H.Daktaras praturtėjo 3 tūkstančiais litų Lietuvos sąskaita

„Draugų nebeliko, liko tik gerbėjai“, - Vilniaus apygardos administracinio teismo (VAAT) koridoriuje išvydęs būrį žurnalistų, pareiškė iki gyvos galvos nuteistas Kauno nusikaltėlių pasaulio lyderis 55 metų Henrikas Daktaras.

Daugiau nuotraukų (1)

Milda Kuizinaitė

Dec 30, 2013, 2:38 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 4:03 PM

VAAT pirmadienio popietę paskelbė, jog už tai, kad buvo kalinamas higienos normų neatitinkančiomis sąlygomis, H.Daktarui priklauso 3 tūkstančių litų kompensacija. Taip teismas įvertino neturtinę žalą.

Teismas nustatė, jog Lukiškių tardymo izoliatoriaus-kalėjimo kamera, kurioje iki teismo buvo laikomas H.Daktaras, neatitiko higienos normų.

2009 metais Iš Bulgarijos pargabentas H.Daktaras buvo apgyvendintas rūsyje esančioje kameroje, kur paprastai už nusižengimus trumpam perkeliami iki gyvos galvos nuteisti kaliniai.

Jo teigimu, kameroje oro temperatūra siekė tik apie 13 laipsnių, o vasarą įšildavo iki 16 laipsnių. Tik po daugybės skundų Apeliacinio teismo sprendimu jo kameroje buvo įjungtas elektrinis šildytuvas.

Kalinys pasakojo, jog kameroje – tik šaltas vanduo, o nusimaudyti po dušu leidžiama kartą per savaitę ir ne ilgiau nei 15 minučių.

H.Daktaras skundėsi, jog dėl šalčio ir nuolatinės drėgmės jam ėmė gelti sąnarius, o dėl dirbtinės šviesos suprastėjo regėjimas.

Jo skundą išnagrinėjęs teismas padarė išvadą, kad H.Daktaro sveikatos pablogėjimas nesusijęs su kalinimo sąlygomis. Teigiama, jog kai kuriomis ligomis jis sirgo dar prieš patekdamas į Lukiškių tardymo izoliatorių-kalėjimą.

Vos kaunietį pargabenus iš Bulgarijos, jam buvo skirta psichiatro konsultacija, taikomas ambulatorinis gydymas.

Už sveikatai kenksmingas kalinimo sąlygas H.Daktaras iš valstybės siekė prisiteisti milijoną.

„Lietuva – skurdi, ko norėti“, - išklausęs teismo sprendimą šypsojosi kalinys, o posėdį stebėjusius žurnalistus pakvietė į restoraną: „Gavau tris tūkstančius, bent mineraliniui visiems užteks.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.