Galvosūkis dėl kanapių sėklų: kada jos tampa neteisėta preke?

Įsigyti kanapių sėklų užsienyje – sunkus nusikaltimas, o bet kuriame Lietuvoje prekybos centre jos tampa visiškai teisėta preke.

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Karaliūnas

Jan 3, 2014, 2:34 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 11:51 PM

Ar tikrai tokioje neįprastoje situacijoje atsidūrė kaunietis Tadas Ivanauskas, kuris Nyderlandų Karalystės interneto parduotuvėje įsigijo 160 kanapių sėklų (2,74 gramo) ir paštu siuntė jas į namus?

Vyriškis nesislapstė ir nesimaskavo – nurodė tikrą savo vardą bei pavardę, buto adresą. Anksčiau jis niekada nebuvo teistas už nusikaltimus, susijusius su kvaišalais.

Pernai birželio 28-ąją sėklas aptiko Vilniaus teritorinės muitinės pareigūnai, T.Ivanauską sulaikė policijos pareigūnai ir vyriškis keturis mėnesius yra suimtas Kauno tardymo izoliatoriuje.

Ekspertai lig šiol nenustatė sėklose esančios veikliosios medžiagos tetrahidrokanabinolio koncentracijos. Jeigu šios medžiagos aptinkama mažiau kaip 0,2 procento, tokios kanapės priskiriamos prie pluoštinių ir jų sėklomis galima prekiauti.

Dar daugiau – T.Ivanauską ginantis advokatas Linas Stanislavas Bagdonas įsitikinęs, kad tiriant tik kanapių sėklas išvis neįmanoma nustatyti veikliosios medžiagos kiekio, pagal teisminę praktiką sėklos nepriskiriamos narkotinės medžiagos kanapių ar jų dalių grupei, todėl jo ginamasis be pagrindo uždarytas tardymo izoliatoriuje.

Sprendžiant klausimą dėl suimtojo kardomosios priemonės pratęsimo L.S.Bagdonas viename prekybos centre pirktą kanapių sėklų pakelį atsinešė į Kauno apygardos teismą.

„Jeigu pareigūnai pas mane rastų šias sėklas, taip pat turėtų sulaikyti ir uždaryti į areštinę. Kaip jie nustatytų, kad tai yra pluoštinių kanapių sėklos?“ – svarstė teisininkas. Net ant pakuotės nematyti užrašo, kad tai yra pluoštinių kanapių sėklos.

Kratos metu T.Ivanausko namuose kriminalistai aptiko kelis gramus džiovintų kanapių ir psichotropinių grybų, tačiau advokatas L.S.Bagdonas įsitikinęs – tai nėra priežastis tiek laiko T.Ivanauską laikyti suimtą.

Kriminalinės policijos biuro (KPB) specialistė Jelena Zuj patvirtino, kad pagal kanapių sėklų cheminę sudėtį išties neįmanoma nustatyti, ar iš jų išaugs pluoštinis, ar kvaišalams gaminti tinkamas augalas.

Tačiau ekspertai gali tai padaryti pagal sėklų paviršiuje aptinkamas daleles.

„Jeigu net pluoštinės kanapės sėklas apibarstytume džiovintomis narkotinėmis kanapėmis, ekspertai gali tiksliai nurodyti, kokio tai augalo sėklos“, — kalbėjo KPB atstovė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.