Hakerių taikinyje - Radviliškio mokyklos elektroninis dienynas

Prie Radviliškio V.Kudirkos pagrindinės mokyklos elektroninio dienyno neteisėtai prisijungę programišiai dviejų klasių moksleiviams prirašė neigiamų pažymių bei išsiuntinėjo pranešimus, kuriuose gausu necenzūrinių žodžių ir išsireiškimų.

Daugiau nuotraukų (1)

Ričardas Vitkus

2013-12-05 15:48, atnaujinta 2018-02-19 23:21

Programišių ataką patyrusios mokyklos administracija kreipėsi į policiją, kuri pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl neteisėto prisijungimo prie informacinės sistemos.

Jau nustatyti trijų kompiuterių, kuriais naudojosi į mokyklos elektroninį dienyną įsilaužę hakeriai, IP adresai.

V.Kudirkos pagrindinės mokyklos direktorius Vytautas Matuzas sakė manąs, kad į mokyklos elektroninį dienyną įsibrovė ir jame prikiaulino ne jų auklėtiniai.

„Kad yra įsibrauta į mūsų mokykloje naudojamą sistemą „Mano dienynas“ lapkričio 20-osios vakare pastebėjo muzikos mokytojos sūnus. Mūsų mokykloje besimokantis vaikinas pažvelgęs į dienyną nustebo, kad jo mama daugeliui mokinių prirašė neigiamų pažymių.

Neigiami pažymiai buvo parašyti didžiajai daliai devintos klasės mokinių bei keliems aštuntokams. Be to šios muzikos mokytojos vardu buvo sukurta necenzūrinių žodžių kupina apklausa, tokie pranešimai išsiuntinėti mokiniams ir jų tėvams.

Nekartosiu necenzūrinių žodžių, kuriais dienyną dergė įsilaužėliai. Apie šių hakerių mentalitetą byloja kad ir tokia į dienyną įrašyta frazė: „Kas tai skaitys, tas - duchas“, - portalui lrytas.lt sakė V.Matuzas.

Sužinojus apie neteisėtą įsilaužimą į mokyklos elektroninį dienyną, jis buvo užblokuotas. Mokiniai ir jų tėvai apie šį incidentą buvo informuoti elektroniniais laiškais.

„Apie įsibrovimą į elektroninį dienyną pranešėme policijai. Nustatėme įsibrovimui į sistemą naudotų kompiuterių IP adresus.

Mums prikiaulinę hakeriai naudojosi trimis kompiuteriais. Dienyne palikti programišių įrašai jau panaikinti.

Norint apsaugoti dienyną nuo tolesnių atakų pareikalauta, kad priėjimą prie dienyno turintis asmenys pasikeistų slaptažodžius. Patarta slaptažodžius keistis dažniau“, - sakė V.Matuzas.

Pasak direktoriaus, elektroninis „Mano dienynas“ V.Kudirkos pagrindinėje mokykloje įdiegtas prieš dvejus metus ir per tą laiką jokių incidentų nepasitaikė.

V.Matuzo manymu, į elektroninį dienyną buvo įsibrovę ne jų mokyklos auklėtiniai: „Spėju, kad čia „pasismagino“ su mūsų mokykla nieko bendro neturintys chuliganai“.

Ikiteisminį tyrimą dėl neteisėto prisijungimo prie informacinės sistemos atliekantys Radviliškio rajono policijos komisariato pareigūnai sakė, kad nustatyti, kas įsibrovė į elektroninį žinyną, nebus sunku.

Nors per šį įsibrovimą didelės žalos nebuvo padaryta, už neteisėtą prisijungimą prie informacinės sistemos programišiai gali būti nubausti viešaisiais darbais arba bauda, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki vienerių metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.