Už sukčiavimą nuteistų rumunų svajonė - atlikti bausmę gimtinėje

Lietuvoje pralobti ketinę trys rumunai į savo gimtąją šalį sugrįš dar negreitai. Antradienį Vilniaus miesto apylinkės teismas 29 metų Sebastianą Kainą Lukačį, 39 metų Teodorą Vargą ir 36 metų Danielį Ungureanu pripažino kaltais dėl sukčiavimo stambiu mastu, mokėjimo kortelių duomenų pasisavinimu ir disponavimu.

Rumunų teismas.<br>D.Umbraso nuotr.
Rumunų teismas.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė

Jan 7, 2014, 3:28 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 8:47 PM

S.K.Lukačiui teismas skyrė ketverių, T.Vargai – trijų su puse, o D.Ungureanu dviejų metų laisvės atėmimo bausmes.

Nuteistieji nuosprendį dar gali apskųsti Vilniaus apygardos teismui, tačiau neaišku, ar šia teise pasinaudos. Antradienį juos domino tik vienas klausimas – ar jie bausmes galės atlikti Rumunijoje.

Bylą išnagrinėjęs teisėjas Audrius Cininas paaiškino, kad tokia galimybė yra, tačiau tuo turėtų rūpintis jų advokatai.

Trijulė buvo sulaikyta pernai vasario 22 dieną Vilniuje, Laisvės prospekte, kai automobiliu spruko ką tik įvykdę eilinį nusikaltimą.

Juos sulaikę Kriminalinės policijos biuro pareigūnai džiaugėsi užkirtę kelią gerai organizuotai, tarptautiniu mastu profesionaliai veikusiai nusikalstamai grupuotei, kuri, naudodama specialią įrangą, savinosi mokėjimo kortelių duomenis.

Nustatyta, kad Rumunijos piliečiai Lietuvoje „dirbo“ apie mėnesį. Gaujos nariai labai stengėsi nepakliūti į teisėsaugos akiratį – jie nuolat keisdavo savo gyvenamąsias vietas, nusikaltimams daryti naudojo vis kitas transporto priemones, dengdavosi veidus, kai pastebėdavo viešose vietose įrengtas vaizdo stebėjimo kameras.

Įtariamuosius sulaikius, jų išnuomotame automobilyje buvo rasta ir paimta mokėjimo kortelių duomenų nuskaitymo įranga, bankų mokėjimo kortelės, išduotos svetimų asmenų vardais, bankomatų sąrašai su adresais, įrankiai, skirti mokėjimo kortelių duomenų nuskaitymo įrenginiams nuimti, grynieji pinigai.

Tai, kad rumunai į Lietuvą atvyko ne gamta grožėtis, rodė ir per kratas jų namuose rasti daiktai. Juose aptikta visa mokėjimo kortelių duomenų nuskaitymo įrangos gamybos laboratorija, o lubose įrengtoje slėptuvėje – jau pagaminta įranga.

Per kratas taip pat paimta kompiuterinė įranga, išorinės atminties laikmenos, mokėjimo kortelių duomenų nuskaitymo įrenginiai, pritaikyti skirtingiems bankomatams, nuskaitymo įrenginių gamybai bei jų panaudojimui skirti įrankiai, priemonės, cheminės medžiagos, PIN kodų vaizdo įrašymo įrenginiai.

Trijų Rumunijos piliečių byloje civilinius ieškinius buvo pateikę trys bankai – Šiaulių bankas, „Citadelė“ ir „Danske“ bankai, kurie buvo pareiškę beveik 7 tūkstančių litų ieškinius. Bankų ieškinius teismas patenkino.

Visi trys nuteistieji Šiaulių bankui turės sumokėti 292 litus, „Citadelės“ bankui – 2099 litus, o „Danske“ – 4240 litus.

Kaltinamajame akte teigiama, kad Lietuvoje S.K.Lukačas, T.Varga ir D.Ungureanu atliko 25 operacijas, per kurias pasikėsino įgyti 34 tūkstančius litų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.