Klaipėdoje pavogta kolekcija už 100 tūkst. litų

Patirtus nuostolius kolekcininkas įvertino 100 tūkst. litų.

Iš seifo pradingo Antrojo pasaulinio karo apdovanojimai.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotrauka
Iš seifo pradingo Antrojo pasaulinio karo apdovanojimai.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

Alvydas Ziabkus

Jan 5, 2014, 4:06 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 10:41 PM

Iš seifo pradingo Antrojo pasaulinio karo apdovanojimai, apie 25 carinės Rusijos ir kitų šalių auksinės monetos, 7 lietuviškas progines monetos, 2 sidabrines tarpukario Lietuvos monetos, apie 40 carinės Rusijos sidabrinių monetų bei medalių ir apie 270 gramų aukso laužo.

Patirtus nuostolius kolekcininkas įvertino 100 tūkst. litų.

Keisčiausia tai, kad jokių įsilaužimo požymių nei į butą, nei į seifą šeimininkas neaptiko. Į įtariamųjų ratą pateko kolekcionieriaus artimieji, galėję padaryti raktų kopijas.

Palangoje gyvenantis kolekcininkų pasaulyje žinomas numizmatas Antanas Kalanta teigė, kad parduoti vogtą kolekciją Lietuvoje yra sudėtinga. Kolekcininkų bendruomenė iš karto sužino apie vagystę ir stebi kolekcininkų mugėse siūlomus eksponatus.

Tačiau apie Kuncų gatvėje gyvenantį apvogtą kolekcininką Klaipėdos kolekcininkų klube nieko nėra žinoma.

Šio klubo pirmininkas Juozas Valančiauskas teigė, kad oficialių kolekcininkų bendruomenei nepriklausančio numizmato vertybes kas nors gali įsigyti neįtardamas, kad jos yra vogtos.

„Tokiu atveju surasti pavogtus medalius galima tik turint jų registracijos numerius, arba medalių bei monetų nuotraukas. Tačiau tikimybė susigrąžinti kolekciją yra menka“, - teigė J.Valančiauskas.

Vertingus numizmatikos rinkinius turintys kolekcininkai vagių taikiniais tampa gana dažnai.

A.Kalanta pasakojo, kad prieš 6 metus buvo apvogtas Palangoje Nemirsetoje gyvenantis kolekcininkas. Į jo būstą vagys nakčia įsibrovė į vidų prileidę migdomųjų dujų.

Prieš 8 metus nuo vagių buvo nukentėjęs ir pats palangiškis A.Kalanta. Kolekcionierius įtaria, kad jo name dirbęs vienas statybininkas iš palėpės nugvelbė lagaminėlį su didele tarpukario Lietuvos medalių ir monetų kolekcija, kurios vertė siekė apie 50 tūkst. litų.

Vagystę kolekcininkas pastebėjo tik po dviejų savaičių. Statybininko kaltės policijai įrodyti nepavyko, o po kurio laiko pavogtos kolekcijos pėdsakai buvo aptikti Rygoje.

Paaiškėjo, kad ten vykusioje tarptautinėje kolekcininkų mugėje pavogtas vertybes pardavinėjo kažkoks lietuvis, iš kurio visą kolekciją nupirko vokiečiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.