Narkotikų gabentojų grupuotei vadovavęs pensininkas ilgam neteko laisvės

Kratėsi milijoninio turto

Daugiau nuotraukų (1)

Virginija Petrauskienė

Nov 26, 2013, 3:50 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 3:35 AM

Išklausęs nuosprendžio rezoliucinę dalį, S.Spanjaartas per teisme dalyvavusią anglų kalbos vertėją pareiškė, kad nuosprendžio motyvai jo nedomina. Nuteistasis nepageidavo, kad ši nuosprendžio dalis jam būtų verčiama.

Kratėsi milijoninio turto

Panevėžio apygardos teismo neįtikino S.Spanjaarto pasakojama istorija apie turistinį autobusą, iš Karibų į Lietuvą neva gabentą remontuoti. Daugiau, nei 7 tūkstančius kilometrų laivu plukdytos mašinos sutvirtinimo rėme buvo paslėpta per 26 kilogramus kokaino.

Jo vertė juodojoje rinkoje siektų 7 milijonus litų. Tačiau teisiamasis visaip kratėsi šio turto ir tvirtino nieko nežinojęs apie jo autobuse paslėptus kvaišalus.

S.Spanjaartas tvirtino, kad savo DAF markės autobusą, perdirbtą į atviro tipo turistinę prastiems keliams pritaikytą transporto priemonę tikėjosi parduoti Europoje. Tokį sprendimą esą priėmęs po to, kai žlugo jo turizmo verslas Kiurasao saloje.

Tačiau pirmiausiai autobusą esą reikėjo suremontuoti. Lietuvoje remonto kainos verslininkui pasirodė esančios pigiausios.

Taigi, beveik 130 tūkstančių litų už transporto priemonės pergabenimą per Atlantą pasirodė vieni niekai prieš tai, kad Europoje pardavęs autobusą už jį gaus 50 tūkstančių eurų (172 tūkstančius litų). Tiek sumokėti pažadėjo ispanakalbis vyras, vardu Jesus.

S.Spanjaartas patikino nežinąs, kas galėjo į autobuso sutvirtinimo rėmus pripilti koncentruoto kokaino tirpalo.

Nuteisti dar trys bendrininkai

Tokia olando versija neįtikino teismo. Juolab, kad prieš pusmetį griežtas bausmes gavo dar trys tos pačios istorijos herojai. Vienas iš jų - S.Spanjaarto sūnus, 38 - erių Maartenas Spanjaartas buvo nuteistas 12 metų laisvės atėmimo bausme.

Kiti du bendrininkai - Kolumbijos ir Ispanijos pilietybes turintis 43 - jų Robinsonas Echeverris Cardona ir 57 - erių lietuvis Vytautas Šaltenis nuteisti 11 metų nelaisvės.

Kokaino gabentojų grupė veikė pagal iš anksto išsamiai suplanuotą scenarijų. Kokaino tirpalas buvo supiltas į turistinio autobuso dugne esančius tuščiavidurius vamzdžius. Iš viso juose tilpo per 50 kilogramų klampaus skysčio, kuriame buvo ištirpinta per 26 kilogramus kokaino hidrochlorido.

Hamburgo uoste krovinius tikrinę pareigūnai pastebėjo iš autobuso dugno lašant neaiškų tirpalą. Jis buvo ištirtas, po to pakeistas neutraliu skysčiu.

Laikėsi sutartos versijos

Vokietijos pareigūnai kreipėsi teisinės pagalbos į Lietuvos kriminalistus. Šie nustatė, kad autobusą pasiėmė Anykščių rajono gyventojas V.Šaltenis. Jis brangų krovinį nugabeno į nuošalią medienos apdirbimo įmonę.

Netrukus V.Šaltenis pasitiko į Vilnių iš Amsterdamo atskridusius M.Spanjaartą ir R.Cardoną. Kiek pagyvenę Vilniaus viešbutyje, vyrai ėmėsi to, ko buvo atvykę į Lietuvą.

„Senukų“ prekybos centre jie prisipirko įvairaus dydžio talpų su dangčiais, ventiliatoriių, sietelių ir kitokių narkotikų gryninimui reikalingų įnagių.

Tuomet visi trys nuvažiavo į nuošalią sodybą Utenos rajone, kurią V.Šaltenis buvo išnuomojęs. Ten ant rąstų pakėlė autobusą ir ėmėsi pjaustyti jo dugne esančius sutvirtinimus. Tuo metu juos ir sulaikė pasaloje įvykių eigą sekę pareigūnai.

Visi grupės nariai teisme savo kaltę neigė. Jie laikėsi aptartos versijos apie autobuso remontą ir jo priežiūrą. Tik vienas V.Šaltenis iš dalies kaltę pripažino.

Nori greičiau į gimtinės kalėjimą

Paskutinis nuteistas S.Spanjaartas Panevėžio apygardos teismo sprendimo skųsti nesirengia. Tai jam sutrukdytų kuo greičiau būti pargabentam į Nyderlandų Karalystę, kurios pilietis jis yra.

Savo šalyje pensininkas tikisi pasiekti bylos persvarstymo. Mat bausmės už tokį nusikaltimą, kuriuo jis buvo apkaltintas, yra gerokai mažesnės.

Tokiu pat būdu gelbėtis nuo ilgo sėdėjimo už grotų negalės jo sūnus M.Spanjaartas. Ilgą laiką su šeima Kiurasao saloje gyvenusio vyro Nyderlandai nepriima.

Todėl jam teks bausmę atlikti Lietuvoje, už tūkstančių kilometrų nuo Kiurasao saloje gyvenančios savo žmonos su vaikais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.