Žudikas puošėsi nužudyto bičiulio drabužiais

Aštuoniskart teistas ir recidyvistu pripažintas šiaulietis 50 metų Alvidas Dargužas laisvėje išbuvo vos mėnesį. Šį pavasarį į namus iš įkalinimo įstaigos sugrįžęs vyriškis peiliu mirtinai subadė savo bičiulį.

Daugiau nuotraukų (1)

Gintaras Šiuparys

Dec 5, 2013, 4:20 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 11:19 PM

A.Dargužas kaltę pripažino iš dalies – jis tikino, kad peiliu tik gynėsi nuo beisbolo lazda besišvaistančio draugo.

Tačiau šią jo ir poros liudytojų versiją niekais pavertė ekspertai, neaptikę ant žudiko kūno nė vieno sužalojimų nuo beisbolo lazdos. Todėl teismas tai įvertino kaip bandymą išsisukti nuo bausmės.

Šiaulietį nuspręsta pripažinti pavojingu recidyvistu ir įkalinti 12 metų. Iš A.Dargužo aukos artimiesiems priteista per 2000 litų turtinės ir 85 tūkstančiai litų neturtinės žalos.

Prisibijojo ūmaus šeimininko

Nuo 1982 metų net 8 kartus teistas A.Dargužas su auka tapusiu 15 metų jaunesniu Sauliumi Antanavičiumi ir susipažino įkalinimo įstaigoje. Pastarasis atliko bausmę, nes per muštynes sužalojo žmogų.

Seną pažįstamą S.Antanavičius prisiminė šių metų pavasarį, kai šeimininkas pardavė jo nuomotą butą. Pastogės ieškojęs šiaulietis nusprendė laikinai prisiglausti A.Dargužui priklausančiame būste. Už šią paslaugą vyriškis pažadėjo suremontuoti šį butą.

Su žmona Ona kartu nebegyvenęs, bet ryšį palaikęs ir penkiamečiu sūnumi rūpinęsis S.Antanavičius ne kartą buvo prasitaręs, kad prisibijo vyresnio, bet itin ūmaus būdo šeimininko. Vyriškis ieškojo kito nuomojamo būsto, bet išsikraustyti nebesuspėjo.

Atpažino sutuoktinio drabužius

S.Antanavičiaus šių metų kovo pradžioje pirmoji ir pasigedo žmona.

Paskutinį kartą vasario 28-ąją su sutuoktiniu bendravusi moteris po to nesėkmingai bandė jam paskambinti, o galiausiai kreipėsi į policijos pareigūnus. Netruko paaiškėti, jog nuojauta moters neapgavo – dingusysis kovo 8-osios vakarą rastas nužudytas.

Pareigūnai iš karto sučiupo ir įtariamąjį. Jis išsidavė pats – prie namų vaikštinėjo apsirengęs aukos drabužiais. Kepurę ir megztinį atpažino prie dingusiojo naujųjų namų su pareigūnais atvažiavusi S.Antanavičiaus žmona.

A.Dargužas bandė pabėgti, kai kriminalistai išleido jį atnešti buto raktų. Bėgliui išsisukti nepavyko - netrukus buvo sučiuptas.

Susikirvirčijo prie vaišių stalo

Nužudyto S.Antanavičiaus kūnas patiktas Žemosios gatvėje esančio daugiabučio sandėliuke.

Buto savininkas įėjimą į sandėliuką buvo užmaskavęs virtuvine spintele. Tačiau tai negelbėjo – pareigūnai netruko surasti palaikus. Nužudytojo kūne ekspertai suskaičiavo 5 durtines, ir pjautines žaizdas – badyta į veidą, rankas, nugarą.

A.Dargužas iškart prisipažino per išgertuves vasario 28-osios vakarą nužudęs savo bičiulį. Ginčas neva kilo dėl nuomininko nesutarimų su kaimynais.

Žudikas tikino, kad išgirdęs priekaištus bičiulis pirmas tvojo muščiu į veidą, o sulaukęs atkirčio griebė besibolo lazdą ir ėmė ja talžyti.

A.Dargužas sakė, kad parkritęs sugriebė peilį ir gindamasis ne daugiau kaip porą kartų dūrė smurtautojui.

Ketino paslėpti kūną

Vyriškis mirė nuo dūrio peiliu į nugarą – buvo pažeistas plautis.

Pamatęs, kad įnamis nebegyvas, šeimininkas nebegyvą vyriškį paguldė į lovą ir užtiesė antklodę. Po poros dienų A.Dargužas nusprendė lavoną paslėpti palėpėje, o vėliau jį pernešė į sandėliuką, o įėjimą užmaskavo virtuvine spintele.

Kelias dienas girtavęs žudikas ketino atsikratyti negyvėliu, bet nusprendė, kad reiktų pagalbininko. Šiaulietis kovo 8-ąją į pagalbą pasikvietė kaimyną, bet šis išvydo į kilimą susuktą lavoną ir pabėgo.

Į kapines palaikus nuvežti ir palikti ketinęs A.Dargužas galiausiai nuėjo miegoti, bet netrukus buvo pažadintas kriminalistų.

Žudiko versija nepatikėjo

Pareigūnų surinktus įkalčius ir ekspertų išvadas išanalizavęs teismas konstatavo, kad beisbolo lazda besišvaistantis S.Antanavičius tebuvo teisiamojo vaizduotės vaisius.

Žudiką apžiūrėję medikai nerado nė vieno sužalojimo, padaryto beisbolo lazda. Būste nepavyko rasti ir pačios lazdos, nors šiaulietis tikino ją palikęs numestą.

Teisiamasis buvo iškėlęs versiją, kad lazdą kažkas pavogė iš nerakinto buto. Bet tai paneigė kriminalistų parodymai – jie ne kartą beldėsi į šį būstą, bet rasdavo užrakintas duris.

Į teismą konvojaus pareigūnų atvesdintas A.Dargužas bandė slėpti veidą, vengė žiūrėti ir į nužudytojo namiškius. Kai buvo paskelbtas nuosprendis, žudikas bandė pyktį išlieti ant žurnalistų – vedamas pro šalį žarstėsi grasinimais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.