Dėl motinos žūties kalta taburetė?

Prieš teismą dėl motinos nužudymo stojęs penkiasdešimtmetis klaipėdietis tikina, kad ji mirtinai susižalojo nukritusi nuo taburetės. Tačiau faktai ir liudininkų parodymai – ne jo naudai.

Gavęs teisę tarti paskutinį žodį A.Brazas nepakilo nuo suolo ir nieko nepasakė.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Gavęs teisę tarti paskutinį žodį A.Brazas nepakilo nuo suolo ir nieko nepasakė.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aušra Pilaitienė

Dec 3, 2013, 7:37 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 12:43 AM

Tragedija Klaipėdoje, Vingio gatvės daugiabutyje, nutiko pernai gruodžio 29-osios naktį, rašo „Lietuvos rytas".

Apie vidurdienį greitajai pagalbai ir savo seseriai paskambinęs Arūnas Brazas pasakė, jog kambaryje rado mirusią savo 80 metų motiną.

Kai atvyko policijos pareigūnai, kruvina pensininkė gulėjo ant sofos iki pusės užklota.

Kraujo dėmėmis buvo išmarginta patalynė, kilimas, sienos, balkono durys.

Ekspertai suskaičiavo keliolika muštinių galvos žaizdų, moteriai buvo lūžę nosies kaulai, žandikauliai, skruostikauliai, rankų pirštai, viršugalvyje ir prie smilkinio išrauti plaukai, nuplėšta vienos ausies kaušelio dalis. Buvo matyti, kad moteris bandė gintis.

Širdo, kad sūnus nedirba

„Kai vakare grįžau namo, radau motiną praskelta kakta. Sakė, jog užlipo ant taburetės ir norėjo nuo viršutinės spintos lentynos pasiimti paltą, bet nukrito.

Nuvedžiau ją į vonią, padėjau nusiprausti veidą, paguldžiau, apvaliau kambaryje kraujo dėmes. Siūliau kviesti greitąją, bet ji nesutiko. Tada ir pats nuėjau miegoti“, – Klaipėdos apygardos teisme pasakojo A.Brazas.

Išmiegojęs jis esą išėjo nusipirkti cigarečių, o sugrįžęs rado motiną gulinčią ant kilimo netoli balkono. Tuomet užkėlė ją ant sofos.

„Aš neįsivaizduoju, iš kur tiek žaizdų.

Prieš kurį laiką ji pargriuvo laiptinėje eidama prie pašto dėžučių, susižalojo ranką. Per daug vaistų vartojo – ir tabletes gerdavo, ir pati leisdavosi“, – kalbėjo A.Brazas ir pridūrė, kad jokių konfliktų tuo metu nebuvo.

Tiesa, anksčiau motina kartais skambindavo į policiją, kai koks jo žodis neįtikdavo. Labiausiai ji pykdavusi, kad sūnus nedirba.

Šiek tiek pinigų jis prasimanydavo pristatęs metalo laužo į supirktuves, iš motinos neprašydavo. Ji esą visą savo 600 litų pensiją išleisdavo vaistams.

Girto neįleisdavo į butą

A.Brazo sesuo teisme teigė, kad motina sūnų be galo mylėjo: „Mama nesiskundė, kad Arūnas ją muša, tik guosdavosi, kad geria ir nedirba, leidžia jos pinigus.“

Sulaikius A.Brazą jam nustatytas 2,7 promilės girtumas. Jis aiškino, kad nedidelį buteliuką išgėrė su atvykusiu svainiu.

Jadvyga Brazienė ir savo kaimynėms buvo prasitarusi, kad sūnus ją muša, kai būna girtas. Pajutusi, kad jis neblaivus, moteris neįsileisdavo jo į namus. Tuomet A.Brazas įsikurdavo rūsyje.

Motinos širdis atsileisdavo ir ji prie rūsio ar lauko durų pakabindavo raštelį sūnui, kad jis jau gali grįžti namo.

Ir lemtingąją dieną viena kaimynė matė, kaip A.Brazas ilgai beldėsi į duris. Po kelių minučių sunkiai vaikštanti motina su parišta ranka vis dėlto jas atvėrė.

Savo pareiškimą atsiėmė

J.Brazienė anksčiau pareigūnams pasakojo, kad už 15 tūkst. litų buvo nupirkusi sūnui kambarį bendrabutyje, bet jis būstą pragėrė. O kai motina paprašė grąžinti pinigus, sūnus pažadėjo nupirkti jai karstą.

2010 metų sausio 1 dieną moteris prašė pradėti ikiteisminį tyrimą, kol sūnus jos neužmušė.

Bet po kelių dienų ji atėjo į policiją atsiimti pareiškimo ir tikino, kad konfliktas kilo dėl trinties vieno kambario bute. Sūnus esą atsiprašė ir jokių problemų neliko.

Paskutinio žodžio neištarė

Teismas bylą išnagrinėjo birželį, bet A.Brazo gynėja paprašė iškviesti specialistą, kuris paaiškintų, ar gali tokius sužalojimus patirti nuo taburetės nukritęs žmogus. Net pats kaltinamasis tokio pageidavimo neišreiškė.

Eksperto komentarai neleido suabejoti – moteris buvo mušama, bandė gintis. Nukritus nuo kėdės tokių sužalojimų neįmanoma patirti.

Prokurorė pasiūlė jį įkalinti 15 metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.