Darbo biržos milijonierius išvengė grotų

„Pats teisingiausias sprendimas, koks tik begalėjo būti“, - neslėpdamas

Daugiau nuotraukų (1)

Virginija Petrauskienė

Nov 28, 2013, 6:15 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 2:27 AM

Nelegaliai prekiaudamas internetu ir nemokėdamas mokesčių, sportininkas uždirbinėjo pasakiškus pinigus. Daugiau, nei milijoną litų per trejus metus uždirbęs šešėlinis verslininkas nuo valstybės nuslėpė per 68 tūkstančius litų mokesčių.

Uždirbdamas didžiulius pinigus, jaunas vyras buvo tapęs darbo biržos klientu ir ėmė socialines pašalpas bei naudojosi nemokamomis medicinos paslaugomis.

Nustatyta, kad E.Žiaugra internetu užsienio šalių piliečiams pardavinėjo naudotos brangios automobilinės įrangos - padėvėtų brangių mašinų detalių, vaizdo, garso ir navigacinės technikos.

Šias prekes jis per internetinės prekybos sistemą „eBay“ parduodavo Kinijos, Taivano, Prancūzijos, Graikijos ir kitų šalių pirkėjams. Šie pervesdavo pinigus į E.Žiaugros draugų banko sąskaitas. O pardavėjas prekes persiųsdavo naudodamasis pašto ir siuntų tarnybų paslaugomis.

E.Žiaugra, iš šio verslo gaudamas solidžių pajamų, dar buvo užsiregistravęs ir Darbo biržoje. Nustatyta, kad jis apgaudinėdamas valstybę, per kelerius metus gavo daugiau, nei 7000 litų socialinių pašalpų. Taip pat pasinaudojo galimybe gydytis nemokamai ir gavo medicinos paslaugų daugiau, nei už 500 litų.

Panevėžio apygardos teisme jau baigta nagrinėti baudžiamoji byla, kurioje E.Žiaugra buvo kaltinamas neteisėta komercine veikla stambiu mastu, pinigų plovimu, sukčiavimu. Ketvirtadienį prieš pat darbo pabaigą teisiamasis išklausė nuosprendį, kuris jį labai pradžiugino.

Nelegalų klestintį verslą sukusiam panevėžiečiui grėsė reali laisvės atėmimo bausmė iki 8 metų. Tačiau teismas skyrė švelnesnę bausmę, negu numato įstatymas.

E.Žiaugra turės sumokėti 13 - kos tūkstančių litų baudą. Iš jo ikiteisminio tyrimo metu paimti pinigai - 7000 eurų ir 2000 litų bei „Audi S8“ markės automobilis bus skirti nesumokėtų mokesčių išieškojimui.

Likusią iš 68 tūkstančių litų mokesčių dalį E.Žiaugra įsipareigojo sumokėti dalimis. Jis taip pat grąžino neteisėtai socialinių pašalpų pavidalu gautus 7000 litų bei 500 už gydymą.

Teismas atsižvelgė į tai, kad E.Žiaugra turi šeimą, dirba, gauna pajamas. Taip pat teisiamasis pripažino savo kaltę, tačiau sakėsi nežinojęs, kad daro didelį nusikaltimą nuslėpdamas mokesčius.

Tai jau ketvirtoji FNTT Panevėžio valdybos pareigūnų ir apygardos prokurorų išnagrinėta ir į teismą perduota byla. Šias bylas vienija tai, kad kaltinamieji, versdamiesi neteisėta automobilinės technikos prekyba, gavo milijonines pajamas. Tačiau jas nuslėpė ir nemokėjo mokesčių.

Prieš kelerius metus užčiuptas nusikalstamas grupės panevėžiečių verslas savo mastais nustebino pareigūnus. Pradžioje įtarimai buvo pareikšti 7 asmenims, trys iš jų buvo sulaikyti. Nustatyta, kad jie per kelerius metus uždirbo daugiau, nei 4,5 milijono litų.

Atliekant kratas, pas įtariamuosius buvo rasta per 700 vienetų įvairios pardavimui paruoštos technikos. Tarp konfiskuotų daiktų buvo ir pasiklausymo įrangą fiksuojančios ir blokuojančios aparatūros, ginklas, kelios dešimtys tūkstančių grynų pinigų.

Taip pat kelios dešimtys telefonų, per 100 telefono kortelių, kurios konspiracijos sumetimais nuolat būdavo keičiamos. Bendraudami tarpusavyje, šešėliniai milijonieriai savo pokalbius užšifruodavo sutartiniais žodžiais.

Demaskuotos grupės kiekvienas šešėlinis verslininkas teisiamas atskirai dėl didelės bylų apimties.

Praėjusiais metais nuteistas 40 - erių Raimondas Milčius išgirdo teismo nuosprendį, kuriame figūravo itin didelės sumos. Teismo sprendimu, jis turės valstybei grąžinti 1 milijoną 33 tūkstančius gautų neteisėtų pajamų ir sumokėti 59 tūkstančius siekiančią baudą.

Tačiau milijonus vartęs R.Milčius savo vardu neturėjo jokio turto. Klausydamasis nuosprendžio, jis tebebuvo darbo biržos klientas.

Kitas nuteistas tos pačios grupės šešėlinis milijonierius 33 - jų Žydrūnas Adiklis valstybei turės grąžinti 1,5 milijono litų ir sumokėti 65 tūkstančius litų siekiančią baudą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.