Smūgis šešėliui: sulaikyti 25 asmenys, padarę 8 mln. litų žalą valstybei

Vilniaus pareigūnai kartu su Valstybine mokesčių inspekcija sudavė didelį smūgį šešėlinei ekonomikai. Slaptas operacijas surengę pareigūnai  atskleidė organizuotą asmenų grupę, kuri vertėsi neteisėtu mėsos verslu. Įtariama mėsininkų padaryta žala valstybei – milijoninė.

Skaičiuojama, kad padaryta žala valstybei – 8 milijonai litų.<br>Nuotr. iš archyvo
Skaičiuojama, kad padaryta žala valstybei – 8 milijonai litų.<br>Nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Evelina Valiuškevičiūtė

Dec 4, 2013, 3:51 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 11:53 PM

Apie atliktą operaciją spaudos konferencijoje kalbėjo laikinai Lietuvos kriminalinės policijos biuro viršininko pareigas einantis Edvardas Šileris.

Tyrimo metu buvo atlikta per 60 kratų ir sulaikyti 25 asmenys. Trečiadienį taip pat rasta ir paimta 800 tūkst. litų grynaisiais pinigais.

Įtariama, kad viena lietuviška įmonė, kuri vertėsi prekyba mėsa, jos gaminiais ir kitais maisto produktais, vykdė apgaulingą buhalterinę apskaitą, klastojo dokumentus, nesumokėjo valstybei privalomųjų mokesčių.

Buvo areštuotas įmonės turtas, jis siekė per 5 mln. litų. Skaičiuojama, kad per penkerius metus padaryta žala valstybei – 8 milijonai litų.

„Modelis buvo ganėtinai primityvus – buvo perkama produkcija su dokumentais, vėliau neapskaitoma ir parduodama. Buvo gaunamos grynosios pinigų sumos, kurios buvo neapskaitomos. Ir tai sukosi ratu“, – sakė E.Šileris.

Dauguma mėsos buvo parduodama turgavietėse, taip pat kai kuriose prekybos tinkluose. Pareigūnai nenorėjo įvardynti konkrečių prekybos centrų, kur buvo parduodama ši produkcija: „Pati organizacija yra Vilniuje, tačiau rinka – visa Lietuva.“

Neapskaitytos produkcijos ir nesumokėtų mokesčių mastas dar bus tikslinamas.

„Tikslas yra toks, kad sumos, kurios inkriminuojamos, būtų išieškomos iš minėtų asmenų. Tai nėra kažkokios apskaičiuotos „popierinės“ sumos. Tikimės, kad teisminiame nagrinėjime valstybė atgaus nesumokėtus mokesčius ir papildys biudžetą“, – sakė E.Šileris.

Sulaikyti visi darbuotojai

Įdomu tai, kad pačios įmonės veikla nėra apribota, tačiau šiuo metu nėra nė vieno darbuotojo. Sukčiavimu užsiėmė ir buvo susemti visi įmonės darbuotojai, taip pat ir vadovas.

Be to, įmonės vadovai turės pasiaiškinti dėl piniginių lėšų kilmės, už kurias buvo įgyta dalis turto.

Pareigūnas neatskleidė, kokia tai konkreti mėsos įmonė. Tačiau jos branduolys – Vilniuje.

„Šiame versle tai yra pakankamai gerai žinoma įmonė, tačiau ji nėra ta bendrovė, kurios reklamą galima pamatyti televizijos ekranuose“, – dėmesį atkreipė E.Šileris.

Šie nusikaltimai padaryti per penkerius metus. Tyrimas buvo vykdomas vienerius metus. Dėl dalies iš sulaikytų asmenų bus kreiptasi į teismą dėl kardomosios priemonės – suėmimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.