvo Lietuvos šaudymo čempionas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.