Lietuvą sukrėtusią egzekuciją stebėję telšiškiai už grotų sėdės beveik dešimtmetį

Teisėjai paskelbė sprendimą Telšius sukrėtusioje byloje. Prieš dvejus metus vyrui kastuvu buvo nukirsta galva. Savo dėdei, egzekucijos vykdytojui, talkinę telšiškiai broliai 34 metų Virginijus ir 23 metų Mantas Lukošiai laisvės nematys beveik dešimtmetį. Taip nusprendė Šiaulių apygardos teismas. 

V.Lukošius buvo atvesdintas surakintomis rankomis, o jo jaunėlis brolis teisme nepasirodė.<br>G.Šiupario nuotr.
V.Lukošius buvo atvesdintas surakintomis rankomis, o jo jaunėlis brolis teisme nepasirodė.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gintaras Šiuparys

Dec 27, 2013, 3:41 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 4:36 PM

Broliai Lukošiai patys nežudė telšiškio 36 metų Ramūno Raudžio, bet dalyvavo įvykdant egzekuciją. Įstatymas numato, kad bendrininkai yra atsakingi ir už vykdytojo padarytas nusikalstamas veikas.

Ketvirtą kartą teistam V.Lukošiui skirta 9 metų ir 6 mėnesių įkalinimo bausmė, o anksčiau neteistas jaunėlis brolis kalės pusmečiu trumpiau.

Iš brolių solidariai priteista per 22 tūkstančius litų turtinės žalos. Be to, jiems teks atlyginti ir neturtinę žalą: nužudytojo tėvams ir dukteriai priteista po 100 tūkstančių litų, o jo sutuoktinei 2 litai – moteris prašė simbolinės sumos.

Kraupią egzekuciją surengė teisiamųjų dėdė 49 metų Albertas Skulskis, pravarde Gyvis. Šis telšiškis teismo išvengė - po nusikaltimo buvo sulaikytas ir pasikorė areštinėje.

Rado kūną be galvos

R.Raudį namiškiai pastarąjį kartą matė 2011 m. spalio 9-ąją, bet jo nepuolė ieškoti, nes ne kartą teistas vyras keliom dienoms neperspėjęs dingdavo ir anksčiau.

Paieška pradėta spalio 14-ąją, kai į policiją kreipėsi dingusiojo brolis.

Kitą dieną prie Germanto ežero grybavusi moteris aptiko vyriškio palaikus be galvos. Išsiaiškinta, kad tai – dingusiojo R.Raudžio kūnas.

Pareigūnai per kelias dienas nustatė įtariamųjų ratą – buvo sulaikyti broliai Lukošiai ir jų dėdė A.Skulskis.

Prisiminė senas nuoskaudas

A.Skulskis su R.Raudžiu spalio 9-ąją girtavo Telšių kavinėje „Branša“. Naktį važiuodami M.Lukošiaus vairuojamu automobiliu „Audi A6“ sugėrovai susivirčijo.

Praeityje garsios „šilinių“ gaujos narys A.Skulskis prisiminė, kad prieš keliolika metų R.Raudys jį buvo nusivežęs į mišką ir išvadinęs „gaidžiu“. Tad telšiškis nusprendė, jog atėjo metas kerštui.

Prie Germanto ežero atvažiavęs A.Skulskis ištempė už kojos sugėrovą iš mašinos ėmė jį talžyti.

Pailsęs telšiškis vėliau priešintis neįstengiančią auką daužė iš mašinos bagažinės paimtu raktu ratų veržlėms atsukti.

Bandė sumėtyti pėdas

Galiausiai Gyvis liepė jaunesniam sūnėnui atvežti kastuvų lavonui užkasti. M.Lukošius pakeliui susitiko su seserimi Sandra, kuriau papasakojo apie siautėjantį dėdeę. Ši pasiūlė apsikeisti automobiliais – broliui davė prieš kelerius metus loterijoje laimėtą „Audi A3“.

Kai M.Lukošius grįžo, žiauriai sumuštas R.Raudys dar buvo gyvas, o A.Skulskis jį dusino. Vėliau jis nesėkmingai bandė kastuvu nukirsti galvą. Galiausiai broliai išvydo dėdę, nešiną peiliu nupjauta galva.

Paežerėję palikusi kūną, trijulė išvažiavo paslėpti galvos. Pakeliui jie atsikratė aukos telefonu, peiliu. Nužudytojo galva buvo užkasta gretimame Plungės rajone.

Žudikas pasikorė areštinėje

Nustatę įtariamuosius, pareigūnai sulaikė anksčiau už nužudymą jau teistą A.Skulskį, brolius Lukošius ir vieno jų sutuoktinę.

Teismui leidus pagrindinį įtariamąjį laikyti suimtą, į areštinę sugrąžintas A.Skulskis pasikorė. Vyriškis smaugvirvę nusipynė suplėšęs savo marškinius.

Tada broliai papasakojo viską ir parodė, kur paslėpta galva.

Išniekino kapą ir kūną

Dėl R.Raudžio nužudymo užvirusios aistros nenurimo ir palaidojus pagrindinį įtariamąjį A.Skulskį. Praėjus kelioms dienoms po laidotuvių, pastebėta, kad atkasta šio telšiškio kapavietė.

Ją išrausę vandalai atvožė karsto dangtį ir pabandė nukirsti lavonui galvą.

Dėl palaikų išniekinimo buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas, nustatyti keli įtariamieji. Tačiau metus trukęs tyrimas užsibaigė niekuo – įkalčių nepakako kaltei įrodyti.

Teisiamasis buvo abejingas

Nuosprendį išklausė tik vienas teisiamasis – V.Lukošius. Jaunėlis brolis į teismą neatvyko, o medikų pažymą žadėjo atsiųsti faksu.

Antrankiais surakintas V.Lukošius buvo atvesdintas konvojaus pareigūnų. Telšiškis neseniai buvo įkalintas, nes sumušė dėdės A.Skulskio buvusią sugyventinę.

Ketvirtą kartą prieš teismą stojęs V.Lukošius buvo abejingas ir susirinkusiems aukos artimiesiems, ir išgirstam nuosprendžiui.

Telšiškis ironiškai šyptelėjo, kai teismas paskelbė konfiksuojantis nusikaltimo įrankiais pripažintus abu automobilius „Audi“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.