Smurtautojo sąžinę prislėgė antros moters mirtis

Ignalinos policijos areštinėje nuo savaitgalio laiką leidžia Tverečiaus kaimo gyventojas 37-erių Antanas P. Vyras šeštadienį pats paskambino bendruoju pagalbos telefonu ir pasakė nužudęs savo sugyventinę.

Daugiau nuotraukų (1)

Virginija Petrauskienė

Jan 6, 2014, 11:51 AM, atnaujinta Feb 17, 2018, 10:03 PM

Į Antano P. namus atvykę policijos pareigūnai rado ant grindų gulinčią negyvą 35-erių Ritą P. Buvo aišku, kad prieš mirtį moteris patyrė smurtą: ant jos kūno buvo daugybė muštinių ir kirstinių žaizdų.

Įtariamas nužudymu namelio šeimininkas neslėpė, kad neblaivus smurtavo prieš savo gyvenimo draugę. Patikrinus paaiškėjo, kad Antanas P. gerokai apsvaigęs. Jo organizme rasta 2,55 promilės alkoholio.

Išgerti nevengianti porelė kartu gyveno nuo praėjusių metų pavasario. Rita P. į Tverečių atvažiavo iš Ignalinos. Žinoma, kad ji anksčiau buvo ištekėjusi ir santuokoje pagimdė tris vaikus. Tačiau girtauti linkusi moteris išsiskyrė su savo vyru. Rita P. nesugebėjo auginti savo vaikų. Mažamečiai šiuo metu auga valdiškuose namuose.

Antanas P. kaime garsėjo tuo, kad prieš maždaug 10 metų smarkiai sumušė kitą savo gyvenimo draugę. Tuomet vyras kartu su sugyventine augino vieną vaiką ir jau laukėsi antrojo. Tačiau kūdikiui nebuvo lemta gimti. Antano P. sumušta jauna nėščia moteris mirė.

Tąsyk pora savo santykius aiškinosi miškelyje. Girtas vyras smarkiai sumušė savo draugę ir paliko vieną bejėgę gulėti miške. Kitą dieną jos nesulaukęs, išėjo ieškoti. Rado ten, kur ir buvo palikęs. Tačiau nėščia moteris buvo jau nebegyva.

Išsigandęs to, ką padarė, Antanas P. užkasė negyvą savo sugyventinę tame pačiame miške. Kaimynams pasakė, kad jo moteris išėjo ir dingo be žinios. Policija paskelbė pradingėlės paiešką. Tačiau netrukus Antano P. paslaptis išaiškėjo. Kažkas iš kaimo pamatė vyrą slenkantį miško link su kastuvu rankoje. Greičiausiai jis norėjo geriau paslėpti savo sugyventinės lavoną. Tačiau buvo demaskuotas.

Palaikų tyrimą atlikę teismo ekspertai nustatė, kad moteris mirė ne dėl patirto smurto, o sušalusi. Todėl ją sumušusiam Antanui P. teismas skyrė palyginti nedidelę bausmę. Smurtininkas buvo nuteistas ketveriems metams nelaisvės.

Grįžęs iš įkalinimo įstaigos, Antanas P. apsigyveno pas savo motiną. Jis niekur nedirbo, gaudavo bedarbio pašalpą. Retsykiais patalkininkaudavo kaimynų ūkiuose. Pasigėręs sūnus imdavo smurtauti prieš savo gimdytoją. Darbšti pensininkė laikė gyvulių, gaudavo senatvės pensiją. Iš gautų pajamų išlaikydavo savo sūnų.

Neapsikentusi jo smurto, motina buvo sutikusi persikelti į senelių namus. Kaimynams pensininkė pasakojo, kad sūnus ją daužydavo kirvio pentimi. Praėjusių metų gale Antano P. motinai sušlubavo sveikata. Ligonei reikėjo atlikti širdies operaciją. Tačiau ji atsisakė gultis į ligoninę. Gruodžio viduryje moteris mirė. Jos laidotuvėmis rūpinosi seniūnija.

Sūnus į motinos laidotuves atėjo girtas. Jį atlydėjo neblaivi gyvenimo draugė Rita P. Jau pačią pirmą dieną pora susipyko. Netoli namų ant keliuko vyras ėmė auklėti savo moterį: jis į šermenis atėjusių kaimynų akivaizdoje ją sumušė ir suspardė. Kitą dieną smurto auka prie velionės karsto sėdėjo su pamušta akimi.

Po motinos laidotuvių Antanas P. atėjo į seniūniją pasiimti likusių laidojimo pašalpos pinigų. Tverečiaus seniūnė Česė Vitėnienė prisiminė, kad tąsyk ji bandė sugėdinti ir paauklėti smurtautoją. Tuomet Antanas P. pasakė, kad Rita P. laukiasi kūdikio, kuris turėtų gimti gegužės mėnesį.

Tačiau ir šis vaikelis neišvydo pasaulio. Šeštadienio rytą neblaivus Antanas P. atėjo pas kaimynus. Jis klausė, ką daryti ir kur jam kreiptis dėl to, ką girtas padarė. Vyras prisipažino mirtinai sumušęs savo sugyventinę. Kaimynai patarė skambinti Bendrosios pagalbos telefonu ir pranešti apie nusikaltimą.

Policijos pareigūnai ir prokurorai pradėjo ikiteisminį tyrimą. „Pagrindinė versija, kurią pradėjome tirti, tai galimai smurtinė moters mirtis. Ant jos kūno buvo daugybė smurto žymių. Tačiau dėl mirties priežasties galutinį žodį tars ekspertai“, – sakė Ignalinos rajono policijos komisariato viršininkas Dainius Šidlauskas.

Ekspertai pripažino, kad moters mirtis buvo smurtinė, tačiau nepatvirtino, kad ji laukėsi kūdikio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.