JAV serialo „Informatoriai“ kūrėjams – vagišių kirtis Vilniuje

Lietuvoje filmuojamo JAV serialo „Informatoriai“ kūrėjai Vilniuje neteko daugiau kaip 32 tūkstančių litų, tačiau džiaugiasi, kad vagys neišnešė didžiausio turto – būsimo filmo vaizdo įrašų.

Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė

Dec 13, 2013, 8:18 AM, atnaujinta Feb 19, 2018, 8:38 PM

Filmuoti aštuonių dalių serialo į Vilnių spalio pabaigoje atvykę amerikiečiai džiaugėsi lietuvių aktorių ir pagalbininkų profesionalumu, tačiau jų nuotaiką trečiadienio rytą aptemdė įžūli vagystė, rašo „Lietuvos rytas".

Rytą į Markučiuose, „Audimo“ fabriko teritorijoje, nuomojamas patalpas atėję darbuotojai rado išpjautą seifą. Iš jo buvo dingę visi pinigai.

Policija neabejoja, kad darbavosi profesionalai.

Įtariami ir saviškiai

Vagys į serialo kūrėjų nuomojamas patalpas įlipo per langą. Išlaužę duris į buhalteriją, jie nusitempė seifą į tualetą.

Seife elektriniu metalo pjovikliu išpjovę skylę nusikaltėliai čiupo pinigus ir pabėgo.

Pavogtų pinigų suma ketvirtadienį dar buvo tikslinama, tačiau jau dabar aišku, kad vagių grobis yra ne mažesnis nei 32,5 tūkst. litų.

Tiriamos kelios versijos. Tarp jų ir ta, kad informaciją nusikaltėliams suteikęs asmuo gerai žinojo, kur laikomi pinigai ir kokia yra teritorijos bei patalpų apsauga.

Kad trečiadienio naktį patalpose darbavosi savi, mano ir kartu su amerikiečiais serialą kuriančios Lietuvos įmonės „Baltijos filmų paslaugos“ prodiuserė Lineta Mišeikytė: „Tai savų darbas arba kas nors mus ilgai stebėjo.“

Apsauga nieko nepastebėjo

Langas, per kurį įlipo nusikaltėliai, nebuvo išdaužtas, todėl manoma, kad jį vakare kas nors specialiai paliko pravirą.

Kad vagis pakvietė gerai teritoriją žinantis žmogus, rodo ir kitos aplinkybės. Sunkus seifas buvo nutemptas į tualetą, vienintelę patalpą, kurioje nėra priešgaisrinės signalizacijos.

Kad jį tempti būtų lengviau, nusikaltėliai išpjovė dalį kilimo iš filmuoti paruošto interjero.

Savo pėdsakus nusikaltėliai užmaskavo grindis apipurškę putomis iš priešgaisrinio gesintuvo.

Vagys taip pat žinojo, kad „Audimo“ teritorijoje nėra vaizdo kamerų, neįrengta signalizacija.

Pastatus ir teritoriją saugo tik apsaugininkai.

Jie dirbo ir vagystės naktį, bet nieko nepastebėjo, nes vagišiai atėjo iš tos pusės, kurią apsaugos darbuotojai apžiūri labai retai.

Liko brangiausias turtas

„Baisu, bet galėjo būti dar baisiau. Svarbiausia, kad liko seife buvusi filmuota medžiaga“, – kalbėjo L.Mišeikytė.

Kadangi seifas sudarytas iš kelių atskirų dalių, vaizdo įrašų nusikaltėliai arba nerado, arba jie jų nesudomino.

Jeigu būtų dingę vaizdo įrašai, serialą būtų tekę filmuoti iš naujo.

Tai būtų sužlugdę projektą, nes pirmąją „Informatorių“ seriją JAV televizijos kanalas ABC ketina parodyti sausio 2 dieną.

Seriale – daug lietuvių

Vienas pagrindinių JAV televizijos kanalų ABC serialą „Informatoriai“ Lietuvoje kuria kartu su bendrove „Baltijos filmų paslaugos“.

Jiems taip pat talkina bendrovė „Vilniaus kino biuras“.

Aštuonių dalių serialas yra pagrįstas istoriniais faktais. Veiksmas vyksta 1985 metais, šaltojo karo tarp JAV ir Sovietų Sąjungos metu.

Seriale vaidina Lietuvoje gerai žinomi aktoriai Leonardas Pobedonoscevas, Sigitas Račkys, Arvydas Dapšys ir kiti. Daugybė lietuvių filmavosi masinėse scenose. Prie šio filmo kūrimo jau prisidėjo beveik 2000 lietuvių.

Projektą režisuoja penkių režisierių komanda. Dvi paskutines serijas – garsus vengrų kilmės filmų ir televizijos režisierius Peteris Medakas.

Vilnių amerikiečiai pasirinko neatsitiktinai. Čia juos atviliojo aukščiausios kvalifikacijos profesionalų komanda ir pats miestas, kuriame, anot kūrėjų, galima surasti ir Ameriką, ir Rusiją, ir Italiją primenančių vietų.

Buvo filmuojama senamiestyje, Naujamiestyje, Pavilnyje. ABC žiūrovai galės išvysti lietuviams gerai žinomas vietas – Martyno Mažvydo biblioteką, Rusų dramos teatrą, Genocido aukų muziejų. Vienas Gedimino prospekto butas buvo virtęs ir JAV CŽV agento, ir Rusijos KGB agento būstu.

Filmavimo grupė sostinę ketina palikti gruodžio pabaigoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.