Vagys sugadino verslininko Kalėdas - pagrobė brangius bonsus

Kol Panevėžio priemiestyje, Staniūnų kaime gyvenanti šeima miegojo, jų privataus namo kieme pasidarbavo įžūlūs vagys. Nusikaltėlių grobiu tapo šeši vazonuose auginami sodo bonsai – dekoratyvinės formuotos pušys. Nuostolį savininkas įvertino 15 tūkst. litų.

Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

2013-12-05 13:12, atnaujinta 2018-02-19 23:26

Vagystę Staniūnų kaimo gyventojas G.S. pastebėjo trečiadienio rytą. Nuosavo namo kieme, skirtingose vietose jis pasigedo 6 vazonų su dekoratyvinėmis formuotomis pušimis. Vyriškis turi įmonę, užsiimančią prekyba dekoratyviniais augalais ir landšafto apželdinimo darbais ir dalį augalų laiko savo sodyboje.

„Iš dalies esame patys kalti. Dabar kieme vyksta statybos, nugriauta tvora, nebuvo tinkamos apsaugos“, – kalbėdamas su lrytas.lt ir save kaltino G.S., po vagystės nedelsiant kieme kieme įsirengęs vaizdo kameras.

Pavogti augalai – tai ne kambariniai, o sodo bonsai, kuriems panešti reikia kelių vyrų, o ir išvežti reikėjo tikrai ne lengvojo, o krovininio automobilio.

Labiausiai augalų mylėtojui gaila kartu su dar penkiais bonsais pavogtos skiepytos tankiaspyglės pušies „Brepo“. Specialiame keramikiniame vazone augantį bonsą G.S. iš užsienio buvo atsivežęs prieš ketverius metus ir vėliau juo pats rūpinosi, užsiėmė tolesniu formavimu. Pasak panevėžiečio, bonsams reikalinga nuolatinė priežiūra – netinkamai prižiūrimi, jie neteks savo dekoratyvios išvaizdos ar iš viso sunyks.

G.S. neabejoja, kad ši vagystė buvo iš anksto suplanuota. Vyriškis spėja, kad išskirtiniai, brangūs bonsai galėjo būti pavogti pagal kažkieno užsakymą ir stebisi, kaip žmonės nesibaimina sugadinti reputacijos, savo kiemą papuošdami nusikalstamu būdu įsigytais augalais.

„Tokį augalą, kurį ne vienerius metus prižiūrėjau, atpažinčiau ir po 10-15 metų“, – sakė apželdintojas. 

Dekoratyviniais augalais prekiaujantys ir taip pat ne kartą apvogti Panevėžio krašto verslininkai spėja, kad yra susidariusi brangių dekoratyvinių augalų vagystėmis besispecializuojanti nusikaltėlių gauja. Iš jų vogtus augalus nusiperka tie, kas nori išskirtinių landšafto elementų įsigyti gerokai pigiau, nei perkant legaliai. Į juodąją rinką iškeliauja ir pavogti kitokie sodybų puošybos elementai, pavyzdžiui – skulptūros. 

Nuo tokių ilgapirščių nukenčia ir originaliai savo kiemus norėję papuošti žmonės. Pavyzdžiui, vienas Panevėžio teisininkas iš jo kiemo išrautą retos veislės svyrančią eglę netrukus aptiko pardavinėjamą turguje ir susigrąžino. Kita panevėžiečių šeima iki šiol gaili prieš keletą metų nuo namo durų pavogtos autorinės iš ąžuolo išdrožtos angelo skulptūros – ji dingo tarsi be pėdsakų, nors po vagystės jos nuotraukos buvo publikuotos žiniasklaidoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.